Blechy u koťat

Blechy jsou parazité, kteří vyhledávají hostitelské zvíře, jako je kotě, a mohou mu způsobit vážné svědění a anémii. Vzhledem k velikosti koťat je zde vysoké riziko anémie kvůli ztrátě krve. Z tohoto důvodu by měla být infekce blechami brána vážně a léčba by neměla být opomíjena. 

blechy u koťat 1

KONTROLA BLECH

Blechy jsou často pouhým okem špatně viditelné. Jsou to malé černé pohybující se tečky. Často se ukrývají v podpaží či v okolí břicha. Měli bychom si také všímat "bleší špíny". Jedná se o příznak, u které ho bychom měli zpozornit a pořádně kočičku prohlédnout.

Nikdy bychom neměli používat chemické ošetření u malých koček. Chemikálie by se mohly stát vysoce toxické pro malé kotě. Bohužel neexistuje žádná bezpečná chemická léčba pro kočky mladší 8 týdnů.

blechy u koťat 2_1

MÝDLOVÁ KOUPEL

U koťat mladších osmi týdnů se doporučuje mýdlová koupel, která by měla kotě zbavit veškerých blech a larev. Koupel bychom však měli vykonávat velmi opatrně, koupel by mohla být pro kotě velmi traumatizující.

Voda by měla být na příliš vysoké teploty. Snažíme se použít přírodní mýdlo se správným obsahem pH. Snažíme se, aby celý proces proběhl rychle a bez větších obtíží.

Koupel by měla být prováděna od krku směrem k ocasu. Vyhýbáme se očím, uším, nosu a tlamičce.  Nikdy nepotápíme kočku pod vodu. Kotě opláchneme čistou vodou, okamžitě kotě osušíme čistým ručníkem a snažíme se kotě zcela vysušit. Dáme pozor, aby kotě bylo v teple do doby, než zcela vyschne.