Šanta kočičí má uklidňující účinky na vaši kočku!

Šanta kočičí, latinsky nepeta cataria, je rostlina používaná v bylinkářství a chovatelství koček. Kočky ji naprosto milují! Když ji ucítí, zvědavě se k ní přibližují a očichávají ji. Tato bylinka má totiž na kočky velmi silný účinek, který by se dal srovnat s kokainem. Nemusíte se však bát, nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky. Jak šanta na kočku působí a kde ji koupit? Poradíme vám!

Šanta kočičí 1

Šanta kočičí a působení na kočku

Jak už název této bylinky napovídá, šanta kočičí velmi úzce souvisí s kočkami. Nejen, že je láká, ale má na ně silný až afrodiziakální účinek. Právě z toho důvodu, jak na kočky působí, je nazývána “kočičí kokain“. Kočky se v ní rády válejí, koušou její listy nebo se o ni otírají. Zdrojem příjemného účinku na kočky je organická látka nepetelakton, která se z šanty uvolňuje do vzduchu.

Nepetalakton je halucinogen, který obzvlášť silně působí právě na kočky (i lvy, tygry a další kočkovité šelmy). Zajímavostí je, že nepetalakton je součástí sekretu, který kočkovité šelmy vylučují žlázkami na hlavě. Proto jsou k němu velmi vnímavé.

Silný halucinogen v šantě kočičí způsobuje uvolnění svalů a navozuje příjemný pocit relaxace. Díky tomu, že šanta navíc obsahuje vonné oleje, citronelol, citral a třísloviny, její účinky se zesilují a působí na kočku podobně jako THC nebo LSD. Příjemné pocity trvají desítky minut, poté kočka většinou upadá do klidného spánku, protože šanta kočičí působí jako sedativum. Skvělou výhodou je, že je šanta naprosto neškodná a nezpůsobuje žádné negativní vedlejší účinky.  

Podle výzkumů šanta kočičí působí pouze na polovinu koček. Každá kočka je jinak vnímavá, přičemž není pozorován rozdíl působení šanty na kočky a kocoury. Koťata mladší osmi týdnů na ni nereagují vůbec, spíš k ní projevují odpor.

Setkat se můžete také s anglickým názvem catnip nebo catmint.

Šanta kočičí 2

Šanta kočičí a člověk

Na člověka šanta nepůsobí tak silně jako na kočku. Důvodem může být právě to, že kočky se v šantě válejí, okusují ji a třou se o ni. Díky tomu její účinek zesilují.

Na člověka samozřejmě tato rostlina působí také halucinogenně, ale v mnohem menší míře než u koček. Po dlouhá staletí se používá jako ochucovadlo nebo k zahnání strastí běžného života. Plaché osoby šantu žvýkaly, aby překonaly svůj strach a nejistotu. Někteří lidé ji kouřili pro uvolnění a překonání životních zkoušek. Odvar z šanty má prý také pozitivní účinky na plodnost ženy. V tom případě se ji doporučuje přidávat do koupele.

Šanta kočičí 3

Jak vypěstovat šantu kočičí ze sazenic

Určitě se ptáte, jak vypěstovat šantu kočičí ze sazenic? Není na tom vůbec nic složitého. Šantě svědčí slunečné místo nebo polostín. Můžete ji pěstovat i doma jako pokojovou rostlinu. Semena lze vysévat od února do června nebo od září do října. Zasejte je klasicky do květináčů, zatlačte mírně do zeminy a příliš nezahrabávejte. Šanta do 21 dnů vyklíčí, určitě ji také prospěje, budete-li udržovat teplotu 18–23 stupňů. Během pěstování šanty také nezapomínejte na pravidelnou závlahu a protrhávání.

Kde koupit šantu kočičí?

Šantu kočičí zakoupíte v obchodech se zdravou výživou nebo s bylinkami. K dostání také bývá v zahradnictvích nebo ve specializovaných chovatelských potřebách. Určitě ji seženete velmi snadno za dostupnou cenu. Šantu si samozřejmě můžete vypěstovat.

Šanta kočičí 4

Z šanty se vyrábí kočičí hračky

Efekt “omámení“ však nemá pouze čerstvá rostlina šanty, ale také sušená nebo pouhé výtažky ze šanty. Právě tyto výtažky se přidávají do hraček a škrabadel pro kočky. Usušená šanta se používá například jako náplň do hraček nebo ji naleznete přibalenou u kočičích škrabadel.

Tím napomáhá k snadnějšímu naučení na škrabadlo. Pro kočku je tak škrabání mnohem zábavnější. Šantu můžete zakoupit také ve spreji a postříkat jí kočičí hračky, škrabadla, pelíšky. Avšak pozor, šantu nestříkejte více než dvakrát týdně. Také sprej nepoužívejte přímo na kočku.