Cestování se psem...aneb může to být i zábava!

Pro někoho noční můra, pro druhého skvělý trip! Také nesnášíte ten tíživý pocit, když Vašeho pejska musíte nechat doma samotného? Mě to upřímně vždy trhá srdce. Ty oči! Dnes naštěstí žijeme v době, kdy cestování s pejskem už není tak složité a náročné. Ano, musíte splňovat určité zákony a pravidla, ale Váš výlet tím může být o to bohatší.

Co je třeba zařídit před cestou?

Psí pas - Pokud cestujete v rámci Evropské unie, tak Váš pejsek musí mít „psí pas“. Ten lze pořídit u veterináře schváleného krajskou či městskou veterinární správou.

Identifikace zvířete mikročipe či tetováním – Když mluvíme o označení zvířete tetováním, tak to lze považovat za jistý Old school. Tento způsob označení byl platný do 2.7.2011. Od této doby, pokud chcete cestovat se psem, kočkou či jiným zvířetem, mu musíte nechat aplikovat čip u soukromého veterinárního lékaře.

Očkování proti vzteklině – toto očkování by mělo být prováděno pravidelně od 3 měsíce života zvířete ne pouze před chystanou cestou.

Cestování se psem letadlem

ZELENÁ : Cestování se psem v letadle není problém

ŽLUTÁ : Omezené podmínky přepravy

ČERVENÁ : Přílet se psem v letadle není možný

Zdroj: aletenky

Cestování se psem vlakem

Pokud jste se rozhodli zvolit pro Vaši cestu jízdu vlakem, určitě je dobré, zjistit si před cestou pár důležitých informací.

Jestliže Váš pejsek není větší velikosti než běžná kočka domácí, tak je Vám poskytnuta bezplatná přeprava Vašeho mazlíčka. Pejsek však musí být přepravován v bedně, kleci či cestovní tašce, která musí být nepropustná a odolná vůči nepříznivým okolnostem.

Když je pejsek větší velikosti a nelze použít již zmíněnou klec či cestovní tašku, tak pejsek musí být opatřený náhubkem a zajištěn vodítkem. Pro tyto psy se již musí pořídit cestovní lístek, jehož cena je polovina mezinárodního jízdného druhé vozové třídy. Psy a ostatní malá zvířata není možno přepravovat do a z Norska, Velké Británie Severního Irska a Republiky Irsko. Při přepravě do Švédska platí řada omezení (nutnost karantény, vakcinace atd.), ve vnitrostátní přepravě po Švédsku je nutná rezervace do oddílu s povolenou přepravou zvířat.

Lůžkové a lehátkové vozy – v těchto vagónech smí být pes přepravován pouze za předpokladu, že máte zakoupen pouze samostatný oddíl.

Noční vlaky – Pro přepravu v nočních vlacích platí omezená pravidla a zvláštní podmínky. Přeprava není možná ve velkoprostorových a oddílových vozech, lze přepravovat pouze v lůžkových a lehátkových vozech, kde musíte mít zakoupen samostatný oddíl.

Restaurační a bistro vozy – přeprava v těchto vozech není povolena.

Cestování se psem autobusem

Už jste to někdy prožili? Já ano a věřím, že to nebylo příjemné pro mě, pro psa ani pro spolucestující a to můj pes je celkem hodný a nevyvádí. Pro cestování autobusem platí stejné podmínky jako pro cestování vlakem. Pes musí být uzavřen v kleci či cestovní tašce a velké psy není možno přepravovat vůbec. Pokud si vyberete cestu autobusem, tak se nedoporučují delší cesty.

Cestování se psem autem

Tento typ cestování může být pro Vás i pro Vašeho pejska tím nejpohodlnějším. Však dlouhé cestování i tak může být pro Vašeho psa náročné. Doporučuje se zastavovat minimálně každé 2-3 hodiny, aby se pes mohl proběhnout, napít, uklidnit a vykonat potřebu.

Pro správné uložení psa v autě se doporučuje zadní zavazadlový prostor nejlépe oddělený mříží. Pro cestování se nedoporučuje přední sedadlo, lepší je uložit ho na sedadlo zadní, kde musí být řádně připoután. Je dobré využívat postroje a ne obyčejný obojek. Pro přepravu se také doporučují klece či boxy, zde však vybírejte pečlivě a nešetřete. Pokud vyberete obyčejný plastový, tak při nárazu nemusí Vašeho pejska řádně ochránit.

Nevolnost psa při cestování

Nevolnost může být vyvolána stresem pejska. Jakmile s autem zastavíte, tak se aktivita mozku vrátí do normálu.

Příznaky, které se mohou objevovat jsou:

1) nadměrné slinění (Hypersalivace)

2) zrychlené povrchní dýchání, polykání, olizování pysků

3) neklid, úzkost, třes

4) nadavování

5) zvracení

Zmírnění nevolnosti:

Měli byste štěně od malička seznamovat s autem, aby si ho spojil pouze s příjemným zážitkem. Neměli bysta krmit psa těsně před jízdou. Je dobré nechat proudit do auta čerstvý vzduch, v autě nekuřit a vyhnout se výrazným vůním uvnitř vozu. Pravidelné přestávky a čistá čerstvá voda jsou neméně důležité.

Cestování na Slovensko, Německo, Rakousko či Chorvatsko

Co musí pes splňovat + dokumenty

1.     pas zvířete v zájmovém chovu
2.     identifikace zvířete mikročipem nebo tetováním
3.     platné očkování proti vzteklině

Cestování se psem může být i zábava a také se dá cestovat v prvotřídním stylu. Pokud hledáte ty nejvhodnější doplňky a cestovní tašky, určitě je najdete u nás na e-shopu Pet Amour.