Jak často krmit psa

Cítíte se provinile, když jíte minimálně tři chutná jídla za den a během toho si dáte ještě lahodný dortík, když váš pejsek dostane pouze jednu nebo dvě hrsti suchých granulí?

Tak tímto způsobem to být rozhodně nemusí.

Je tisíce způsobů, jak správně a chutně krmit vašeho psa v závislosti na jeho potřebách. Uveďme si top tři:

1) Nechte svého psa rozhodnout

U pejsků, kteří vyhlíží zdravě a mají zdravou váhu, můžete použít metodu volného výběru. Znamená to, že celý den necháte pejskovi jídlo k dispozici a necháte ho celý den, ať se krmí. Tato metoda se předpokládá u aktivních pejsků, kteří spalují více kalorií, než dostávají. Pokud jste zastánci této metody, je dobré pejskovi nechat k dispozici pouze suché krmení, které se během dne nezkazí.

Pokud máte fenku, které momentálně kojí své štěňátka, budete ni muset pravděpodobně krmit 3x denně, aby vyprodukovala potřebné množství mléka pro své mladé. 

Nedostatky - pokud máte víc než jednoho psa, je těžké uhlídat, kolik toho každý v reálu sní.

 

2) Kontrolujte porce

Pokud máte doma pejska, který nikdy nepřestává jíst, je dobré zavést metodu, kde budete kontrolovat porce. První věc, zeptejte se svého veterináře, jaká je ideální váha vašeho pejska. Pokud používáte komerční značku krmiva, řiďte se doporučeným množství, které by vždy mělo být vytisknuto na zadní straně obalu. Však pozor, občas je doporučené množství větší, než váš pejsek opravdu potřebuje. Tvrdí se, že nejlepší je krmit pejska 2x ddenně v 8-12 hodinovém intervalu. Pokud krmíte pejska 2x denně, rozdělte denní doporučené množství na půl, určitě to nenásobte 2x. Právě naopak!

3) Sledujte čas

Pokud nechcete vašemu pejskovi nechat krmení k dispozici po celý den, použijte krmení dle času. To znamená, že dáváte psovi určitý čas, například 30 minut, k jídlu. Když čas vyprší, vyhoďte všechno, co nejedl. Pokud mu nabídnete jídlo po 8-12 hodinách, pes bude hladový a ready k dalšímu jídlu.

Vypadá dobře, ale stále hladový

Použití pokynů na etiketě krmiva  by mělo být výchozím bodem pro rozhodování o tom, kolik krmení váš pejsek dostane. Pokud se zdá, že je po celý čas hladový, možná budete muset krmit více. Dejte si však pozor, ať tím vašemu pesjkovi neuženete nadváhu. V tomto případě možná bude potřeba použít dietnější jídlo, které pro něj bude více vyhovující. 

Množství jídla, které váš pes potřebuje, se může změnit v závislosti na:

  • aktivitě
  • počasí
  • zdraví

 

Předtím, než mu dáte více jídla, ujistěte se, že nehledá jen pozornost a lásku. A pokud ano, dejte mu to namísto plné misky krmiva.

 

Štěněcí síla

Štěňata potřebují spoustu samostatných pokrmů o menším množstvích kvůli silnému a zdravému růstu. Štěňátka mohou začít na pevném jídle již od tří do čtyř týdnů. V tomto mladém věku můžete podávat krmení až pětkrát denně. Zeptejte se svého veterináře, abyste zjistili odpovídající množství jídla podle věku a plemene štěňat.

Jakmile vaše štěně dosáhne šesti týdnů, můžete snížit množství jídel až na třikrát nebo čtyřikrát denně. Po osmi týdnech by měla být pro vaše štěňátko postačující tři jídla denně, bez ohledu na to, jaké plemeno jsou. 

 

Starší pejsci

Vzhledem k tomu, že psi dosáhnou svých zlatých let, jejich touha po jídle se může snížit kvůli nečinnosti nebo zdravotním problémům. Možná nebudou schopni chodit tolik, kolik by nachodili, když byli mladší, takže nebudou potřebovat tolik jídla. V tomto okamžiku v jejich životě je možná budete chtít přesunout na seniorské krmivo pro psy, které má nižší kalorie nebo jim pouze snížíte množství denní porce.

Stárnoucí psi jsou náchylní k řadě různých onemocnění. Sledování jejich stravovacích návyků a udržení zdravé hmotnosti bude klíčem k tomu, díky kterému jim pomůže zůstat zdraví a stále vitální.

 

e-shopu Pet Amour naleznete nespočet misek všech možných tvarů a barev pro vašeho pejska. Misky jsou nejen funkční, ale také designové. K miskám lze také zakoupit zásobníky, které každý páníček 100% ocení.