Sphynx

Tento druh kočky buď nenávidíte, nebo naprosto milujete, ale nic mezitím zřejmě není. Pro mě je tato kočko ztělesněním dokonalosti, ale našla bych spoustu lidí (myslím si že většinu), kteří mi budou bezmilostně oponovat.

Historie Sphynx neboli Kanadské Sphynx
Sphynx je plemeno, které se vyskytuji zcela náhodně. Genetická mutace způsobila narození kočky, která neměla žádnou srst. Stalo se tak v kanadském Torontu, kde se Elizabeth narodila černo-bílá kočička bez pokrytí srsti. Kočka dostala jméno Prune. Gen určující chloupky je recesivní, takže zatímco někteří potomci chloupky měli, jiní byli bez srsti. Toto je asi nejznámější příběh v dějinách kočky Sphynx.
Však historie nahých koček sahá až do doby Aztécké, kde zrovna Aztékové tyto kočky chovali a uctívali.

sphynx-slider-004

Osobnost a povaha kočky Sphynx
Koukej na mě! Koukej, co zase umím! Přesně takový pocit budete mít z tohoto plemene. Sphynx miluje pozornost v jakékoliv situaci. Miluje lidskou společnost, což může být výhodou při návštěvě veterináře, kterou může snášet lépe než jiný druh.

Pokud se jí nedostává dostatečné pozornosti od svých páníčků, tak okamžitě začne objevovat své okolí, šplhat po výškách, hrát si se svým škrabadlem a jednoduše dostávat se do neštěstí. Je to velký milovník všech možných hraček a prolézaček, které trénují její mozek.

Jedná se o velmi společenské plemeno. Pokud jste často pryč a necháváte kočku doma samotnou, je dobré ji pořídit přítele ve formě druhé Sphynx, jiného kočičího plemene nebo psa. Sphynx vás za to bude milovat.

Bude milovat váš klín, po kterém se bude neustále válet. Můžete očekávat sdílenou postel se svou kočkou, pokud budete odmítat, tak vám kočka nedá spát. Je to skvělý přítel a nejlepší kamarád.

Zdraví Sphynx

Pokud máte kočku s PP či bez, tak nikdy si nemůžete být 100% jistý, že kočka bude bez nemocí a potíží. I když jsou Sphynx všeobecně zdravé, jsou u tohoto plemene vypozorovány dva druhy nemocí:

  • Urticaria pigmentosa  – onemocnění kůže
  • Hypertrofická kardiomyopatie – forma onemocnění srdce


Péče o Sphynx
Může se to zdát jako paradox, ale tělo Sphynx vyžaduje stejnou péčí, někdy možná větší, než u běžné kočky. Jejich pokožka musí být neustále hydratována olejem. Jsou důležité taky pravidelné koupele, s kterými je dobré začít již od malého kotěte, které si na tuto rutinu zvykne a nebude ji v dospělosti způsobovat žádné trauma.

Pravidelně bychom se také měli starat o dutinu ústní naší Sphynx. Jednou týdně všech stačí obyčejným kartáčkem vyčistit zoubky. Denně bychom měli otírat měkkým a navlhčeným kartáčkem oči kočky, abychom odstranili veškeré nečistoty. Jednou týdně je dobré vyčistit také uši, ve kterých se může zachytit spoustu nečistot.

Musíme neustále myslet na to, že tělo Sphynx není pokryto kožichem, takže je dobré ji pořídit nějaký slušivý svetr do chladných dní.

Vzhled Sphynx
Plešatý, vrásčitý a hrbatý. Sphynx je často prohlašována za ošklivé plemeno kočky, ale dle mého je toto prohlášení vyřčeno těmi, kteří nemají pochopení vnější krásy.
Mají svalnaté tělo, které je hladké a jemné na dotek. Nos, tlapky, uši a ocas mohou být jemně pokryté kožešinou. Široký hrudník a dobře zakulacené břicho může vzbuzovat dojem, že kočka nedostala tak velkou večeři, jakou by si zasloužila. Ale jedná se opravdu pouze o tvar těla. Mají pevné a svalnaté nohy stojící na oválných tlapkách s dlouhými a štíhlými prstíky. Dlouhý, štíhlý a pružný ocas je často přirovnáván a popisován jako bič. Hlava Sphynx je o něco širší než delší s výraznými lícními kostmi. Má velké uši ve tvaru citrónu. Vousky a obočí jsou tak řídké, že vyvolávají pocit, že až skoro neexistují. Sphynx je druh mnoha barev a vzorů. Můžeme ji mít v barvě bílé, černé, červené, čokoládové, levandulové dále také v různobarevných vzorech.

Sphynx a děti
Jak už bylo řečeno výše, Sphynx je velice aktivní a hodí se především do velké rodiny s dětmi a se psy. Miluje pozornost a ráda se učí všelijaké triky od dětí, které ji věnují veškerou pozornost.

Oblečky Pro Sphynx
U tohoto plemene je více než důležité dbát v chladných dnech na správnou teplotu, ke které vám dopomohou ty správné oblečky pro kočky. U nás v Pet Amour máme speciální kolekci svetříků určené nejen pejskům, ale také kočičkám. Tyto svetříky jsou nejen slušivé ale především slušivé, tedy jsou tou nejlepší volbou pro vaši Sphynx.