Evropská kočka domácí – speciální kočičí plemeno

Někteří si evropskou kočku domácí možná pletou s běžnou domácí kočkou. Proto se pokusíme uvést rozdíly mezi těmito dvěma plemeny na pravou míru. Ne každá Míca, kterou potkáte na ulici, je právě evropská kočka domácí. Toto plemeno má speciální standardy chovu, kterými je specifické.

cat-4548812_1920

Historie evropské kočky domácí

První kočky se na evropský kontinent dostaly s Římany. Začaly se křížit s divokými kočkami, a tak vznikly domácí krátkosrsté kočky, tak jak je dnes známe. Ty se využívaly zejména pro ochranu obydlí před hlodavci.

Historie evropské kočky sahá do roku 1925, kdy došlo ke šlechtění kočky domácí. Nápad iniciovali angličtí chovatelé koček, kteří chtěli vytvořit nové plemeno kočky s vlastním standardem a stupnicí hodnocení. Kočka domácí se jim zdála jako vhodný kandidát na vyšlechtění, protože byla pěkná.

Šlechtění evropské kočky domácí bylo směřováno k robustnímu typu koček a jeho oblibu velmi ovlivnil chov perských a siamských koček, který byl v tu dobu populární. Chov evropské kočky tedy utrpěl značný nezájem a zůstalo mu věrných pouze několik málo chovatelů.

V 50. letech došlo k dalšímu vývoji tohoto chovu, přičemž chovatelé se rozhodli tuto téměř zapomenutou rasu obnovit. Za účelem získání nových variant a barevných provedení se kočky často křížily s perskými plemeny. To způsobilo hodnocení evropských i britských koček v jedné kategorii, od čehož se upustilo až v roce 1981.

Evropská kočka domácí je nejrozšířenější ve Finsku, kde naleznete pestrou paletu barevných variant tohoto plemene.

cat-4572909_1920

Vzhled evropské domácí kočky

Jak ale poznat evropskou domácí kočku a rozlišit ji od běžné kočky domácí? Jejím jediným rozdílem jsou ustálené plemenné znaky a kvalitnější srst. Jinak se od kočky domácí příliš neliší.

Evropská kočka je střední až velká kočka s pevným robustním tělovým rámcem. Má středně dlouhý ocas, který se směrem ke špičce mírně zakulacuje. Také hlava je zakulacená a oči jsou dále od sebe. A stejně tak uši jsou středně velké a mírně zakulacené.

Pýchou evropské kočky je krátká pružná a lesklá srst, která se vyskytuje v obrovském množství barevných variant. Desítky z nich jsou uznány standardem. Evropská kočka váží v rozmezí od 3,5 do 7 kg a dožívá se 10 až 12 let, ale i mnohem více.

cat-4775906_1920

Povaha kočky

U evropské kočky se nevyznačují specifické povahové rysy. Každá kočka má individuální povahu, ale obvykle se u tohoto plemene objevuje bystrost, samostatnost, zvědavost, přítulnost a vysoká inteligence. Kočka nemá problém s ostatními kočkami v domácnosti, skvěle se přizpůsobuje a je svému chovateli milým společníkem. K cizím lidem se však může chovat nedůvěřivě.

Standard evropské kočky

Evropská krátkosrstá kočka je dle standardu FIFe (Fédération internationale Feline – mezinárodní organizace milovníků a chovatelů koček) zařazena do
kategorie lll. - krátkosrsté a somálské kočky.

Zajímavost o evropské kočce domácí

Toto plemeno není mimo Evropu většinou uznáváno. Ani mezi chovateli není pro svoji podobnost s britskými a americkými krátkosrstými kočkami příliš rozšířeno. Přesto jsou kočky tohoto plemene chovány v čistokrevné linii a křížení mezi jinými plemeny je zakázáno.

Orientační cena za evropskou kočku domácí činí 1 500 Kč – 3 500 Kč. Špičkové výstavní kočky mohou být i mnohem dražší.

cat-4548830_1920

Chovatelské stanice a koťata evropské kočky

Chtěli byste si pořídit koťátko evropské kočky domácí, ale nevíte, kde ho pořídit? V České republice se nachází pouze několik chovatelských stanic, kde se zabývají chovem tohoto plemene. Chovatelské stanice evropské kočky naleznete i na Slovensku.

  • Gloriosa CZ – chovatelská stanice evropských koček
  • Z Chebu CZ – chovatelská stanice evropských a britských koček
  • Kayra Kedi SK – chovatelská stanice evropských a tureckých koček
  • Od Dunaja SK – chovatelská stanice evropských koček
 

Péče o evropskou kočku

Péče o evropskou kočku domácí není nijak náročná. Toto plemeno vyžaduje pouze základní péči – občasné vyčesání srsti, pravidelné odčervování a očkování. Nezapomeňte své kočičce dopřát kvalitní krmivo pro kočky, díky kterému se bude udržovat v kondici a zdravá.