Máte alergii na psí srst? Jsou hypoalergenní plemena psů řešením?

Možná se ptáte, na co si lidé pořizují tzv. hypoalergenní plemena psů? Nejčastějším důvodem je právě alergie na psí srst. Většinou se nejedná o alergii přímo na srst, ale na bílkovinu, kterou psí kůže a sliny vylučují. Jaké jsou projevy alergie na psí srst? A lze vůbec nějaká plemena psů označit za hypoalergenní?

alergie na psi srst (5)

Ten, kdo má alergii na kočku, nemusí mít vůbec alergii na psa. Stejně tomu je i naopak. Pokud v blízkosti psa vnímáte nepříjemné pocity, jako je svědění v nose, štípání očí, svědění pokožky a nucení na kýchání, je možné, že na psí srst máte opravdu alergii. Nejprve je tedy důležité najít zdroj alergenu.

Na začátek je také nutné zmínit, že zcela hypoalergenní plemeno psa neexistuje. Vzhledem k tomu, že alergen je bílkovina obsažená v kožním výpotku, ve slinách psa či v moči, i zcela bezsrstý pes může tuto bílkovinu vylučovat.

Jaké jsou nejčastější zdroje alergenů u zvířat?

  • Alergie na psí sliny – velice agresivní alergen
  • Zvířecí moč
  • Šupinky kůže
  • Roztoči v srsti kůže
  • Alergeny, které zvíře přinese zvenku (pyl, prach …)
 
alergie na psi srst (2)
 

Proto pokud jste alergik a chcete si pořídit psa, je důležité se nejprve poradit s alergologem. Ten vám řekne, zda je takový krok vůbec vhodný vzhledem k vašemu zdraví. Je možné, že spolu naleznete řešení. Například, že si můžete pořídit plemeno psa, kterému vyhovuje pobyt na zahradě a ne doma. Tím byste výrazně omezili styk s alergenem, nežli kdybyste se zvířetem sdíleli jednu domácnost.

Alergii na psí srst mohou tlumit léky, ale nejedná se o řešení nemoci. Antialergika vám pouze pomohou tlumit příznaky. Některé alergie samy odezní, ale ani na to není dobré se spoléhat. Bohužel ve většině případů provází jedince celý život, v některých náročnějších fázích života se dokonce zhoršují.

Projevy alergie na psí srst

Alergie na psí srst může mít různé projevy. Některé jsou mírné, jiné naopak výrazné – a právě ty alergikům ztěžují běžný život. Projevy alergie se navíc v průběhu života mění. V mládí ani nemusíte alergii na psí srst poznat, v dospělosti vás může zcela ochromit, a ve stáří jako kdybyste ji ani neměli.

Jaké jsou tedy projevy alergie na psí srst?

  • Rýma – způsobená podrážděním nosní sliznice alergeny
  • Svědění nosní sliznice a kýchání – z důvodu zvýšené tvorby hlenu a otoku sliznice
  • Zánět očních spojivek – spojivky jsou zasažené alergeny a začínají svědit, zčervenají a slzí
  • Ekzémy a vyrážky – zarudlá svědivá ložiska, která se nehojí
  • Silná únava a malátnost – vlivem reakce organizmu na alergii může alergik pociťovat vyčerpání a únavu
  • Bolest hlavy – způsobena ucpáním nosu
  • Kašel a astma – zhoršené dýchání, nejhorší fáze alergie způsobená zvýšenou tvorbou hlenu
 
alergie na psi srst (3)
 

Existují hypoalergenní plemena psů?

Zcela hypoalergenní plemeno psa neexistuje, ale za plemena vhodná pro alergiky se často označují ta, která nejméně línají a mají menší množství padajících chlupů. Ani zcela bezsrstá plemena nelze označit za hypoalergenní, protože i ta mají alergeny obsaženy ve slinách a v kůži.

Dokonce i plemena jako je pudl nebo bišonek jsou považována za vhodné pro alergiky, protože téměř nelínají a údajně tak nemohou alergen rozšiřovat po okolí. To je však mýtus, protože i takové plemeno psa může způsobit alergickou reakci. Alergeny jsou, jak jsme již zmiňovali, i v moči, ve slinách či v šupinkách kůže.

I přesto, že se mnozí chovatelé snaží nabízet např. naháče jako hypoalergenní plemeno, není to určitě vhodný postup. Dobré je si reakci organizmu na přítomnost psa nejprve vyzkoušet několika návštěvami u chovatele. S pejskem se pomazlit, osahat si jej, a to nejlépe i vícekrát. Bezhlavé pořízení psa může totiž zanechat za následek nejen podlomené zdraví vlivem alergie, ale také zlomenou psí duši.

alergie na psi srst (6)

Bezsrstá plemena psů – považovaná za hypoalergenní

Jaká plemena psů jsou mylně považovaná za hypoalergenní? Nejčastěji se jedná o tato bezsrstá plemena psů nebo o psi s krátkými jemnými chlupy.

  • Peruánský naháč – bezsrsté plemeno, jeho kůže se musí pravidelně mazat
  • Mexický naháč – zájem o jeho chov klesá, plemeno je na vymření
  • Americký bezsrstý teriér – mladé plemeno pocházející z USA, do 2 měsíců od narození zcela vylíná
  • Basenji – plemeno s měkkými krátkými chlupy, méně líná
  • Čínský chocholatý pes – nemá téměř žádnou srst