Psí plemena vhodná do bytu

Pokud jsme něčím známý jako národ, tak je to určitě našim vztahem ke psům. Ne nadarmo se nám říká národ pejskařů. Pro nás to jsou členové rodiny a nejlepší parťáci. Při pořizování bychom však měli zvážit několik aspektů a položit si pár otázek.

pexels-photo-164446

1. Dostanu se s ním rychle ven, když má svoji potřeba, především v době tréninku?
2. Mám k dispozici výtah, když by pejsek byl nemocný a příliš těžký na to, nést ho v náručí a nebyl schopný jít po svých vlastních?
3. Mám čas na to, chodit s ním ven několikrát denně?
4. Mohu si dovolit někoho, komu jsme schopná zaplatit za venčení, když zrovna nemám čas?

Pokud jste na tyto otázky odpověděli ANO, jste dispozičně připraveni na to, pořídit si pejska do bytu. Teď je nejdůležitější, zvolit si vhodné plemeno. Každý máme nějaké plemeno, ke kterému tíhneme více a ke kterému méně. Ovšem pokud jste v bytě a milujete například vlčáky, tak už asi cítíte, že toto nepůjde dohromady. Však není to pouze o velikosti. Je spoustu malých plemen, které nejsou vhodná do bytu. Například taková Chihuahua, která má tendence neustále štěkat, nemusí  být dobrou volbou především pro vaše sousedy. Naopak takový teriéři, kteří jsou pověstní svojí aktivitou, mohou být skvělými psi do bytu, jestliže mají svojí pravidelnou procházku a věnovanou pozornost od svého páníčka.  Máme tu však i velká plemena, která jsou vhodná pro chov v bytě. Konkrétně můžeme mluvit třeba o Chrtech, kteří jsou vychováváni pro rychlé a dlouhé běhy, ale je to také plemeno, které má rádo klid a dlouhé a pohodlné polehávání ve svém pelíšku a díky tomu, může být vhodnou volbou do vašeho bytu.

9 rad pro bydlení se psem v bytě

1. Aklimatizace
Pokud jste si pořídili nového pejska nebo se stěhujete do nového bytu se svým starým pejskem. Snažte se mu pobyt co nejvíce usnadnit a nechat si ho vše projít buď s vámi a nebo bez vás.

2. Buďte přítomni
Opět platí pokud je pro vašeho pejska byt novým prostředím, snažte se ho opouštět ze začátku pouze na krátkou dobu, kterou můžete postupně prodlužovat.

3. Prostor
Zamyslete se nad prostorem, který má váš pejsek k dispozici. Nezaplňujte váš prostor zbytečnými kusy nábytku a dopřejte vašemu mazlíčkovi co nejvíce místa.

4. Světlo
Nezapomeňte na světlo. Pokud je váš pejsek přes den doma, měl by stále poznat rozdíl mezi dnem a nocí, nesnažte se přes den zbytečně zatahovat závěsy. Byt by měl být prosvětlený.

5. Snažte se vytvořit rutinu
Pejsek by měl znát dobu krmení, potom také dobu, kdy chodí ven. Měli bychom mu tímto vytvořit rutinu a tím také pravidle, na které bude zvyklý.

6. Trénink
Každý pejsek by měl projít aspoň základním výcvikem. Naštěstí v dnešní době, máme k dispozici spoustu cvičáků, kde si pejsek osvojí nejrůznější dovednosti. Pokud máte například problémy se štěkáním pejska, je dobré těmto zlozvykům předejít již v počátku.

7. Pohled na svět
Je fajn, když má pejsek možno koukat skrze okno a tím tak pozorovat život venku. Pejska to baví a vyplní mu to spoustu volného času mezitím, co čeká na svého páníčka, než přijde domů.

8. Dog walker
Pokud na svého pejska nemáte příliš času a celý den strávíte v práci, je možno najmout si člověka na venčení vašeho pejska. V dnešní době na to existují již firmy, který tento proces velice usnadní.

9. Dostatek hraček
Je důležité, aby pejsek měl k dispozici spoustu hraček. Od míčků, přes plyšáky až po různé provazové hračky. Hračky mu dokáží zábavně vyplnit čas, mezitím co jsou doma a čekají na svého pána. Jakmile tam má již svého člověka, není větší zábava, než se se svým pánem o konkrétní hračku přetahovat.

pexels-photo-343241

10. vhodných plemen do bytu

1. Yorkshirský teriér
Všichni toto plemeno známe, není příliš velký a svoji velikostí se zdá být do bytu velice vhodný.

2. Maltézský psík
Jedná se o psa, který je svou klidnou povahou klidný a mírumilovný. Má dlouhé jemné chlupy, které nejsou nějak těžké na údržbu. Je rád tam, kde je jeho pán a s ostatními plemeny se snáší velice dobře

3. Bostonský teriér
Je to pejsek velice snadný na trénování. Je naprosto oddaný svému páníčkovi, takže vždy chce být tam, kde jeho pán a byt je pro něj ideálním útočištěm.

4. Francouzský bulldog
V posledním letech je toto plemeno čím dál více v kurzu. Tento pes zaujme vždy to nejpohodlnější místo u vás doma a už se z něj nehne. Čím pohodlnější pro něj celý byt bude, tím bude pes spokojenější.

5. Kavalír King Charles španěl
Jedná se o jedno z nejpřátelštějších plemen vůbec. Je to velmi tiché plemeno a snadno se přizpůsobuje novému prostředí.

6. Anglický bulldog
Je to jedno z těch větších plemen. Mohli bychom také říct, že je větší bratrance Francouzského bulldočka. Márád své pohodlí a často se může zdát, že raději preferuje gauč před psím parkem.

7. Basset Hound
Díky své postavě se může zdát, že není tím nejvhodnějším plemenem do bytu. Ale je to velmi podobné plemeno jako bulldog, které má rádo své pohodlí a klid.

8. Americký Stafordský teriér
Na první pohled si lze říct, že se jedná o bojové plemeno. Tento pes je naopak velice přátelský a přítulný. Rád se učí novým věcem a bude vám věnovat pozornost tak dlouho, dokud ji budete věnovat vy jemu.

9. Greyhound
Jak už bylo zmíněno výše, chrt se na první pohled může zdát jako ne moc ideálním plemen do bytu. Zdání ale klame. Toto plemeno je více než vhodné pro chov v bytě díky své povaze.

10. Německá doga
Doga je vážně obrovské plemeno. Já měřím 165 cm a občas když vedle mě stojí doga, tak si přijdu, že mám tak maximálně 120 cm. Ve skutečnosti zabere daleko méně místa, než se na první pohled může zdát. Je přátelská, tichá, obětavá a vhodná k dětem. Když si dáte tyto fakta dohromady, tak je ideálním spolubydlícím pro váš byt.

Není příliš těžké najít psa, který bude vhodný pro život ve vašem bytě či malém domě. Není to pouze o velikosti. Je však dobré pamatovat na to, že by to měl být pes tichý a ne příliš energický. Pokud již však máte psa, který se musí přizpůsobit malému prostoru tak nezapomeňte: pokud jsou naši psi s námi a my jsme šťastný, tak oni jsou také šťastný. Ve finále se ani nejedná o vzhled pejska ale spíše o povahu, které k vám sedí nejvíce. Pejsek se vám nakonec stejně přizpůsobí a bude vás nadevše milovat. 

U nás v internetovém obchodě Pet Amour máme spoustu designových produktů, které uspokojí duši jak vašeho pejska. Tak se skvěle hodí do vašeho interiéru.