Co jste určitě nevěděli o somálské kočce?

Somálská kočka je plemeno, které vzniklo z habešské kočky. Habešská kočka patří ke krátkosrstým kočkám a pochází pravděpodobně z Etiopie. Habešská kočka je také jedním z nejstarších plemen koček na světě. Ačkoliv nás jméno somálská kočka svádí přisuzovat k Somálsku, jedná se o mýlku. První koťata tohoto plemena se údajně narodila v USA. Proč se tedy somálská kočka takto nazývá a čím se liší od ostatních koček?


Somálská kočka 3

Zdroj obrázku: https://cs.dawiscats.com/

Původ plemene somálské kočky

Vznik somálské kočky je zaznamenán v polovině 20. století. Jak jsme již zmínili, vychází z plemene habešská kočka. Chovatelé habešské kočky dávali dlouhosrstá koťata vykastrovat a prodávali je jako mazlíčky do USA a Austrálie. Tak se habešská kočka dostala za velkou louži, kde z ní byla v Kanadě v 60. letech 20. století vyšlechtěna kočka somálská.

Plemeno somálská kočka nemá nic společného se Somálskem. Název plemena vznikl na základě příbuznosti a podobě s habešskou kočkou. Obě mají v obličeji orientální rysy a velmi majestátní výraz.

Ačkoliv somálská kočka vznikla vlastně jako “vedlejší produkt“ chovu, v současné době se stala velmi známým a oblíbeným hostem na výstavách po celém světě.

 Somálská kočka

Zdroj obrázku: kocky-online.cz

Jakou má somálská kočka povahu?

Somálská kočka je velmi inteligentní a společenské plemeno. Svou povahou je podobná habešské kočce. Obě jsou velmi klidné a mají silnou potřebu kontaktu s člověkem. Somálská kočka určitě není spokojená, když je často o samotě. Proto, pokud by měla doma trávit hodně času sama, je lepší ji pořídit společníka ve formě jiné kočky nebo psa.

Společnost jiného zvířete jí tedy nevadí, ale pozor, je velmi žárlivá. Proto pokud si k ní pořídíte druhého mazlíčka, nesmíte jej před ní upřednostňovat. K oběma se chovejte rovnocenně. Somálská kočka také potřebuje dostatek prostoru, proto máte-li malý byt, kde by se musela o prostor ještě dělit, není dobré k ní pořizovat dalšího čtyřnohého kamaráda.

Ke spokojenosti také potřebuje dostatek vyžití ve formě různých šplhadel a škrabadel. Ačkoliv je klidná, současně je také velmi živá a ráda běhá, hraje si a šplhá. Obecně by se dalo říci, že je do vysokého věku velmi hravá.

Somálská kočka je také velmi zvědavá a chytrá. Vše nové ráda očichává a zkoumá. Má pozitivní vztah k dětem a své páníčky miluje. Mimo jiné je velmi mazlivá.

 Somálsk kočka 4

Zdroj obrázku: www.zoohit.cz/

Popis somálské kočky

Somálská kočky váží 3,5 kg až 5,5 kg. Má mírně klínovitou hlavu s hladkými liniemi a široko nasazené uši se štětičkami. Je charakteristická pro své velké oči s výrazným pohledem. Oči jsou zbarveny do zlaté nebo zelené.

Tělo somálské kočky je velké, svalnaté a pružné. Nohy jsou dlouhé a štíhlé, zakončené osrstěnými tlapkami. Ocas je výrazně osrstěný a také dlouhý. Srst somálské kočky je hebká, hustá a polodlouhá. Na srsti je typický tzv. ticking – na každém chlupu jsou tři až dvanáct tmavých kroužků. Na stehnech, ocase, břichu, hrudi a límci jsou chlupy zřetelně delší než v porovnání se zbytkem těla.

Somálská kočka může být zbarvena do červené (sorrel), rezavě červené (divoké zbarvení), modré, plavé, lila či stříbrné. Původní zbarvení je však stále stejné, jenom se mírně mění do výše zmíněných barev.

Koťata jsou zpočátku velmi tmavá a ticking se u nich může objevit až za několik let (většinou za 18 měsíců). Koťata jsou velmi aktivní a ráda si hrají.

 Somálská kočka 2

Zdroj obrázku: iReceptar.cz

Péče o srst somálské kočky

Péče o srst somálské kočky je poměrně snadná. Protože se díky hladké struktuře nezacuchává, stačí ji pravidelně pročesat. Neměla by se opomíjet pravidelná kontrola srsti před napadení vnějšími parazity a kontrola i čištění uší. Pokud má kočka dostatek škrabadel, pravděpodobně nebudete muset ani zkracovat drápky, pouze je třeba zastřihovat jejich ostré konce.

Pro chov somálské kočky je třeba dostatečného prostoru s možností chození v létě ven.

Ve vrhu obvykle bývají tři až čtyři koťata. Somálskou kočku si lze zakoupit v chovatelské stanici. Cena somálské kočky se pohybuje od 6 000 korun do 15 000 korun. Některé výstavní kočky mohou být však mnohem dražší. Náklady na chov se vyrovnají nákladům u ostatních plemen koček.