Egyptská kočka mau – inteligentní a aktivní společnice

Egyptská kočka mau – inteligentní, aktivní a vznešená, tak ji popisují milovníci koček a chovatelé. Mau se řadí ke krátkosrstým somálským kočkám, do této kategorie patří například i kočka sphynx. Egyptská mau je údajně přímým potomkem posvátných koček ze starověkého Egypta. Jakou má povahu a jaký je původ tohoto plemene?

egyptska mau 1

Historie a původ plemene

Egyptská kočka mau je pravděpodobně přímým potomkem posvátných koček ze starověkého Egypta. Pokud tomu opravdu tak je, jedná se o nejstarší plemeno kočky na světě. Její původ sahá až do dob před 3500 lety. Byla chována v Egyptě již za dob faraonů, kteří si nechávali mau v podobě sošek ukládat do hrobek nebo kreslit na stěny chrámů. V letech 1400 př. n. l. byla v Thébách považována za vysoce váženého a posvátného tvora. Název mau vznikl ze staroegyptského "mw", které značilo kočku.

Původ chovatelství Egyptské mau se datuje k roku 1953, kdy bylo toto plemeno dovezeno z Egypta do Itálie ruské chovatelce, kněžně Natálii Trubeckaja. Tu mau zaujala na její cestě v Itálii a začala si o ní zjišťovat více informací. Pátráním zjistila, že zajímavá "skvrnitá" kočka pochází z Egypta. Díky svým diplomatickým možnostem si ji tedy nechala dovézt a založila vlastní chov. Roku 1956 kněžna odcestovala do USA a založila zde první chovnou stanici Egyptských mau s názvem Fatima.

Plemeno Egyptská mau však bylo oficiálně uznáno CFA až v roce 1977. Největší evropská organizace FIFe ji pak oficiálně uznala až v roce 1994.

Egyptska mau 2

Povaha Egyptské mau

Egyptská mau je velmi aktivní a inteligentní kočka. Má ráda společnost, samota jí nedělá dobře. Ze všeho nejvíce miluje svoji rodinu a hlavně blízkého člověka, které dobře zná, a na nějž se obvykle fixuje. Rychle a snadno se vše naučí, je bystrá a má velmi dobrou paměť. Není vhodné, aby byla pouze v bytě. Ke své spokojenosti potřebuje také pohyb venku, nejlépe volně na zahradě nebo alespoň na vodítku, na kterém se naučí chodit poměrně snadno.

Miluje hry a různé hračky pro kočky, které ráda aportuje. Jistě ocení dostatek příležitostí ke šplhání a škrabání. Stejně tak, jak umí být milá a přítulná, dokáže být i velmi tvrdohlavá a nespokojená. V její povaze najdeme i určité majetnické rysy, které se vážou na jejího pána a její hračky.

S majitelem komunikuje za pomoci mňoukání, cizím lidem nedůvěřuje a nemá ráda změny. Jelikož se jedná o vznešenou kočku, má ráda pozornost a ve smečce více koček se snaží zaujmout vůdčí pozici. Proto často vzniká problém ve smečce více mau, kde se všechny snaží být "ve vedení".

Egyptská mau je skvělým lovcem, ale oproti jejím předkům je klidnější, mazlivější a jemnější.

egyptska mau 4

Charakteristika plemene

Egyptská mau obvykle váží 2,5 až 5 kg. Má středně velkou, zaoblenou klínovitou hlavu a vzpřímené uši posazené daleko od sebe. Špičky uší jsou zaoblené. Nejkrásnější na ní jsou zešikmené oči mandlového tvaru, zelené nebo jantarové barvy.

Protože mau je původem lovec, má velmi dobře osvalenou a sportovní postavu. Její srst je krásně jemná a hustá. Toto plemeno je typické svou tečkovanou kresbou, která je pro něj zcela přirozená a vznikla od přírody, nikoliv účelným šlechtěním. Tečky jsou kulaté a rovnoměrně umístěné. Zbarvení kočky je bronzové, cínové, kouřové nebo stříbřité. Tečkovaná kresba je u mau jediným zbarvením, ve kterém se vyskytuje.

Mau se velmi podobá habešské kočce, která se také řadí k plemenům orientálního typu.

egyptska mau 3

Péče o egyptskou kočku

Srst mau nevyžaduje složitou péči, ale je třeba dbát na důkladnost a nezanedbávat ji. Stačí, když ji dvakrát týdně pročešete hřebenem pro kočky, vyzkoušet můžete tento skvělý Foolee Easee, který zajistí česání šetrné k pokožce a srsti. Dále určitě používejte emulzi na rozčesávání Anju Beauté Bi, která rozčeše jakoukoliv srst a je antistatická a netoxická. Nezapomínejte na pravidelné zastřihování drápků a čištění uší speciální přípravkem. 

Co se týká stravy, mau určitě prospěje strava složená z masa a drobů. Jistě jí budou chutnat vysoce kvalitní konzervy či kapsičky s vysokým obsahem masa, vitamíny a minerály.