Blecha psí – jak se jí účinně a nadobro zbavit?

Psí blecha je hlavním nepřítelem snad každého majitele psů. Blecha se totiž může objevit z čista jasna, a to i přesto, že dodržujete veškerá hygienická opatření – pejska koupete, odčervujete a chráníte přípravky proti blechám. Určitě vás tedy zajímá, jak zničit psí blechy rychle a co nejúčinněji? Poradíme vám také, jaké babské rady na blechy opravdu zabírají!

Petamour

Blecha je malý bezkřídlý hmyz, který se živí krví teplokrevných živočichů. Pokud se tedy ptáte, zda blechy jdou i na člověka, odpověď je jasná. Blecha může napadnout nejen vašeho psího miláčka, ale i vás!

Životní cyklus blechy 

Po napití krve hostitele naklade samička blechy až 100 vajíček denně, která však neulpívají na srsti psa, ale odpadávají do pelíšku, koberce a dalších míst. Během dvou týdnů se vylíhne larva, která se živí trusem ostatních blech. Po dvou až čtyřech týdnech se zakuklí do odolného kokonu, přičemž v této fázi pomůže pouze mechanické odstranění. Kokon je totiž odolný i proti antiparazitikům.

Kukly jsou ukryté v okolním prostředí psa a vám nezbývá než provést kompletní úklid pelechu psa, koberce, gauče a dalších prostorů, kde se pes pohybuje. Pomůže také pečlivé vyčesání srsti psa kvalitním a šetrným kartáčem či hřebenem.

Blecha je ve stádiu kukly několik dní, přičemž k rychlejšímu vývoji jí prospívá vlhko a teplo. Poté se vylíhne v dospělého jedince a napadá kůži a srst vašeho pejska. Mnohdy se usídlí v celém bytě a začne obtěžovat život i vám.

Psí blecha foto

blecha psí

Pomůže vám přípravek proti blechám?

 

Pejsek blechu snadno chytí od ostatních zvířat, se kterými přijde do styku, nebo také venku, kde se blechy ukrývají a číhají na svého nového hostitele. Jakmile se dospělá blecha usídlí v srsti psa, začne mu doslova pít krev. Pes se začne častěji drbat, oklepávat a bude nervóznější.

Jak ale poznat, že se jedná opravdu o blechu psí? Pejskovi prohrábněte kožíšek a chvíli pozorujte, zde se v srsti něco nehemží. Blechy se nejčastěji usídlují mezi lopatkami, na zádech a u kořene ocasu. Že je pejsek zamořen blechami poznáte také v srsti, kde najdete malé hnědé či černé tečky, které značí bleší trus.

Protože blechy přenáší řadu chorob (například tasemnice psí), je načase se jich co nejdříve zbavit. K tomu vám pomohou nejrůznější přípravky, sloužící k likvidaci psích blech. Nejprve se musíte vyhubit blechy, které napadly vašeho psího miláčka, následně přijde na řadu deratizace vašeho bydlení.

petamour 2_1

Šampon proti blechám

 V boji proti nepříteli – bleše psí, vám skvěle pomůže šampon proti blechám. Pejska tedy opatrně vykoupejte a použijte k tomu šampon, který je určen k likvidaci blech a dalších ektoparazitů (klíšťat). Šampon zároveň působí jako antiparazitikům a zanechá na pejskovi chemickou látku, která odradí další blechy.

Pokud nemá váš pejsek v oblibě koupání, doporučujeme místo šamponu použít sprej na psí blechy. Upozorňujeme však, že sprej blechy pouze vyhubí, mnohem vyšší účinek má ale opláchnutí vodou, které všechny, již usmrcené nepřátele, ze srsti vymyje.

Náročné období, kdy musí pejsek bojovat s blechami, se mu pravděpodobně odrazí na celkovém zdravotním stavu i stavu srsti. Po likvidaci blech proto doporučujeme pejskovi dopřát kvalitní a čistě přírodní péči o srst kosmetikou Anju Beaute. Tyto šetrné šampony dodají srsti potřebné vitaminy, čistí ji a posilují její kondici.

