Šanta kočičí

Šanta kočičí, jedná se o rostlinu a bylinu také známou pod latinským názvem Nepeta cataria. Pod Nepete patří více jak 250 poddruhů, které rostou po celém světě. Jméno Nepete je odvozeno od italského města Nepete, kde rostlinka rostla ve značném množství. Cataria je přisuzována vlivu, kterým působí na kočky. O jakém to vlastně mluvíme vlivu? K tomu se hned dostaneme!

Jak Šanta vypadá?

Rostlina dorůstá přibližně do výšky 60ti cm. Lístky jsou srdíčkového tvaru s vroubkováním na okrajích. Rostlinka roste především v horských oblastech ale není problém si ji vypěstovat na zahrádce. 

šanta kočičí

Co Šanta obsahuje? 

Je zvláštní, že rostlinka má na kočky takové účinky. Je to způsobeno tak zvaným Nepetalaktonem. V podstatě se jedná o halucinogen. Dále obsahuje aromatické oleje, thymol, karvakrol, vitamín C, třísloviny a spoustu dalších složek.

Šanta kočičí a její účinky na kočky

Když mluvíme o kočkách, tak má Šanta kočičí velmi zvláštní účinky. Jakmile se kočka nadýchá éterické vůně, dostává se do extáze, které může trvat až cca půl hodiny. Během této doby se kočka v rostlince povaluje a požvykuje kousky lístků. Jakmile tato euforie skončí, tak se kočka dostává do silného útlumu a tvrdě usíná. V souvislosti s kočkami můžeme občas slyšet, že se Šantě kočičí může přezdívat i "kočičí kokain". Uvádí se, že Šanta nepůsobí na všechny druhy koček ale zhruba na 50-60% koček. Zajímavostí je, že koťata mladší osmi týdnů mají vyloženě odpor k této rostlince. Šanta není pro kočky nebezpečná, není návyková a nemá vedlejší účinky. 

Šanta kočičí (1)

Šanta kočičí a její účinky na lidi

U lidí Šanta žádné euforické účinky nezpůsobuje. Lze použít v kuchyni a nebo součást léčitelství. Rostlina pomáhá při nadměrném stresu, nespavosti, podrážděnosti nebo při psychicky náročném období. U žen může zmírnit menstruační bolesti, horečku a také působí jako podpůrný přípravek. Také snižuje krevní tlak a má kladný vliv na zažívání, nadýmání a bolesti žaludku. 
Díky své vůni se z ní dá udělat i relaxační koupel nebo jako dochucovadla některých pokrmů.

Kde koupit

Šanta kočičí se dá koupit v obchodech se zdravou výživou a především na internetu je volně dostupná za přívětivou cenu. 

Produkty se Šantou kočičí

V dnešní době se dají koupit se Šantou, abychom vyvolali zájem kočky například pro určitou hračku. Šanta kočičí se dá koupit také ve spreji a použít například na škrabadlo, abychom kočičku na škrabadlo naučili.