Ty nejzvláštnější zajímavosti o kočce domácí

Kočka domácí je již sám o sobě tvor velice zajímavý až záhadný. Už od pradávna je spojována s mystickými bájemi a lidé věřili, že má božskou moc. Dodnes je zahalena tajemstvím a pozoruhodnostmi, které možná vůbec neznáte. Proto vám odtajníme i ty nejzáhadnější zajímavosti, které jste o kočce domácí možná nevěděli.

Kočk zajímavosti 5

Kočka domácí a zajímavosti

Kočka a předení

Kočičí předení je způsobeno jemnými vibracemi slizničních řas v hrtanu kočky pod hlasivkami. Lev, tygr a další velké kočkovité šelmy také předou, ale pouze při výdechu. Kočka domácí přede jak při výdechu, tak i při nádechu. Roztomilé je, že již malá koťátka pár dní po porodu dokáží příst!

Kočičí předení vyjadřuje spokojenost, ale také strach či nervozitu. Předení má hojivé účinky, díky vibracím se uvolňuje napětí, hojí rány a zlomeniny a kočka se celkově zklidňuje.

Kočka cítí zemětřesení

Vzhledem k tomu, že jsou kočky velmi citlivé na jakékoliv vibrace, údajně vycítí i zemětřesení. To, že se blíží nějaká katastrofa, dají najevo přibližně 15 minut před jejím začátkem, ať se již jedná o bouři, vítr nebo právě zemětřesení. A jak to na nich poznáte? Kočka znervózní, je ostražitá a většinou uteče do nějakého bezpečného úkrytu.

Kočky a domestikace

Jak jistě víte, pes byl domestikován člověkem. Možná vás proto překvapí, že kočky se domestikovaly samy. Podle vědeckého výzkumu přírodovědci potvrdili, že všechny dnešní kočky pocházejí z jednoho poddruhu – Felis silvestris libic, který se začal domestikoval přibližně před 10 000 lety. Probíhalo to tak, že všude, kam kočky šly, se křížily s místními kočkami. Jednalo se tak o dobrovolnou a přirozenou domestikaci.

Stavba těla kočky

Největší zvláštností kočky je pravděpodobně stavba těla včetně jejích schopností. Kočka má 230 kostí, pro porovnání s člověkem je to o 27 kostí více. Má výborně vyvinuté smysly – slyší lépe než pes i člověk, a dokonce vidí šestkrát lépe než člověk. Nejlépe vidí dívá-li se do vzdálenosti 2–6 metrů.

Ze všech barev vnímá velmi dobře červenou a žlutou. Kočka si sama nedokáže vytvořit tuk, je proto důležité jí dodat tuk ve vhodném a kvalitním kočičím krmení. Kočičí srdce tluče dvakrát rychleji než lidské, za minutu dosahuje tepu 140.

cat-1044914_1280

Kočka je pořádný spáč

Zkuste uhodnout, kdo je z říše savců největším spáčem? Samozřejmě, že kočka! Dvě třetiny dne tráví spánkem, dokáže prospat až 16 hodin denně. A pokud zrovna nespí, čistí si svůj kožíšek, nebo se vydává na lov.

Černá kočka a pověry

Zatímco u nás považujeme černou kočku za symbol smůly – zejména přeběhne-li nám přes cestu, ve Velké Británii a Austrálii jsou naopak symbolem štěstí.

Majitelé koček jsou zdravější

Kočka má potvrzené pozitivní účinky na zdraví svého majitele i celé rodiny. Díky předení a hebkému kožíšku pomáhá odbourat stres, zklidnit, a dokonce zlepšit imunitu. To samozřejmě ovlivňuje zdraví celého těla, snižuje riziko vzniku infarktu a prodlužuje život. I samotné pozorování kočky, která spí nebo se zrovna čistí zlepšuje náladu a chuť do života.

