Moskevský strážní pes – proč připomíná bernardýna?

Moskevský strážní pes svým vzhledem připomíná bernardýna. Vznikl spojení kavkazského ovčáka a feny bernardýna. Díky tomu si ponechal pozitivní vlastnosti těchto plemen. Je přátelský, mírumilovný a oddaný svému pánovi. Když je ale potřeba, neváhá zakročit.

 Moskevský strážní pes 2_1

O plemeni moskevský strážní pes

Toto plemeno bylo vytvořeno pro potřeby Rudé armády za účelem hlídání objektů a záchranářských prací. Ruskou kynologickou federací bylo uznáno v prosinci roku 1985. FCI jej však dosud neuznává. Základnu plemene v Československu vytvořili pes a fena dovezení psovodem z Ruska. V roce 2014 se v České republice nacházelo 10 chovatelských stanic. Nejznámější z nich je stanice Ruský medvěd.

Moskevský strážní pes se řadí k velkým psům. Jeho využití je zejména jako služební plemeno, ale v poslední době je často používán i jako hlídač u rodinného domu. Výška v kohoutku činí 66 – 78 cm, váha je okolo 45 až 68 kilogramů. Kvůli své váze a síle by si jej měl vybrat majitel o váze minimálně 70 kg a s velkým oploceným pozemkem.

Klasifikace moskevského strážního psa

Moskevský strážní pes má číslo standardu č. 993/10. 10. 2003. Zemí původu je Rusko, zařazení FCI: neuznané plemeno. Oficiální zkratka v ČR: MSP, název plemene: Moskevský strážní pes, Moscow Wachdog a Moskauer Wachhund.

Povaha a výchova moskevského psa

Moskevský strážní pes má velmi oddanou povahu. Je věrný nejen svému pánovi, ale celé své rodině. Snadno se cvičí, což se předkládá genům kavkazského ovčáka. Po něm má také vynikající pohybový aparát, silné zuby a dávku potřebné ostrosti.

Kromě toho, že se jedná o mírumilovného psa, má i svou druhou stránku, díky které se z něj stal skvělý obránce a ochranář. Jako služební pes je vhodně agresivní a má opravdu sílu. Navíc je velmi inteligentní a umí se správně rozhodovat, kdy je třeba zasáhnout. Agresivita se u něj tedy projevuje až když sám uzná za vhodné.

 Moskevský strážní pes 3_1

Je tedy skvělým hlídačem. Nenechá do domu proniknout žádnou nezvanou návštěvu. Hlídat ho však nikdo nemusí učit. Má to v genech. Svého pána bezmezně miluje a snesl by mu modré z nebe. Snadno se cvičí, dobře si pamatuje povely a na děti je opatrný a hodný. Svou rodinu chrání a když je něco v nepořádku, ihned zakročí. Dalo by se říci, pes snů.

Kontakt s ostatními domácími zvířaty nevyhledává, ale ke psům není nijak agresivní. Je mírumilovný ke všem členům rodiny, ať už se jedná o lidi nebo třeba kočku domácí.

Štěňata

Štěňata moskevského strážního psa zakoupíte v jedné z chovatelských stanic v České republice. Patří k nim například Ruský medvědŠumavský medvědMagic RunzaOd Sněžné řekyLuck of, CatherineZ Jakubky nebo Od Beskydských vrchů.

Moskevský strážní pes 5

Péče o moskevského psa

Péče o moskevského psa není tak složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Srst je sice dlouhá a hustá, ale vyčesávat ji stačí jednou týdně. Občas můžete psa také vykoupat. Jelikož kvůli svému charakteru srsti poměrně dost líná, přidávejte do krmení olivový nebo lososový olej.

Výchova i výcvik by měli být důsledné, pokud je zanedbáte, ukočírovat nevychovaného 50 kilového moskevského psa nebude moc příjemné. Na druhou stranu, tento pes je vhodný i pro začátečníka. Od narození je navíc čistotný.

Jelikož se jedná o velkého psa se zvýšeným rámcem bolest, bití na něj rozhodně neplatí. Nemusí mít příliš pohybu, ale svému pánovi se rád přizpůsobí. Do jeho
1 roku ho však příliš nepřetěžujte, nemá ještě zcela vyvinuté klouby a s jeho váhou je náchylný k dysplazii kyčelních kloubů.

Pokud si jej plánujete pořídit na sport, svůj plán raději přehodnoťte. Moskevský strážní pes je těžkopádný a na aktivní pohyb ne zcela uzpůsobený. To však neznamená, že si nemůže dopřávat dostatečně velké procházky se svým pánem.

Moskevský strážní pes 4

Na jaké nemoci moskevský strážní pes trpí?

Nejčastěji trpí na již zmíněnou dysplazii kyčelního kloubu. Té však můžete předejít správnou výživou bohatou na minerály a všechny potřebné živiny. Také správně nastaveným pohybem a nepřetěžováním můžete dysplazii zcela zabránit.

Toto plemeno je obvykle odolné vůči nemocem. Dožívá se průměrně 11 až 12 let.

Kvalitní výživa je základ

Ve štěněcím věku a období růstu je třeba dopřát moskevskému strážnímu psovi kvalitní krmivo. Také v dospělosti dbejte na podávání výživného krmení, doplňujte vitamíny a minerální látky i želatinu na klouby. Tyto látky je nutné podávat hlavně v prvních dvou letech psa, kdy se uceluje pohybový aparát, ale měli byste v podávání pokračovat i nadále.