Jak funguje hotel pro kočky? Aneb, jak nenaletět podvodníkům!

Se svou kočičkou se snažíte trávit co nejvíce času a dopřát jí pohodlí, které si zaslouží. Jenomže čas od času nastane chvíle, kdy musíte na týden odjet, ať již kvůli práci nebo na dovolenou. Pak ale vyvstává otázka, kam dát kočku, po dobu co nebudete doma? Pokud vám nemůže pohlídat někdo příbuzný nebo známý, často se nabízí jednoznačné řešení: hotel pro kočky. V našem článku se podíváme na to, jak takový hotel pro kočky funguje a na co si dát pozor.

Jak funguje hotel pro kočky

 Hotel pro kočky 1

Hotel pro kočky je zařízení, kde se o vaši kočičku postarají v době vaší nepřítomnosti. Lze ji tam umístit na nezbytně nutnou dobu, určitě není možné kočku do hotelu umístit nastálo nebo na dlouhou dobu. Většina kočičích hotelů funguje po celý rok.

Většinu takových hotelů si zřizují milovníci zvířat – tedy koček nebo psů. Nutností je velký dům s dostatkem prostoru a velkým pozemkem. Péče v hotelu by měla odpovídat těm nejvyšším nárokům majitele, aby mazlíček po dobu pobytu netrpěl a měl vše, na co je zvyklý i doma. Pokud se vaše kočka bude cítit v hotelu dobře, zmírní to její stres a stesk po vás.

Jak by měl takový kočičí hotel vypadat?

 Jak už jsme zmínili, hotel pro kočky by měl odpovídat požadavkům nejnáročnějších majitelů. Každé zvíře je zvyklé na jiný přístup, ale většina z nich má jedno společné – od majitele se jim dostává takové péče, jako kdyby byli dětmi. A právě s ohledem na zhýčkané domácí mazlíčky by hotely měly koncipovat své služby.

Samozřejmě, že každá kočka zažívá při odloučení od svého majitele a domova stesk, ale mělo by o ni být postaráno tak, aby nestrádala a mohla se s odloučením snadněji vyrovnat. Kočičí hotel by tedy měl být schopen zařídit, aby kočka dostávala stejnou nebo alespoň podobnou stravu jako doma, byla umístěna do dostatečně velkého prostoru, ve kterém bude mít své soukromí (kočičí pelíšek, boudičku pro kočky) dostatečný přísun vody a místo určené k vyprazdňování. Každá kočka potřebuje ke zmírnění stresu a ke své spokojenosti také kvalitní škrabadlo pro kočky.

Hotel pro kočky 2

Vybavení pro kočky není ale jedinou podmínkou, kterou by měl majitel požadovat. Základem je, aby měl provozovatel hotelu schválení Státní veterinární správy a živnostenský list. Hotely pro kočky jsou dále kontrolovány odborem životního prostředí, hygienou i Ústavem pro kontrolu biopreparátu a léčiv. Nebojte se tedy při návštěvě hotelu požadovat všechna potvrzení, která hotel získal. A dejte si pozor při vyhýbavých odpovědích provozovatele.

První, čeho si můžete v hotelu povšimnout již na první pohled, je čistota. Nechte si ukázat prostory, ve kterých bude vaše kočka ubytovaná. Hotel si s provozovatelem projděte a nebojte se na vše ptát. I pouhý týdenní pobyt ve špatném hotelu může vaší kočičce bohužel velmi negativně ovlivnit život. Proto se při výběru neunáhlete a začnete hotel vybírat s dostatečnou časovou rezervou.

Kočka by měla mít k dispozici prostor, kde se dbá na špičkovou hygienu, možnost dostatečného pohybu během celého dne i venkovní voliérový výběh. Ptejte, zda má hotel vlastního veterináře či jaký veterinář k nim dochází. Určitě se vyhněte hotelům, které nemají pořádné zázemí a smlouvu s veterinářem.

Při výběru dejte také na reference od známých či kamarádů. Pohledejte i na internetu a zjistěte si co nejvíce názorů na vámi vybraný hotel.

Hotely pro kočky v Praze a v Brně

 V Praze i v Brně naleznete širokou nabídku hotelů pro kočky. Ubytovat svého mazlíčka můžete v rodinném domku nebo v hotelu zřízenou nějakou organizací. Příkladem je společnost Pet Center, která provozuje po celé ČR obchody s chovatelskými potřebami a mimo to vytvořila právě ubytovací zařízení pro psy a kočky.

Kočičí hotely samozřejmě existují po celé České republice, tedy nejen v Praze a Brně, ale též v Ostravě a Olomouci.

Hotel pro kočky 3

Jak kočku připravit na pobyt v kočičím hotelu

Pro umístění kočky do kočičího hotelu musí mít všechna platná povinná očkování. Kočička by měla být odčervená (vyzkoušejte přírodní odčervení Ecopets Křemelina) i zbavená vnějších parazitů. Také si zjistěte podmínky daného hotelu. Tou hlavní podmínkou samozřejmě bývá prokazatelně zdravé zvíře s platným očkovacím průkazem.

Některé hotely umožňují majitelům přivézt vlastní krmivo, na které je kočka zvyklá. Tím se snižuje cena za ubytování. Kvalitní hotel pro kočky vám však nabídne širokou nabídku krmiv včetně syrového masa.

Má-li vaše kočička nějakou dietu, informujte o ní provozovatele hotelu.

Co nezapomenout vzít do kočičího hotelu?

  • očkovací průkaz
  • obvyklé krmivo
  • oblíbenou deku nebo pelíšek
  • oblíbenou hračku
  • obojek a vodítko (pokud používáte)

 

Hotel pro kočky 4

Jakým hotelům pro kočky se vyhnout?

Raději se vyhněte hotelům pro kočky, které vám nepředloží platné živnostenské oprávnění a schválení Státní veterinární správy. Toto schválení vám garantuje vhodné podmínky pro ubytování koček či psů. Dejte si také pozor na hotely, kde vás nechtějí pustit dovnitř nebo vám ukázat prostory pro kočky. Častou výmluvou takových zařízení bývá zavlečení infekce. Proto se otočte, zařízení raději opusťte a najděte si takové, kde vás vpustí dovnitř a prostory vám ukáží.

Dejte si pozor na příliš nízkou cenu v porovnání s podobnými ubytovacími zařízeními. Zde se opravdu nevyplatí šetřit. Určitě se také podívejte na webové stránky hotelu, kde byste měli najít veškeré potřebné informace včetně fotografií prostorů.