Cestování s kočkou

Je všeobecně známo, že kočka tíhne k místu. Pokud ji vytrhnete ze svého teritoria, nemusí to být po ni vždy dobré rozhodnutí. Vždy je dobré promyslet, zda je kočku opravdu nutné brát s sebou na vaši cestu. Ano, pokud se jedná o stěhování, tak zřejmě v této situaci není jiné cesty, ale pokud se jedná o cestu, které se kočka může vyhnout, zvažte to!

Pokud kočka cestuje s vámi, je dobré se na cestu dobře a pečlivě připravit. Je důležité zajistit pro kočku pevnou přepravku, která i v cíli bude zavřená a vy se tak vyhnete nepříjemné situaci.

pexels-photo-209042

Cestování autem

Při cestování autem bychom nikdy neměli nechat kočku volně pobíhat uvnitř auta. Může to být nebezpečné jak pro nic, tak pro cestují tak pro okolní automobily. Vždy bychom měli kočku uzavřít do pevné přepravky, kterou lze snadno uklidit. Přeprava kočkám nemusí vždy dělat úplně dobře a během cesty vás může potkat nemilé překvapení. Přepravku je vždy nutné volit v závislosti na počasí. Pokud je venku velké horko, je dobré zvolit přepravku s dobrým větráním a naopak, jestliže je venku zima, tak zvolíme přepravku více uzavřenou ale stále musí dobře odvětrávat.  Vždy je důležité zamyslet se nad tím, kam přepravku umístíme. Vždy musí být na místě, kde bude pevně upevněna a kde bude zajištěno dobré odvětrávání. Nejvhodnější je připevnit ji bezpečnostním pásem na jedno ze sedadel.

Cestou kočka může vydávat nepříjemné zvuky, které však neznamenají to, že jí něco je, ale dává vám hlasitě najevo, že se ji toto nelíbí. Je důležité nepouštět ji z přepravky a chvíli to nepříjemné kňourání vydržet. Po chvilce se vaše kočka uklidní a jízda autem ji s největší pravděpodobností uspí.

Pokud je venku velké horko, je důležité dodržovat pitný režim, aby nedošlo k přehřátí a pokud potřebujete někde zastavit, tak vždy auto umístit do stínu  nechat otevřená okna.

Cestování vlakem

Pro převoz kočky vlakem je důležité si vždy zvolit pevnou přepravku s pevným dnem. Také nezapomínejte na to, že celou dobu musíte přepravku nosit, takže je důležité, aby byla lehká ale zároveň velmi pevná. Přepravku je dobré vystlat savým papírem v případě pomočení kočičky a mít i náhradní podestýlku vždy s sebou.

Cestování letadlem

Pokud plánujete cestu letadlem s vaši kočkou, je dobré začít plánovat hodně dopředu. Množství leteckým společností může být velmi omezeno právě proto, že potřebuje přepravit i vaši kočku. Většina leteckých společností nedovoluje majitelům převážet s sebou kočku, pokud ano, tak jsou umístěny ve speciálních prostorech s vhodnou teplotou i tlakem. Pro přepravu letadlem je vždy dobré zvolit velikost přepravky tak, aby s v ní vaše kočka mohla postavit a otočit.

Cestování s kočkou do zahraničí

Vstup do Evropské unie sebou přinesl řadu změn, které týkají i změn v cestování domácími mazlíčky. Dne 3. července 2004 vstupuje v platnost v celé EU nařízení Evropského parlamentu č. 998/2003 o veterinárních podmínkách pro neobchodní přesuny zvířat v zájmovém chovu , tedy o pohybu psů, koček a fretek na území EU, mezi zeměmi EU a vymezuje i podmínky vstupu zvířat ze třetích zemí (mimo Unii). Spočívá v zavedení jednotných pasů pro zvířata při cestování a v systému jejich identifikace.

Požadavky pro cestování se zvířaty z České republiky do ostatních států EU (mimo Velké Británie, Irska a Švédska):

a) mezinárodní průkaz pro malá zvířata - tzv. pass

b) identifikačně označení mikročipem nebo tetováním,

c) platné očkování proti vzteklině,

d) mláďata mladší 3 měsíců, která nejsou očkována mohou cestovat pokud mají vystavený pas a od narození pobývala na stejném místě a nepřišla do kontaktu s volně žijícími zvířaty nebo jsou provázena matkou, na které jsou závislá

Cestování s kočkou do Chorvatska

Požadavky na cestování se zvířaty při návratu z vyjmenovaných třetích států - dovoz zakoupeného zvířete nebo zpětný návrat (tyto požadavky se vztahují na některé nečlenské státy EU, např. na Chorvatsko atd.):

a) mezinárodní průkaz pro malá zvířata - tzv. pas nebo doklad o splnění podmínek dovozu,

b) identifikační označení čipem nebo tetováním,

c) platné očkování proti vzteklině,

d) štěňata mladší 3 měsíců, která nejsou očkována mohou být dovezena, pokud to dovoluje výskyt vztekliny v zemi původu.

Pokud se chystáte vycestovat s vaši kočičkou, tak u nás v Pet Amour máme na výběr z těch nejlepších a nejkvalitnějších přepravek.