Březost u koček

Očekává vaše kočka malá koťata? Pojďme si říct pár faktů, které je nutné vědět o březosti koček

Březost koček

Stejně jako my, kočky mají období vrcholné plodnosti. Kočky se mohou dostat do sezóny asi jednou za tři týdny, takže je tu spousta příležitostí pro vaši kočku, jak se dostat do tohoto stavu. 

Pokud se chcete vyhnout neočekávanému vrhu koťátek, doporučíme kastrovat kočku před její první sezónou, neboť po této době může být velmi snadno oplodněna. Vzhledem k tomu, že vychovávání vrhu může být pro vaši kočku stresující a vyčerpávající, doporučujeme nechat šlechtění odborníkům, pokud je to možné.

březost koček 2

Jak dlouho je kočka těhotná

Kočičí těhotenství obvykle trvá 63 až 67 dnů, ale je těžké přesně určit, jak dlouho je kočka těhotná. Doba gestace koček se může lišit od 61 dní až po 72 dní.

Vaše kočka nemusí často vykazovat žádné fyzické příznaky těhotenství i několik týdnů od oplodnění. Pokud si však myslíte, že je vaše kočka těhotná, vezměte ji proto k veterináři

Pokud byste chtěli vědět, jak zjistit, zda je kočka těhotná, existuje několik fyzických příznaků, které byste měli zjistit po uplynutí dvou nebo tří týdnů.

březost koček 1

Jak zjistit, zda je vaše kočka těhotná

Po přibližně 15-18 dnech těhotenství kočky, si můžete všimnout, že cecíky kočky se zvětšují a jsou červeně zbarvené. Podobně jako u žen může mít kočka potíže s trávicím traktem a vykazovat příznaky zvracení. Pokud se začne bříško kočky rychle zvětšovat, nedotýkáme se ho, riskujeme tím ublížení kočičky nebo jejích nenarozených koťátek. Mohou to být i další příčiny bolesti břicha, proto pozorně sledujte kočku a poraďte se s veterinářem, pokud máte obavy.

Kočička bude přibírat na váze cca 1 - 2 kg (v závislosti na počtu koťátek, které nese) -> to je silné znamení, že je kočička březí. Kočky mají tendenci mít zvýšenou chuť k jídlu během období březosti, což také přispěje k jejímu přírůstku hmotnosti. Zvýšená chuť k jídlu by mohla být také známkou červů nebo jiných nemocí, takže vše dvakrát zkontrolujte s vaším veterinářem pro jistotu.

Některé veterinární praktiky mohou diagnostikovat těhotenství pomocí ultrazvuku už 15 den březosti. Veterinář může také být schopen poskytnout vám informaci o tom, kolik koťátek vaše kočka očekává do 40. dne březosti. 

Přestože vaše kočka by měla být víc než schopna zvládat práci sama, ujistěte se, že jste připraveni, když se blíží ke konci jejího březího období. Je dobré být na blízku kvůli potřebě pomoci vaší kočce.

 

Existuje několik příznaků, jak poznáte, že přišel čas porodu:

  • Pokud vaše kočka odmítá jídlo, jedná neohroženě a hledá osamocené místo, kde se usadí, mohlo by to být proto, že přichází její čas
  • Teplota těla vaší kočky klesne přibližně na 37,8 ° C během 12-24 hodin před začátkem.
  • Těsně před porodem se může být. kočka hlasitější, vypadá rozrušená a neustále se olizuje.
  • Vše začíná velkými kontrakcemi břicha, po kterých bude následovat určitý výtok z pochvy. Je-li výtok těžký a černý nebo krvavý, kontaktujte veterináře.
  • Po tomto výtoku by koťata měla následovat velmi rychle!
  • Většina práce s kočkami probíhá hladce a nemusíte zasahovat. Existují však některé příznaky, které by mohly naznačovat komplikace. Pokud si všimnete některé z těchto skutečností nebo máte nějaké další obavy, obraťte se na svého veterináře.