Alergie na kočky - jak s ní bojovat

Kočka je, společně se psem, nejoblíbenějším domácím mazlíčkem. Bohužel, právě kočka způsobuje u mnoho lidí nepříjemné alergické reakce, a to mnohem častěji než pes. Tyto reakce nejsou vyvolány kočičí srstí, ale ve skutečnosti se jedná o alergii na šupinky kůže, bílkoviny obsažené ve slinách koček a výměšky mazových žláz. Protože je alergie na kočky v České republice poměrně rozšířená, podíváme se na to, jak se projevuje a jaká je nejvhodnější léčba alergie na kočky.

Alergie na kočky

 

Projevy a příznaky alergie na kočky

Jak jsme již zmínili v úvodu článku, alergie na kočky není způsobena srstí, ale právě kočičím alergenem Fel d1, který je přítomen ve slinách kočky. Tím, že si kočka líže kožich, alergen se dostává také do mazových žláz a buněk kůže. Z toho důvodu je následně přítomen i v částečkách odumřelé kůže a výměšcích mazových žláz.

Jak se kočka po bytě pohybuje, alergen je roznášen do všech místností a ulpívá na nábytku, na zdech i na látkách a oděvech. Tak je majitelem kočky šířen dál i mimo domov a následně se nachází v autobusech, budovách nebo školách. Proto se alergická reakce může projevit i tehdy, pokud žádnou kočku nevlastníte. V tomto případě je pak často problém zjistit, na co má dotyčný alergii. Vždy se proto doporučuje, aby lékař prověřil i alergii na kočku.

Alergie na kočku se projevuje zejména postižením sliznic dýchacích cest a spojivek očí. K alergické reakci dochází během chvíle po kontaktu s alergenem.

Alergie na kočky_1

Alergie na kočky – nejčastější příznaky

  • Svědění nosu
  • Serózní rýma (vodová)
  • Chrapot
  • Svědění spojivek očí
  • Zarudnutí spojivek
  • Otok očí

V těch nejhorších případech dochází až k astmatickému záchvatu a u velmi citlivých jedinců může nastat nevolnost a mdloby.

Alergie na kočky u dětí

Alergie na kočky jsou u dětí čím dál tím častější. Dětem způsobují alergické reakce, jako je kýchání, svědění očí, rýma či do konce astma a ekzém. Bohužel, kočičí alergie patří k těm nejagresivnějším alergiím a obzvlášť u dětí se může projevovat velmi výrazně. Někdy je však příznaky alergie problematické rozeznat a splést si ji můžete s obyčejným nachlazením.

Alergie na kočky_2

Léčba alergie a přípravky pro děti

Pokud lékaři zjistí u vašeho dítěte alergii na kočky, je nejprve vhodné podstoupit léčbu doporučenou lékařem. Doplňkem takové léčby mohou být také přípravky na kočičí alergie, které seženete volně prodejné v lékárnách, či přírodní přípravky a bylinky.

Jako prevenci doporučujeme užívat zinek, selen (pro děti dostupné i v sirupu) a kombinaci různých antioxidantů. Vhodný je také čaj z léčivých rostlin: kopřiva, smetanka lékařská či ostropestřec mariánský. Protože zdraví našeho těla pochází od střev, doporučuje se též užívat probiotika, která upraví střevní mikroflóru a posílí imunitu organizmu.

V tradiční čínské medicíně se na boj proti alergiím a zmírnění příznaků alergických reakcí používá léčivá rostlina Perilla frutensis. Látky, které tato bylinka obsahuje, zahajují antialergické a protizánětlivé reakce. Jedná se zejména o alfa pinen, myristicin, beta sitosterol či bioflavonoidy. Perilla se však u dětí doporučuje podávat v minimálních dávkách. Alergii na kočky také pomohou zmírnit přípravky s výtažkem z Perilly a s výtažky z léčivých rostlin.

Alergie na kočky_3

Podle výzkumu amerických lékařů se příliš obáváme přítomnosti domácích zvířat v našem obydlí a jejich styku s dětmi. Právě u dětí, které v prvním roce života přišly do kontaktu s kočkou nebo se psem, se automaticky snižuje pravděpodobnost vzniku alergií v pozdějším věku. Imunitní systém dítěte se vyvíjí a právě kontaktem s alergeny se na ně učí zdravě reagovat. Proto není vždy nutností domácího mazlíčka z domu vyhostit, ale naopak imunitu správně rozvíjet a naučit ji se s alergeny vypořádat.

Na našem e-shopu www. Petamour.cz naleznete širokou nabídku potřeb pro kočky, od krmiva, škrabadel, pelíšků, až po postroje, toalety
a krmivo pro kočky. Pro vaše domácí mazlíčky máme pouze to nejlepší!