Co dělat, když je pes nachlazený? Jak mu co nejlépe pomoci?

Nachlazení nemusí být pouze člověčím problémem. Nastydnout mohou i naši psí kamarádi. Zejména v období podzimu a zimy byste měli pečovat o zdraví a imunitu vašeho psa. Nachlazený pes totiž není ničím neobvyklým. Vašeho parťáka může potrápit nejen rýma a kašel, ale také bolest v krku a zvýšená teplota. Poradíme, jak na prevenci, ale také jak onemocnění způsobené prochladnutím účinně léčit.

Nachlazený pes

Psincový kašel dokáže potrápit

Nachlazení se nejčastěji projevuje jako psincový kašel. Řadí se ke kapénkovým infekcím a přenos tak probíhá velmi snadno – očicháním, olíznutím nebo kontaktem s kapénkami v prostředí, kde se nakažený jedinec pohyboval.

Psincový kašel může váš psí kamarád také chytnout na hromadných akcích, výstavách či soutěžích. Nakažení nelze zcela zabránit, můžete pouze omezit kontakt vašeho psa s ostatními psy tím, že ho budete mít na vodítku.

Jak poznám, že je pes nachlazený?

Nachlazení u psa poznáte zejména podle kašlání, slzení nebo výtoku z očí či nosu. U některých zvířat může být také přítomný zápach z tlamy. Pokud je pes nemocný déle, mohou ho trápit dlouhé záchvaty kašle a připojit se horečka. V takovém případě rozhodně neodkládejte návštěvu veterináře. Kdybyste nemoc zanedbali, může dojít až k zápalu plic nebo zánětu průdušek.

Je-li průběh méně vážný, nechte pejska v teple domova a dopřejte mu dostatek klidu. V období nemoci zkraťte procházky na minimum a nedávejte pejskovi ani pít ledovou vodu. Právě příliš studená voda může nachlazení způsobovat.

Nachlazený pes (5)

Léčba nachlazení u psa

Pokud je pes "pouze" nachlazený a netrápí ho vysoké horečky nebo dávivý kašel, stačí mu posílit imunitu za pomocí vitaminových doplňků. Dále je nutné hlídat, aby dostatečně pil vodu a jedl. Procházky omezte na co nejkratší dobu. Antibiotika nenechávejte předepsat zbytečně, poraďte se s veterinářem, zde je to nutné. Mohla by psovi imunitu ještě více oslabit.

Pokud se však stav psa začne zhoršovat, neváhejte navštívit veterináře. Obyčejné nachlazení může vyústit až v zápal plic a dojít až do život ohrožující stavu. Pokud psa navíc trápí zvracení nebo průjem, může se jednat o jiný problém, než je pouhé nachlazení.

Pozor, v případě nemoci pejskovi rozhodně nedávejte brufen či aspirin, mohli byste ho otrávit.

Skvělá první pomoc – jitrocelový sirup

Skvělou první pomocí jsou sirupy na psí imunitu a proti kašli. Lze je sehnat v lékárně, u veterináře i na internetu. Největšími pomocníky jsou jitrocelový sirup a echinaceový sirup. Pokud však nechcete kupovat sirup nebo jej nemůžete sehnat, skvěle vám poslouží také heřmánek. Ten lze použít ve formě čaje přidaného do krmení nebo tinktury, kterou nakapete do psího pelíšku.

Při psincovém kašli dělá zázraky také sušená bazalka posypaná na krmení nebo šípek, který má vysoký obsah vitamínu C. Pro zlepšení imunity se také podává beta glukan, který současně napomáhá snížení cholesterolu i rizika alergií a zvyšuje odolnost vůči stresu a infekcím.

Nachlazený pes (3)

Co dělat v rámci prevence

Nejlepší je se nachlazení u psa samozřejmě vyhnout. Ne vždy to je však možné. Pokuste se alespoň udělat maximum pro to, aby si váš pejsek získal skvělou obranyschopnost a všem neduhům se tak úspěšně vyhnul.

Na zvýšení odolnosti má vliv nejen pohoda pejska, ale také časté a aktivní procházky, kvalitní a zdravé krmení i dostatek vitamínů a minerálů. Zejména v chladných měsících si dejte na procházkách pozor, aby se váš pejsek dostatečně hýbal a zbytečně neprochladl.

Pro krátkosrstá nebo malá plemena je vhodný obleček, který pejska před prochladnutím ochrání. Také existuje vakcína, která pomůže s ochranou.

My také velmi doporučujeme přidávat pejskovi do krmiva zdravé oleje, které obsahují mnoho důležitých látek pro zdraví psa. Zlepšují imunitu, náladu i kvalitu srsti. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem článku Proč dávat svému psovi lososový olej.

Pozor na oslabeného jedince – jak mu pomoci?

Máte-li doma oslabeného jedince, snažte se jej v chladných měsících držet v teple a dodat mu dostatek potřebných vitamínů. Na procházky takovému pejskovi pořiďte již zmíněný psí obleček, aby neprochladl od prostydlé země nebo od sněhu.

V některých případech je návštěva veterináře nevyhnutelná

V případě, že pejska trápí horečka, průjem nebo zvracení, ihned vyhledejte veterináře. Stejně tak, pokud se stav nemocného pejska nelepší nebo trpí-li dlouhodobým nechutenstvím, apatií a únavou. Tady již pravděpodobně přijdou na řadu antibiotika a léky s protizánětlivými účinky. Vždy samozřejmě záleží na posouzení zdravotního stavu vašeho psa veterinářem, protože každý pejsek je jiný.