Jak pečovat o psí srst a zlepšit její kvalitu?

Krásná a zářivá psí srst většinou vypovídá o výborném zdravotním stavu psa. Avšak ne každý pejsek má předpoklady pyšnit se lesklou hřívou, i přesto, že majitel vynakládá péči o srst psa veškeré úsilí. Ne vždy se podaří dosáhnout vytouženého výsledku, a to i přes dávky velmi kvalitního krmiva. Existuje ale několik dalších typů a rad, jak pečovat o psí srst a vylepšit její kvalitu. Pokud jste tedy majitelem pejska, který se tímto problémem nyní trápí, čtěte dál!

Psi srst 1

Péče o psí srst? Základem je výživa!

Jak již jsme zmínili v úvodu článku, základem pro kvalitní a zdravou srst psa je krmivo bohaté na vitamíny a minerály. Právě tyto prvky napomáhají lepší tvorbě struktury chlupů, vyživují je a dodávají jim zdravý vzhled. Samozřejmě, někteří pejsci mají svůj typ srsti geneticky daný a vhodným krmivem pouze podporujete jejich zdravý růst a prosperování.

U mnohých psů však kvalitní krmivo dělá doslova divy. Co si ve složení určitě pohlídat? Základem je dostatek živin a co nejnižší procento obilovin. Protože je pes masožravec, v granulích i konzervách by tedy mělo mít největší zastoupení právě maso (kuřecí, hovězí, jehněčí, ryby, divočina…), dále sacharidy, tuky a vitamíny. V krmivu by také neměly chybět brambory, kukuřice, zelenina, ovoce, kvalitní oleje, bylinky či semínka.

Pokud chcete dopřát svému pejskovi více, než nabízí kvalitní krmivo, výbornou volbou je superprémiové krmivo, které je chuťově velmi lákavé. Je vyrobeno z těch nejkvalitnějších surovin určených pro lidskou spotřebu, upravuje se ve vlastní šťávě bez přídavku vody a suší se v pokojové teplotě. Takové granule jsou velmi šťavnaté a vašemu psímu miláčkovi dodají veškeré potřebné živiny.

Psi srst

Lososový olej na psí srst – výživný doplněk stravy

Lososový olej je jedním z nejčastěji užívaných doplňků stravy pro psy. Není divu! představuje bohatý zdroj živin, zejména omega-3 mastných kyselin, které si tělo psa nedokáže samo vytvořit, ale pro jeho správnou funkci jsou zcela nezbytné. Navíc přispívají také ke zdravé kůži a lesklé srsti psa.

Lososový olej také pomáhá při různých zánětech kůže a podporuje jejich hojení. Můžete jej přimíchávat do krmiva, ale některé prémiové granule (nebo konzervy) ho již obsahují. V naší nabídce například tyto granule pro štěňata – Orijen Puppy.

Lososový olej však nepůsobí pozitivně pouze na psí srst. Má mnoho dalších skvělých účinků. Jaké to jsou?

  • Zlepšení funkce krevního oběhu
  • Působí proti zánětům
  • Pomáhá k udržení dobrého zraku
  • Léčí psí duši a bojuje proti depresím
 

Kromě lososového oleje oleje můžete do krmiva svému psovi přidávat také rybí nebo rostlinný olej (olivový, slunečnicový, kokosový…). Vždy však dodržujte správné dávkování, abyste hafanovi nezpůsobili zažívací potíže.

Psi srst 2

Psí paraziti v srsti – pozor na ně!

Horší kvalita psí srsti může být také odrazem návštěvy nevítaného hosta – psího parazita v srsti. Takové invazi můžete předejít jedině pravidelnou kontrolou srsti a vyčesáváním. Určitě není na škodu pejska čas od času vykoupat a zbavit ho nechtěných vnějších parazitů. Použít můžete některý z psích šamponů v naší nabídce, které jsou čistě přírodní.

A o jaké psí parazity v srsti se může jednat? Nejznámějšími cizopasníky jsou blechy, klíšťata a vši či všenky. Ty mohou na kůži vašeho čtyřnohého miláčka opravdu nadělat neplechu. Kromě kousanců poznáte přítomnost psích parazitů také podle vylínaných míst, boláčků, srsti bez života, a pokud se jedná o rozšířenou invazi, pejsek je apatický, neustále se drbe a může dokonce přestat i žrát.

Pro ochranu srsti a zdraví svého pejska můžete použít přírodní sérum proti blechám a klíšťatům, které je bezpečné a nedráždí pokožku. Díky vysokému obsahů antiseptických esenciálních olejů spolehlivě odpuzuje hmyz i klíšťata.

Psi srst 3

Pravidelné česání a kosmetika – vyzkoušejte rukavici na psí srst!

Psí srst je také třeba udržovat pravidelným vyčesáváním, díky čemuž podpoříte její růst, oslnivý lesk a pružnost. Česáním napomáháte přirozené tvorbě kožního mazu, který přispívá k obnově lesku srsti psa. K vyčesávání lze použít rukavici na psí srst, která zbaví kožíšek vašeho psího miláčka všech „mrtvých“ chlupů i dalších nečistot (bláto, špínu…). Tato rukavice navíc masíruje kůži psa, čímže podporuje růst srsti. Potřebujete-li srst psa mírně zkrátit nebo se dokonce zbavit chuchvalců, použijte nůžky na psí srst.

Nezapomínejte ani na suché tlapky a čumáčky – balzám na tlapky a čumáčky, který pečuje o zdraví pokožky psa a současně působí jako ochrana před zraněním. Skládá se z několika přírodních olejů, které zajistí tu nejlepší péči!