Stříhání drápků u pejska a několik rad, jak to dělat správně.

Pokud váš pejsek běhá často na tvrdém povrchu, který přirozeně obrušuje drápy psa, není nutné tak často zastřihávat. Nicméně pokud slyšíte klapání během chůze pejska, je nejvyšší čas nechat drápky zastřihnout.

Celý proces stříhání drápků může být pro psa velmi stresovým a nekomfortním zážitkem. Pravidelné stříhání drápků je běžnou součástí péče o vašeho pejska.

Dlouhé a neostříhané drápky mohou způsobit pejskovi spoustu problémů. Zatržení drápku může být velice bolestivé.

stříhání drápků u psa

Jak již bylo zmíněno, pro některé pejsky to je běžná rutina, kterou snáší bez útrap a pro některé je to hotové šílenství, proto se snažme to pejskovi vždy co nejvíce zpříjemnit.

Proto zde pro vás máme několik typů, které vám pomohou celou situaci prožít bez stresu vašeho i psa.

  • čím dřív začnete, tím dřív si na to pejsek zvykne. Proto se stříháním drápků začněte už od štěněte.
  • pokud nechodíte na stříhání k veterináři, tak se naučte anatomii drápu. Středem každého drápu vede krevní a nervové zásobení , kterému se říká drápkové lůžko. U bílých nepigmentovaných drápů ho můžeme vidět jako růžový střed. Bohužel, u černých drápů toto lůžko nevidíme. Pokud dráp zastřihneme až do drápkového lůžka způsobíme bolest a silné krvácení. Proto je vždy zapotřebí stříhat několik milimetrů pod koncem lůžka a u černých drápků stříhat na několikrát a to jen po malých kouscích, abychom předešli zastřižení.
  • kleště!!! Vždy používejte pouze ostré a vhodné kleštičky na drápky, které jsou pro psy vyráběny. Existuje velký výběr a váš veterinář vám jistě rád poradí ty nejvhodnější.
  • jako obecné pravidlo také platí, že ta část drápu, která se zužuje a stáčí dolů může být ustřižena.
  • někteří psi budou při stříhání spokojeně sedět na vašem klíně nebo stát na stole, ale většinu budete muset více či méně přidržovat. Můžete si s pejskem sednout na podlahu, pevně ho držet v náručí, poprosit někoho aby vám ho přidržoval na stole. Cokoliv vyhovuje vám i jemu je správně.

::: 2 metody jak zkrátit drápky pejska

stříhání drápů u psa 2_1

Metoda stříhání 
- kleště vždy držte ve své dominantní ruce a v druhé ruce držíme packu pejska. Kleštěmi ustřihneme pouze 1-2 milimetry a vždy zkontrolujeme, zda neprosvítá černý ovál, který značí zakončení nervů. V tomto bodě přestaneme stříhat

Metoda broušení
- průběh je stejný jako u předchozí metody. Pilník držíme v dominantní ruce a psa v druhé. Jemně pilujeme konečky drápků do doby, než uvidíme černý ovál, pak přestaneme.

Při stříhání drápků se obrňte trpělivostí a proces nijak neuspěchejte. Nezapomínejte pejska neustále chválit. Pokud vidíte, že pejsek začíná být unavený, tak nezapomínejte na to, že není nutné ostříhat všechny čtyři tlapky v jeden okamžik, klidně to rozfázujte, ať to pro pejska není tolik stresové a vyčerpávající.

::: Zatržený nebo utržený drápek

Zatržený drápek může být velice bolestivou záležitostí, proto ji nikdy nepodceňujte. V první řadě se vždy snažíme zastavit krvácení, pro pejska zatržený drápek není nijak nebezpečny, ale je ro rozhodně nepříjemnou situací. Snažíme se uklidnit pejska ale především seve, pamatujte, rozpoložení psa často závisí na tom, zda je jeho páníček ve stresu nebo ne. Pokud se vám krvácení nedaří zastavit, tak navštivte vašeho zvěrolékaře.

V našem eshopu PetAmour máme spoustu vychytávek, které mohou Vašemu mazlíčkovi zpříjemnit celý den. Mrkněte třeba na náš krém na tlapky z bambuckého másla.

Video stříhání drápků u psa