Ragdoll kočka

Ragdoll kočka by se dala označit za velmi mladé plemeno, které bylo objeveno Annou Baker v 60. letech minulého století ve státě Californie. Zrod tohoto plemene je protkán zajímavou příhodou, kdy předkem je označována kočka Josephina, bílá kočka perského typu, jejíchž majitelka byla sousedka Anny, paní Pennels. Říká se, že Josephina v době březosti skočila pod kola auta a nehodu zázrakem přežila. Trauma způsobené tímto otřesným zážitkem prý Josephinu proměnilo v až extrémně pohodovou kočku. Všechna koťata, co se jí poté narodila, automaticky získala její povahu. Na základě této story Anna kladla důraz na zakládání nového plemene. Což je samozřejmě nesmysl, ale dobrý marketingový tah. Anna byla duší obchodnice a příběh prodává. Jakákoli nehoda může změnit mentální a fyzické chování kočky, ale nemůže změnit genotyp. Ten má na svědomí výjimečné vlastnosti potomstva Fugiany, BlackWheat a Daddy Warbucks.
O import první Ragdoll se postarali chovatelé Denny a Laura Dyton, kteří založili chovnou stanici a importovali Ragdoll do Velké Británie.

Chování Ragdoll
Pokud hledáte plemeno, které je snadné chovat v bytě a je vhodné k dětem, tak s Ragdoll nemůžete šlápnout vedle. Toto plemeno je velmi inteligentní a rychle a snadno se učí. Ví, kdo je v rodině pán a svého majitele následuje na každém kroku. Bývají velmi zvědavý, ale není dobré je pouštět ven. V povaze mají zakořeněnou důvěřivost ke člověku, tak by se vám také nemuseli vrátit zpět. Pokud se jedná o přizpůsobení se prostředí, tak je toto plemeno ideální. Ragdollové se chválí sami. Jsou až neobyčejně sociální s vyrovnanou povahou. Jsou také velmi vstřícní k ostatním plemenům a zvířatům. Jejich povaha je přátelská, přítulná, milující a trpělivá. Dokonce nemají problém s chozením na vodítku a s uposlechnutím těch nejzákladnějších povelů. Nebývají příliš hlasitý, naopak jejich hlas je mírný a klidný, který je přizpůsobený prostředí. Čeho si lze na první pohled všimnout je jejich poddajný charaktera enormní důvěra k lidem a ke zvířatům. Mají velmi rádi společnost a když jim člověk neustále věnuje pozornost v podobě mazlení či škrábání.

Pokud se jedná o péči, není nějak složitá. Jejich polodlouhá srst si vyžaduje pročesat jedenkrát týdně. Ragdollové česání považují za příjemný kontakt se svým pánem. Jejich tělo je velmi silné. Mají jasné modré oči, kterých si lze okamžitě všimnout.  Mají polodlouhou hedvábnou srst. Pokud se jedná o koťata, tak ta se vždy rodí naprosto bílá a až po několika dnech se začínají zbarvovat. Zbarvení může trvat až tři roky života kočky.

pexels-photo-357141

Máme několik druhů zbarvení: Seal – černohnědá
                                                 Blue – modrá
                                                 Chocolate – čokoládová
                                                 Lilac – Lilová
                                                 Red – červená
                                                 Cream – krémová
                                                 Seal lynx – Černohnědá s kresbou
                                                 Blue lynx – modrá s kresbou
                                                 Chocolate lynx – čokoládová s kresbou
                                                 Lilac lynx – lilová s kresbou
                                                 Red lynx – červená s kresbou
                                                 Cream lynx – krémová s kresbou
                                                 Seal tortie – černohnědá želvovinová
                                                 Blue cream – modrá želvovinová
                                                 Chocolate tortie – čokoládová želvovinová
                                                 Lilac cream – lilová želvovinová
                                                 Seal tortie lynx - černohnědá želvovinová s kresbou
                                                 Blue cream lynx – modrá želvovinová s kresbou
                                                 Chocolota tortie lynx – čokoládová želvovinová s krebou
                                                 Lilac cream lynx – lilová želvovinová s kresbou

Péče
Jak již bylo zmíněno výše, srst Ragdoll nepotřebuje žádnou speciální péči. Stačí jednou týdně pročesat hřebenem, ale pokud provedete 2x týdně, tak vás vaše kočka bude milovat. Ragdoll miluje jakýkoliv kontakt. Lze si také všimnout, že v závislosti na sezóně a hormonálních změnách mohou na srsti vznikat změny, které mohou ovlivnit délku srsti. Hřebeny pro ideální péči o srst, lze také najít na našem e-shopu. Pokud je vaše kočka kastrována, tak srst hormonální změny tolik neovlivňují. Občas je také dobré vyčistit kočce chrup, předcházíme tak tím onemocnění v dutině ústní.  Doporučuje se čistit každý den, ale týdenní péčí určitě nic nezkazíte. Je také nezbytné kontrolovat drápky a podle potřeby je čistit.

pexels-photo-380809_1

Cena
Odvíjí se od druhu a zbarvení. Většinou se pohybuje od 4.000 do 10.000 Kč

Chovatelská stanice
V České republice se nachází nespočet chovatelských stanic se zaměřením na toto plemeno. Stačí si pouze srovnat, jaké zbarvení chcete nejvíce a určitě si z nabídky vyberete.

V našem e-shopu Pet Amour naleznete nespočet hraček, pelíšků a také doplňků do bytu, které vaši Ragdoll rozhodně potěší.