Je hormonální antikoncepce pro kočky vhodná? A jaké jsou její následky?

Antikoncepce pro kočky je velmi často diskutované téma. Ještě v nedávné době byla antikoncepce přijatelným řešením pro ty, kdo nechtějí, aby jejich kočka měla koťata. Avšak, po čase se zjistilo, že tato hormonální léčiva kočkám způsobují velmi závažné zdravotní komplikace. Pojďme se podívat na to, jaké následky může hormonální antikoncepce mít a proč ji veterináři již nedoporučují.

Antikoncepce pro kočky 1

Proč lidé uvažují o antikoncepci pro kočky?

Lidé si velmi rádi pořizují kočky na místo kocourů. Důvod je prostý. Nejen, že kocouři bývají agresivnější a často se při svých toulkách perou a přicházejí poranění nebo se dokonce ztrácí na dlouhou dobu úplně. Dalším důvodem je také známé kocouří značkování, které opravdu nevoní zrovna vábně.

Kočičky jsou proto v mnoha domácnostech oblíbenější. To s sebou však také přináší jedno riziko. Pokud budete kočku pouštět ven, může se jednoho dne stát, že vám vrhne koťátka. Toho se samozřejmě majitelé obávají nejvíce, protože v dnešní době je koček tolik, že je problém koťata udat někomu spolehlivému.

Řešení je proto hormonální antikoncepce pro kočky – nebo také mnohem lepší varianta – kastrace kočky. My se v tomto článku však zaměříme na hormonální antikoncepci a uvedeme si, proč je lepší zvolit právě kastraci.

Antikoncepce pro kočky2

Antikoncepční tablety nebo injekce?

Nejprve je důležité uvést na pravou míru omyl, který bohužel ještě mezi mnoha lidmi stále koluje. Jedná se o to, že antikoncepce pro kočky v tabletách neexistuje. Registrovaným veterinárním přípravkem je pouze injekční podání, které však způsobuje stejné zdravotní problémy jako tablety.

Mezi lidmi a některými veterináři se antikoncepční tablety pro kočky sice rozšířily, ale nejedná se o oficiální přípravek pro kočky, nýbrž pro lidi. Tyto tablety obsahují účinnou látku cyproteron acetát a jsou původně určeny lidem k útlumu pohlavních hormonů například u neoperovatelných nádorů prostaty. Tím, že se zjistilo, že tento přípravek tlumí pohlavní hormony také u koček, začali jej někteří veterináři předepisovat. To však způsobilo velmi závažné zdravotní potíže kočkám, kterým byl podáván.

Jedná se zejména o:

  • U březí kočky deformace koťat a jejich úhyn
  • Obtížný porod mrtvých koťat, následné problémy s dělohou
  • Chirurgické vybavení mrtvých koťat
  • Hnisavý zánět dělohy a otrava krve
  • Protržení dělohy kostmi mrtvých koťat
  • Úhyn kočky

 

Z těchto důvodů se podávání antikoncepčních tablet kočkám výrazně nedoporučuje.

Antikoncepce pro kočky 3

Stejné to je však s injekční antikoncepcí pro kočky, která má téměř stejné negativní dopady na zdraví kočky. Po opakované aplikaci způsobuje pyometru, tedy zánět dělohy, který je pro zvíře většinou fatální. Následkem mohou být také nádory na mléčné žláze, intolerance glukózy a diabetes.

Cena antikoncepce pro kočky

Pokud se i přes všechny tyto negativní zdravotní dopady rozhodnete pro injekční antikoncepci, určitě vás zajímá její cena. Velmi záleží na typu antikoncepce, kterou vám veterinář předepíše. Její aplikaci pak budete provádět v době pohlavního klidu. Aplikované hormony působí cca 3 – 5 měsíců, poté je nutné injekci podat znovu.

Cena za antikoncepci pro kočky (injekční podání) se pohybuje kolem 150 Kč, právě na jedno období po 3 až 5 měsíců. Cena za antikoncepční tablety se pohybuje kolem 20 korun týdně.

Kastrace kočky je však nejen levnějším zásahem, ale zejména také šetrnějším. Ačkoliv se může z pohledu majitele zdát, že kastrace je radikální zásah, většinou nezpůsobuje tak závažné zdravotní komplikace (spíš žádné), jako právě antikoncepce pro kočky.

Antikoncepce pro kočky 4

Veterináři hormonální antikoncepci pro kočky nedoporučují

 Většina veterinárních lékařů je se zdravotními dopady hormonální antikoncepce pro kočky již natolik obeznámena, zejména z vlastní zkušenosti, že ji rozhodně nedoporučují a upřednostňují spíš kastraci. Hormony, které jsou v antikoncepci obsaženy, mají negativní vliv téměř na celé fungování organizmu a způsobují hnisavé záněty dělohy, úhyny koťat, nádorová onemocnění dělohy a mléčné žlázy, diabetes, obezitu a poškození funkce ledvin.

Mnozí veterináři proto považují za nejúčinnější a nejlepší řešení kastraci koček, která ačkoliv je zásahem do těla zvířete, představuje mnohem menší zátěž pro organizmus. Dokonce může být i prospěšná vzhledem ke zdraví kočky, protože pomáhá předcházet zdravotním komplikacím, jako je například zánět dělohy, zhoubné nádory dělohy a nádory mléčné žlázy.