Další zvláštnosti kočky domácí

Kočka je schopná dosáhnout až rychlosti 48 km/h, ale pouze na krátkou vzdálenost. Jako jediný druh dokáže kočka držet ocásek ve vertikální poloze i během chůze, ostatní kočkovité šelmy mají ocásek během chůze stažený mezi nohama. Kočka domácí je v celosvětovém měřítku nejoblíbenějším domácím zvířetem. Dokonce 3krát převyšuje psa. V Severní Americe jsou kočky zcela na prvním místě, chová se jich tu přes 73 milionů. Mozek koček je z 90 % stejný jako ten lidský. Obsahuje podobná emocionální centra jako mozek lidí. Kočky mají dokonce krátkodobou a dlouhodobou paměť jako člověk. Ledviny koček dokáží vyfiltrovat sůl, mohou proto pít mořskou vodu.

Kočka zajímavosti 1

Kočičí srdce bije dvakrát rychleji než lidské, dosahuje až 140 tepů za minutu. Kmitáním ocáskem dokazuje kočka svou lásku, pokud s ním však začne prudce mrskat, je spíše rozčilená a nervózní. Raději se od ní držte dál a nechte ji v klidu. Struktura kočičího čumáčku je jedinečná, stejně jako otisky prstů u člověka.

Kočka zvládne vydat více než 100 různých zvuků (od mňoukání, po syčení a vrnění). Pro porovnání, pes umí vydat 10 zřetelných zvuků. Kočka mňoukání využívá zejména pro komunikaci s člověkem. Jediný pár koček společně s jejich potomky by byl schopen za sedm let vyprodukovat celkem 420 000 koťat.

Starší kočky (obvykle kolem 8 let) mohou trpět podobnými zdravotními problémy jako starší lidé – demencí nebo Alzheimerem. Obvykle to poznáte jejich dezorientovaným pohybem nebo zmateností a častým mňoukáním. Siamské kočky mohou trpět šilhavostí. To je způsobeno tím, že nervy z levé strany mozku směřují do pravého oka a nervy z pravé strany mozku do levého oka. To způsobuje dvojité vidění, které se kočka snaží "zaostřit" šilháním.

Kočka zajímavosti 3

Kočka domácí a březost

Březost u kočky trvá přibližně 9 týdnů. Za rok může být kočka březí i dvakrát a porodit může 5 až 10 koťat. Že kočka čeká koťátka poznáte tak, že je přítulnější a začne více žrát. Naběhnou jí mléčné žlázy a může trpět i nevolností. Kromě toho, že přibere na váze, může být až mrzutá nebo naopak přehnaně přátelská.

Po narození váží koťátka 90–120 gramů. Jsou plně závislá na matce, protože nevidí a neslyší. Očička se jim otevírají po 5 dnech, sluch je vyvinutý až po dvou týdnech. Chodit začnou přibližně za 20 dní.

Kočka domácí a zajímavosti o věku

Možná se ptáte, jakého věku se kočka domácí dožívá. Toto je závislé na mnoha faktorech (životospráva, pohyb, genetika). Dříve se kočky dožívaly 10 let, nyní to může být až 20 let. Kladným významem, který věku koček přilepšuje je také kastrace. Zajímavostí ohledně věku je však to, že za posledních sto let se délka života koček zdvojnásobila.

Kočka zajímavosti 2

Mají kočky city?

Ano samozřejmě! Kočka cítí širokou paletu emocí. Pociťuje strach, emoce i hněv. Tyto city jsou podstatné pro její přežití. Emoce koček samozřejmě z největší části ovlivňuje pohlaví a věk kočky. Starší kočky a kocouři více projevují smutek a hněv. Mladší kočky jsou naopak veselé a radostné. Kocouří jsou méně přecitlivělí a nedávají své city tolik najevo jako kočky.

Je prokázáno, že pokud je kočka spokojená, nemá potřebu se projevovat ničením nábytku. Potřebuje tedy, aby se jí majitel každý den věnoval a dopřál jí dostatek zábavy. Pak bude unavená a šťastná.