Obojek proti blechám

 Antiparazitní obojek ochrání vašeho pejska před blechami i klíšťaty. Lze jej použít nejen k likvidaci blech, ale také k prevenci. Na trhu můžete vybírat z různých značek obojků. Většina z nich je voděodolná. Váš pejsek se tedy může nadále koupat a užívat si radovánek ve vodě. Obojek proti blechám se doporučuje až pejskům od 6 měsíců věku, záleží však na konkrétním výrobci. Tuto informaci si proto před koupí obojku nejprve ověřte.

 petamour 3

Vyhubte blechy jednou provždy

 Poté, co pomůžete pejskovi od toho největšího trápení a zbavíte jej blech, musíte vyhubit psí blechy v bytě. Zaměřte se na místa, kde se váš pejsek nejčastěji pohybuje, a důkladně je vyluxujte a vyčistěte. Pelíšek, polštářky nebo matrace vyperte na co nejvyšší stupeň, tak abyste zlikvidovali larvy i kukly blech. Po důkladné deratizaci ještě všechna potencionálně zablešená místa vystříkejte sprejem na psí blechy nebo jiným antiparazitním přípravkem. Pokuste se vyklidit opravdu celý byt a zejména místa, kde pes tráví více času. Jedině tímto způsobem se vám podaří blech nadobro zbavit.

Babské rady jak na blechu psí

 

Na závěr vám přinášíme několik babských rad, které by vám mohly v boji proti blechám pomoci.

1. Babská rada – listy ořešáku

Pokud váš pejsek obývá boudu nebo kotec, můžete zkusit po jeho příbytku rozložit listy ořešáku, který má údajně ohromující účinek. Odrazuje hmyz, blechy, vši, roztoče nebo mouchy. Pejska ale doporučujeme umístit na jiné místo, výrazná vůně listů ořešáku by mu určitě nebyla příjemná.

2. Babská rada – perte a větrejte

Časté praní psího pelíšku na vyšší stupeň a jeho následné větrání na čerstvém vzduchu rozhodně není na škodu. Pokud vlastníte pejska, perte raději na vyšší stupně a všechno povlečení důkladně vyvětrejte.

3. Babská rada – ocet na blechy

Vyrobte si domácí sprej proti blechám – z octa! Ocet je totiž považován za jeden z nejúčinnějších přípravků proti blechám. Čistou nádobu naplňte jedním dílem octa a jedním dílem vody. Ocet můžete používat jako dezinfekci do domácnosti nebo jím postříkat srst pejska. Pro blechy se ihned stane nezajímavým hostitelem.

4. Babská rada – domácí repelent proti blechám

Vyrobte si lehce aromatický domácí repelent z rozmarýnu a šalvěje. Budete na něj potřebovat 1 citron, 2 snítky rozmarýnu, 1 snítku šalvěje lékařské a 1 litr vody. Citron pokrájejte na tenké plátky, vložte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Přidejte bylinky a přes noc nechte odstát. Poté sceďte a přelijte do čistého rozprašovače.

5. Babská rada – esenciální oleje

Na boj s blechami také skvěle zabírají esenciální oleje, jako je levandule, šalvěj, citron nebo kokosový olej. Oleji můžete jemně potírat srst psa nebo je přidávat do aromalampy a osvěžit jimi váš byt. Dbejte však bezpečnostních pokynů při použití esenciálních olejů, některé mohou být pro psy nebo kočky jedovaté či spustit alergickou reakci!

Nejlepší prevencí proti blechám je samozřejmě důsledná hygiena a péče o zdravotní stav vašeho psa. Dopřejte mu kvalitní krmivo, které zlepší trávení a podpoří imunitu. Nezanedbávejte také šetrnou péči o jeho srst i celý exteriér. Pokud svému pejskovi dopřejete to nejlepší, věřte, že bude natolik silný, aby zvládl odolat všem parazitům!