Jak vytáhnout psovi klíště a co byste měli určitě vědět?

Jako každý rok, i letos všichni chovatelé čelí nepříjemnému problému – klíšťatům. Pokud jste u vašeho psa nalezli nasáté klíště, je třeba s ním včas doslova zatočit! Díky tomu snížíte riziko případných infekcí, jako je například lymská borelióza nebo klíšťová encefalitida. V tomto článku vám ukážeme, jak psovi vytáhnout klíště, ale také vysvětlíme, co dělat, když psovi zůstala hlavička klíštěte v kůži!

pes a kliste (5)

Jak správně psovi vytáhnout klíště?

Při vytahování klíštěte dbejte na bezpečnou manipulaci. Přisáté klíště u psa může být rizikem i pro člověka, pokud ho budete neopatrně vyndávat, můžete se nakazit nějakou z infekcí, které klíště přenáší. Po odstranění klíštěte si proto důkladně umyjte ruce.

Pokud pro vás vytažení klíštěte představuje doslova hrůzu, nemáte se čeho obávat. Důležité je zachovat klid a předem znát postup, jak psovi vytáhnout klíště.

Dovolena-se-psem 2

Jak tedy postupovat při vytahování klíšťat u psa?

Při vytahování klíštěte si povolejte na pomoc ještě jednoho člena rodiny a zajistěte, aby byl pes v klidu. Vyndávání provádějte na světle, abyste na klíště dobře viděli. Neaplikujte na něj žádné oleje, masti, krémy apod. Přidušené klíště by mohlo vyvrhnout obsah svých střev do rány a zvýšit tak riziko infekce.

K odstranění klíštěte můžete použít jednoho z praktických pomocníků. Skvělá je například pinzeta na klíšťata, nebo speciální kleště či háček. Vytáhnout klíště bez pinzety pouze rukou není určitě vhodný postup!

Při vytahování klíště uchopte co nejblíž u kůže a opatrně mírným tahem vytáhněte. Pokud cítíte, že by se přetrhlo, raději zvolte taktiku otáčení, kdy s ním jemně otáčejte do stran (na směru nezáleží) a poté jej opět zkuste vytáhnout. Dejte si pozor, abyste jej nemačkali a nevytlačili tak jeho útroby do místa vkusu.

Po vytažení klíštěte zkontrolujte, zda je celé a v místě nezůstaly jeho kusadla nebo hlavička. Ránu důkladně vydezinfikujte a následně pravidelně kontrolujte. Zarudne-li kůže kolem rány, může to být příznak lymské boreliózy. Pokud se u vašeho psa objeví příznaky onemocnění, jako je únava, horečka či nechutenství, navštivte veterináře a nechte pejska prohlédnout.

Poté, co jste psovi klíště vyndali, si umyjte a vydezinfikujte ruce i nástroj, který jste použili k vytažení.

Nezapomínejte také na pravidelnou kontrolu svého čtyřnohého miláčka. Ačkoliv používáte antiparazitní obojky či pipety, vždy se najde nějaký odolný jedinec, který se rád do kůže vašeho pejska zakousne.

Pes a kliste (2)

Co když zůstala hlavička klíštěte u psa v kůži?

Pokud zůstalo v ráně psa špatně vytažené klíště – ať již hlavička nebo kusadla, nemusíte se obávat. Z těchto částí těla se již pes nenakazí, nejvíce rizikový je obsah žaludku klíštěte. I přesto však kousnutí klíštětem vydezinfikujte, nejlépe tea tree olejíčkem nebo jinou pro psa bezpečnou dezinfekcí. Pro vytažení klíštěte používejte pinzetu na klíšťata, se kterou je manipulace snazší a klíště se tak nepřetrhne.

Jak vypadá klíště

Pokud se ptáte, jak vypadá klíště, to závisí zejména na stadiu, ve kterém se zrovna nachází. Larva klíštěte je velmi malá a měří asi 0,8 mm. Na těle si jí obvykle nemáme ani šanci všimnout.

Larva se následně přemění na nymfu, která už je o něco větší a má čtyři páry nohou. Nymfa měří 1,2 – 1,5 mm. Poslední stádium je imago, tedy dospělí jedinec, kterého rozeznáme pouhým okem. Samice bývá větší, měří kolem 2 – 4 mm a je viditelně dvoubarevná. Na zádech za hlavou má černohnědý štítek, který je výrazně oranžový nebo načervenalý.

Pes a kliste

Klíšťová encefalitida u psů

Klíště může způsobovat mnoho onemocnění, ke kterým se kromě lymské boreliózy řadí také klíšťová encefalitida. Ta je u psů poměrně vzácná. Jedná se o virové onemocnění, které se projevuje podobně i u lidí.

Počáteční stádium je nespecifické, řadí se do něj teploty, apatie, nechutenství, únava, podrážděnost a další. Poté se přidávají poruchy hybnosti končetin, potíže s polykáním, poruchy vědomí, obrna.

Tyto příznaky po nějaké době odezní, ale v závažných případech je průběh encefalitidy u psů velmi rychlý a končí úhynem během několika dní. Léčí se zejména příznaky – snižuje se horečka, dbá se na příjem tekutin, důležitý je také odpočinek zvířete.

pes a kliste (4)

Přírodní přípravky proti klíšťatům

Na ochranu psa nebo kočičky před krvelačnými klíšťaty lze použít různé přípravky proti klíšťatům. Vhodná jsou například přírodní séra bez chemie, která slouží jako šetrná ochrana proti klíšťatům a blechám. Díky tomu ušetříte psa negativních účinků chemických látek, které mohou působit i na vás. Chemické přípravky proti klíšťatům obsahují prospěšné přírodní látky a chrání vašeho pejska před vnějšími parazity.