Koupání koček

Je všeobecně známo, že kočky jsou velice čistotný druh zvířat. Mohou nastat ale chvíle, kdy je koupel potřebná, či dokonce nezbytná. Tato chvíle se může stát stresovou jak pro kočku, tak pro jejího majitele. Ovšem existuje několik pravidel, které mohou celý tento proces zjednodušit kočičce i jejímu majiteli.

Jak připravit kočku na domácí koupel!

1. Stříhání drápků

Vždy je lepší plánovanou koupel začít ostříháním drápků Vaší kočičky. Předejdete tím případnému poškrábání, nebo se alespoň sníží celkové riziko. Stříhání je vždy lepší provádět několik hodin či den před koupelí. Pozor si však dejte na stříhnutí drápku v místě, kde to může způsobit bolest či krvácení.

2. Vyčesání kožichu

Tento krok pokud možno nepřeskakovat. Kartáčováním kočky docílíte vyčesání většinu chuchvalců, což by pro Vás bylo mnohem těžší po koupeli a pro kočičku nepříjemnější. Pokud má však Vaše kočička kartáčování ráda, tak se ji snažte položit na záda a při asistenci druhé osoby se ji pokuste ostříhat drápky. Celé to pro kočičku může být daleko příjemnější.

3. Pořízení správné kosmetiky

V dnešní době lze již pořídit několik druhů šampónů od Vašeho veterináře či v místních chovatelských potřebách, které jsou vhodné pro Vašeho mazlíčka. Vždy si však pečlivě přečtěte příbalový leták, zda je zrovna tento přípravek opravdu vhodný pro Vaši kočku. Nikdy nepoužívejte šampon určený pro lidskou pokožku, Vaši kočku by mohl vysušovat či dokonce způsobit intoxikaci.

4. Koupel = Zábava

Je vhodné upoutat pozornost kočky ještě před samotnou koupelí. Zmírníte tím možnost pokousání a poškrábání během domácí koupele. Pro koupel je důležité vždy si zvolit vhodný čas – po krmení. Pokud Vaše kočka stále vykazuje známky hyperaktivity, pokuste se ji ještě utahat oblíbenou hračkou. Také funguje, když vložíte hračky již do připravené koupele a pokračujete se hrou přímo ve vodě.

Koupání kočky v bytě

1. Udržujte kontrolu

Vždy je vhodné na kočku mluvit tichým a klidným hlasem. Pokud kočka upřednostňuje mít pouze dvě pacičky ve vodě, opřete ji o hranu vany, kde může stát pouze na dvou nožičkách. Při koupeli lze také použít postroje, ale to se doporučuje  jenom v krajním případě. Vždy sledujte dýchání kočky, zda není stresem či jinými vlivy omezeno.

2. Vyvarujte se boji

V žádném případě se nedoporučuje s Vaší kočkou bojovat. Pokud se její vzdor nedá vydržet, zkuste koupel na etapy, kde to pro kočku nemusí být tak stresové.

3. Koupel provádíme od krku dolů

Koupel se doporučuje provádět podél růstu srsti, tedy od krku přes záda a hrudník směrem k ocasu masážními pohyby, které kočičku uklidňují a uvolňují. Jako když se s ní mazlíte. Je to naprosto stejné.

4. Pozor na zásah šamponem

Udržujte šampon mimo dosah očí, uší, nosu a úst. Minimalizujete tím tak vznik infekce.

5. Opláchnutí šampónu

Šampón oplachujeme opakovaně, dokud se netvoří bublinky a jsme si jisti, že jsme se ho absolutně zbavili. Stejně tak, jak když si každý z nás myje vlasy.

6. Umytí obličeje

Pokud je zapotřebí umýt i obličej kočičky, tak nikdy nepotápíme hlavu pod vodu. Mohli bychom tím vyvolat stres kočky a naprostou nechuť k další koupeli. Vezmeme pouze žínku a čistou mokrou vodou otřeme obličej kočičky.

7. Neustálá kontrola

Stále sledujeme reakce kočky a známky paniky a stresu – syčení, vrčení, těžké dýchání kýchání a plakání.

8. Nemožnost koupele

Pokud Vaše kočka není schopná zvládnout koupel, tak vezmeme vlhkou žínku a snažíme se zbavit alespoň vnější nečistoty.

Sušení kočky

1. Ručníkem

Kočku se snažíme vysušit suchým a čistým ručníkem, dokud srst není pouze vlhká.

2. Dokončení sušení

Dáme ručník či deku na nějaké teplejší místo, kde si kočka může lehnout a v teple uschnout. Pokud nemá strach z fénu, můžeme vysušit i mechanicky.

3. Odměna

Po zvládnuté koupeli nezapomeňte Vaši kočku odměnit a pořádně pochválit.

Od kolika let se smí kočka koupat?

S koupelí se doporučuje začít už v raném věku kočky. Díky tomu se lze vyhnout vzdorování ve starším věku. Pokud začnete s pravidelnou koupelí od osmi týdnů kočky, pak může být celý proces koupele jednodušší pro Vás i pro Vaši kočku.

Koupel po kastraci

Po kastraci se doporučuje umýt pouze hadříkem, pokud Vaše kočka zapáchá, ale určitě ji ještě více nestresujte koupelí. Snažte se vydržet, než se rána zcela zahojí a poté lze kočku regulérně vykoupat. V období po kastraci opravdu použijte pouze vlhkou žínku či hadřík.

V našem internetovém obchodě Pet Amour máme výběr z té nejkvalitnější kosmetiky, kde si lze vybrat ten nejvhodnější druh pro Vašeho mazlíčka. Po koupeli je zapotřebí použít také vhodný hřeben k důkladnému rozčesání srsti Vaší kočičky tak, aby byla co nejspokojenější. Nejen to lze najít u nás v Pet Amour.