Víte, co mohou značit smutné psí oči? Možná vašeho psa sužuje nemoc

Smutné psí oči, pohled, který asi každý z nás moc dobře zná. Pejsci přesně vědí, kdy mají zaútočit na vaše city a také vědí, jaký nástroj na to použít. Umí udělat tak smutné oči, že úplně zapomenete na všechna pravidla hry, která jste si pro soužití se psem stanovili. Ale co když se nejedná pouze o nástroj manipulace a smutné oči vašeho psího kamaráda tentokrát značí něco jiného? Co když má váš pes nějakou nemoc?

 Smutné psí oči (6)

Jak poznat, že má váš pes nemoc? 

Velkou nevýhodou našich zvířecích přátel je, že nám nemohou říci, co je skutečně trápí. Z toho důvodu používají signály, podle kterých spolehlivě poznáte, že je něco v nepořádku. Psi si moc dobře uvědomují, co na páníčka platí.  

Svou nemoc tak zkouší dát najevo různými způsoby. U jinak aktivního pejska hned poznáte, že je posmutnělý a unavený. U jiného psa může nemoc způsobit nechutenství. A někteří psí kamarádi udělají smutné oči a doufají, že jim pomůžete. Podle jakých dalších příznaků poznáte, že vašeho psa sužuje nemoc?

Pes a nemoc: apatie, nechutenství a únava

Pokud na vás váš pes dělá smutné psí oči a do toho je celý den bez nálady, polehává a nechce si hrát, pravděpodobně ho něco trápí. Jestliže tento stav přetrvává několik dní, a do toho navíc trpí nechutenstvím či dokonce teplotou, určitě na nic nečekejte a navštivte veterináře.

Horký čenich jako další příznak

Dalším typickým příznakem nemoci u psa je suchý a horký čenich. Ten obvykle značí zvýšenou teplotu nebo horečku. Pokud se vám tedy zdá, že se psem něco není v pořádku, sáhněte mu na čumák anebo rovnou raději vezměte teploměr a změřte mu teplotu. Teplota mezi 37,5 – 39 °C je v pořádku. Nad 39,5 °C je již považována za horečku.

Čumáček u psa je indikátorem zdraví psa, je-li studený a vlhký, měl by pejsek být zdravý. Ale ani na to 100% nespoléhejte.

Smutné psí oči (2)_1

Nejen smutné psí oči nemoc značí

Kromě smutných psích očí sledujte také barvu sliznice očí a případný výtok. U zdravého jedince je sliznice světle růžová. Nemocný pes bude mít oči pravděpodobně zakalené, barvu sliznice načervenalou a z očí mu bude vytékat dokonce hnis. Pejska mohou oči také svědět a může si je třít tlapkami či častěji mrkat.

Dušnost a sípání může značit nachlazení u psa

Pozorujete-li u vašeho psa dušnost, sípání, zrychlené dýchání či kašel, možná to značí nachlazení. Neléčené nachlazení může však vyústit až v zápal plic. Ztížené dýchání a další dýchací potíže ale nemusí značit pouze potíže s dýchacími orgány, ale mohou být také příznakem například torze žaludku, což je život ohrožující stav. Pozor také na zvětšující se břicho.

V každém případě neprodleně kontaktujte veterináře a oznamte mu dechovou frekvenci vašeho psa. Ta se počítá jak? Normální dechová frekvence činí 10 až 30 dechů za minutu, pokud je pes přehřátý, dechem se zchlazuje a frekvence tak může být až 200 dechů za minutu. Proto ji považujte za zkreslenou po fyzické aktivitě nebo když je psovi horko – v letních měsících.

Smutné psí oči (3)_1

Průjem a zvracení jako varování

Jestliže psa sužuje průjem nebo zvracení, určitě s návštěvou veterinárního lékaře neotálejte. Obzvlášť krvavý průjem společně s horečkou bývá příznakem akutního onemocnění, které je nutné včas řešit.

Stejným problémem je zácpa nebo parazité ve střevech. Těm lze předcházet pravidelným odčervováním pomocí odčervovací tabletky, nejméně dvakrát ročně. Alternativou klasického odčervení je přírodní odčervení psa, o kterém jsme se rozepsali v našem článku o výhodách přírodního odčervení.

Kožní nemoci působí na psychiku psa

Mnoho z nás by ani ve snu nenapadlo, jak psa mohou potrápit kožní choroby. Ať již se jedná o svědění kůže, vyrážku, vředy či dokonce vnější parazity, jako jsou blechy, klíšťata a další prevíty, váš chlupáč v takových případech velmi trpí. Mnohdy si na problematická místa ani nedosáhne a nemůže se tak pořádně podrbat.

Pokud se váš pesan často drbe a v jeho srsti naleznete malé černé tečky případně rovnou dospělé blechy, je třeba zakročit a psa zbavit blech za pomocí antiparazitika. Kromě aplikace antiparazitik nezapomeňte také vyprat pelech.

Jak sami vidíte, smutné psí oči nemusí být pouze citovým nástrojem psa, ale společně s dalšími příznaky se možná opravdu jedná o nemoc u psa. Zejména, pokud se pejsek chová zvláštně delší dobu, je třeba zpozornět a situaci neprodleně řešit s veterinářem.