Kavkazský pastevecký pes – plemeno s obtížnou povahou

Kavkazský pastevecký pes je plemeno s velmi složitou povahou. Jeho chov se doporučuje pouze zkušeným chovatelům, kteří dokáží takového psa zvládnout. Kavkazan byl původně určen k ochraně a hlídání dobytka či velkých farem.

kavkazský pastevecký pes1

Zdroj obrázku: Spokojenypes.cz

Historie plemene kavkazský pastevecký pes

První zmínka o plemeni kavkazský pastevecký pes, jinak také nazývaném jako kavkazský ovčák či kavkazan, je již více než 1500 let stará a pochází z armády arménského cara Tigrana ll. Největší rozšíření tohoto plemene je v pásmu Předkavkazska a Zakavkazska, ale také v Pákistánu a severní Indii. Vzhledem k většímu množství ruských emigrantů je však oblíbené také v USA.

Předpokládá se, že kavkazan pochází ze starověkých psů z Kavkazu. Na jeho formování měly vliv tradice národů z Kavkazu, ale také přirozený výběr. V minulosti byl kavkazský ovčák používán k ochraně dobytka a obydlí.

Chovatelská práce s tímto plemenem byla započata na konci 20. let 20. století v SSSR. Důraz se kladl zejména na fyzickou sílu, sebevědomí, nebojácnost, skvěle vyvinutý sluch, výborný zrak a hustou srst. Díky těmto vlastnostem je možné Kavkazana používat ve všech klimatických podmínkách.

Povaha kavkazského pasteveckého psa

Povaha kavkazského pasteveckého psa je velmi náročná. Z toho důvodu není určen pro každého, ale naopak se doporučuje velmi zkušeným chovatelům. Hlavními povahovými rysy kavkazana jsou dominance a vysoké sebevědomí. Pyšní se také velmi rychlými reakcemi a schopností uvažovat sám za sebe.

Je to nebojácné, aktivní a nezávislé plemeno, které má však také sklony k agresivitě a nedůvěřuje cizím lidem. Na druhou stranu je oddaný svému pánovi a je také výborným hlídačem. Nemá rád stísněné prostory, raději je ve středu dění. Chovatelům se ale doporučuje pořídit mu kotec pro případ návštěv.

Pokud se rozhodnete pořídit si kavkazského ovčáka, je třeba mu věnovat dostatek času (několik hodin denně) a klást důraz na přísnou výchovu. Dopřejete-li mu současně dostatek lásky, stane se nejlepším čtyřnohým přítelem jak pro chovatele, tak pro celou rodinu.

Délka života kavkazského pasteveckého psa bývá obvykle okolo 10–12 let, váha dosahuje 50–100 kg.

Kavkazský pastevecký pes2_1

Zdroj obrázku: ireceptar.cz

Jak na výchovu kavkazského pasteveckého psa

Kavkazský pastevecký pes je díky své husté a dlouhé srsti uzpůsoben pro náročnější klimatické podmínky. Bez problému zvládne i teploty – 40 °C. Jak již jsme psali, nemá rád malé uzavřené prostory, proto ho na kotec zvykejte pouze pro případ návštěv. Kavkazanovi bude lépe na zahradě, kde má dostatek prostoru, ale i v tomto případě počítejte s nějakým přístřeškem, pod který se bude moci schovat v případě silného deště či větru.

Výchova kavkazského pasteveckého psa je velmi důležitá již od štěněte. Základem je důsledná socializace a začlenění do celé rodiny, kde bude se všemi členy v pravidelném kontaktu. Může být chován v bytě, ale v takovém případě potřebuje několik dlouhých procházek denně.

Toto plemeno je velmi problematické na výcvik a výchovu. Příkazy jsou pro něj vedlejší, nejprve se řídí svými vlastními úvahami a pocity, které se samozřejmě odvíjí od jeho povahy hlídače a obranáře. Není vhodný pro klasický služební výcvik ani stopování, k obraně jej naopak není třeba cvičit – zvládá ji sám velmi dobře.

Aktivní je zejména v noci, kdy cítí, že bude možná třeba jeho zásah. Je schopen sám vyhodnotit situaci, kdy by bylo vhodné zasáhnout. Na cvičný rukáv nereaguje, ale v oblibě má zásah na figuranta s oblekem na kousání.

Výcvik kavkazana se provádí při nácviku obran, nejčastěji aktivací taháním za srst s cílem zákusu do peška. Nedoporučuje se zkoušet zákus do rukávu z důvodu nebezpečí zranění figuranta, vzhledem k velikosti tohoto psa.

Veškerý výcvik kavkazského pasteveckého psa by měl probíhat pod dohledem zkušeného trenéra, který by psovi měl umožnit poznat různé situace a naučit jej na ně reagovat – zejména tedy kdy má zasáhnout a kdy ne.

Vždy je však třeba mít na paměti, že kavkazský pastevecký pes je mimořádně ostrý a nedůvěřivý. Je pro něj přirozené chránit svého pána i celou rodinu a tento instinkt bude zaktivován vždy, když získá jakékoliv podezření, a tedy důvod k obraně.

Chovatelská stanice kavkazanů

Štěně kavkazského pasteveckého psa můžete zakoupit v jedné z chovatelských stanic kavkazského ovčáka. Pro příklad můžeme uvést následující:

  • Chovatelská stanice Lištička
  • Chovatelská stanice Z Darganova dvora
  • Chovatelská stanice Ze Žďárských lesů
  • Chovatelská stanice z Bllerkova
  • Chovatelská stanice ERUDIT
  • Chovatelská stanice NASPO

V České republice se toto plemeno chová od 80. let, kdy bylo dovezeno z Německa. Chov kavkazského pasteveckého psa se řídí oficiálně platným standardem FCI.


woman-3050219_1920

Péče a výživa kavkazského pasteveckého psa

Péče o kavkazana je náročná, zejména co se týká krmení. Aby byl zdravý a vitální, je třeba mu dopřát kvalitní granule a již od štěněte podávat kloubní výživu. Vzhledem k jeho velikosti počítejte s nemalými měsíčními náklady na krmení.

Co se týká péče o srst, zde by se mohlo zdát, že bude též obtížná. Avšak není tomu tak. Srst kavkazana je samočisticí, ale v době línání vám to vynahradí a připravte se na chlupy všude, kam se podíváte. V této době je nutné přiložit ruku k dílu a pravidelně ho vyčesávat.