Kočka Bengálská

Kočka Bengálská je charakteristická svým vzhledem divoké šelmy. Je to její dominanta a ojedinělost. Jedná se o plně domestikované plemeno, jehož předci pochází skutečně z divoké šelmy z Asie. Už na první pohled Vám tato kočka učaruje.

Leopardí kočka Bengálská
Pro původní divokou bengálskou kočku se v zahraničí používá název Asian Leopard Cat, což často vede k chybným překladům a k tomu, že se pak můžeme v různých časopisech či publikacích setkat s tvrzením, že bengálská kočka byla vyšlechtěna z leoparda, či dokonce tygra.

Vzhled kočky Bengálské
Kočka Bengálská je menšího vzrůstu, za to je vyznačována silnou a agilní postavou. Kocouři v dospělosti dosahují 4.5 – 6.8 kg a kočky většinou 3.6 – 5.4 kg. Samozřejmě záleží na způsobu a frekvenci krmení.

Pokud se zaměříme na hlavu kočky, může se Vám zdát v porovnání s tělem poněkud menší s menšíma ušima. Ocas nebývá příliš dlouhý, ale vždy je na špičce zbarven do černa.

Kočka Bengálská má velmi hustou srst a nejtypičtější zbarvení je zlatohnědé s černými tečkami. Méně typické zbarvení je stříbrné, bílé či modré.

Barevné variace kočky bengálské

1)   Hnědá – jak už bylo řečeno, toto zbarvení je pro kočku bengálskou typické a nejtradičnější. Kresba srsti bývá  v barvě černé, hnědé, čokoládové nebo skořicové.

2)    Seal lynx point – tato barevná varianta byla získána tím, že se ke křížení přidala kočka siamská. Tlama, nohy a uši jsou vždy tmavší barvy než zbytek barvy těla. Přesto není cílem, aby byly odznaky příliš nápadné: je žádoucí, aby mezi odznaky a zbytkem těla byl co nejmenší barevný kontrast. Barva očí je modrá.

3)    Sepia seal mink tabby – tato barevná varieta se získala přikřížením koček barmských a siamských. Sepia mink tabby je relativně málo se vyskytující barva. Základní barva je slonovinová, krémová nebo světle hnědavá. Barva kresby kolísá od červenavé po tmavě hnědou. Barva očí kolísá od zelené po modrozelenou.

4)    Seal lynx point a sepia seal mink tabby – sněžné bengálské kočky. Koťata sněžných „bengálek“ se obvykle rodí se světlým zbarvením srsti. Neurčité kresby se stanou zřetelnými po několika týdnech. Než srst dosáhne své konečné barvy, může to trvat rok a půl.

Kresby srsti bengálské kočky jsou 

1)  Tečkovaná – tečky musí zřetelně kontrastovat s barvou podkladu. Srst by měla vykazovat vždy tečky na břiše, zřetelné M na čele a kroužky kolem ocasu.

2)  Rozeta – je otevřená dvoubarevná skvrna se zřetelným kontrastním okrajem, jedná se momentálně o nejvíce žádanou nejvyšlechtěnější kresbu.

3)  Mramorovaná – kresba je v hrubých rysech srovnatelná s mramorovanou kresbou orientální kočky, ale místo kulatých vzorů musí být naopak protažená do délky. Na břiše jsou také malé kulaté skvrnky, žádoucí je zřetelný kontrast a skvělá kresba.

Povaha                                                                                                                                                                                                                              
Kočka Bengálská je velice inteligentní a od toho se také odvíjí její neustálá aktivita. Kočka má potřebu být neustále ničím zaměstnána, proto je důležité jí pořídit všechna různá škrabadla a obklopovat ji nejrůznějšími hračkami. Věřte mi, pokud nepořídíte pro Vaši kočku potřebnou výbavu, mohl by to odnést Váš nábytek a to přece nikdo z nás nechce. Kočka Bengálská není náchylná na nemoci, jedná se většinou o velmi zdravý druh kočky, která se dožívá v průměru 14-16 let.

Chov
Kočka Bengálská nevyžaduje žádnou speciální péči. Spíš jsou důležitá škrabadla a hračky tak, jak už bylo řečeno výše. Bengálka se vyznačuje radostí ve vodních hrátkách, jakmile uslyší doma tekoucí vodu, ihned ji budete mít za zády. I když se jedná a kočku domácí, lovce v sobě nezapře. Pozor na chov dalších mazlíčků jako jsou rybičky, menší hlodavci či papoušci. Mohlo by se Vám stát, že jednoho dne přijdete domů a budete o jednoho člena méně. Však pokud se jedná a psy a větší domácí zvířata, bengálka s nimi bude nejlepší kamarádka. Miluje společnost a to se odráží i na jejím temperamentu. Pokud se kočičce něco nelíbí či s něčím není úplně spokojena, dá vám to velmi hlasitě najevo. Srst nevyžaduje žádnou pravidelnou péči, naopak pokud kočku pravidelně kartáčujete, můžete její srst nenávratně poškodit. Však drápky potřebují zvýšenou péči, které se musí pravidelně zastříhávat. Pokud se jedná o stříhání drápků, je dobré začít již u malého koťátka. Dospělá kočka to potom snáší snáz a I pro Vás je tento proces příjemnější a snadnější.

Chovná stanice
Samozřejmě existují chovné stanice, kde si lze tento druh kočky pořídit. Pokud se jedná o cenu, ta se většinou pohybuje od 5 000 do 12 000 Kč. Také záleží na tom, zda si pořizujete kočku s PP či bez.

V případě, že uvažujete nad pořízením kočky bengálské, tak neváhejte. Tento druh Vás nebude nikdy nudit a bezpochyby si ho ihned zamilujete. Koukněte na ten její vzhled? Není to nádhera? Kdo by něco takového nechtěl mít doma….

Pokud řešíte jak vybavit Vaši domácnost ke spokojenosti Vaší kočky, Pet Amour Vám s tím rád pomůže. U nás najdete škrabadla pro kočky a hračky nejrůznějších druhů, které budou ideální jak pro kočku tak pro Váš interiér.