Proč pes vyje a co dělat, když vyje doma?

Psí vytí je zcela přirozenou součástí dorozumívání mezi psovitými šelmami. V genetické výbavě mají všichni psi zakódovaný gen, který je také součástí DNA divokých vlků. Vytí mají tedy zakořeněné ve své povaze a vyjadřují jím smutek, bolest, varování, reakci na některé podněty a v divoké přírodě pes vyje za účelem organizace smečky. Možná se ptáte, proč váš pes vyje na měsíc nebo co dělat, když úpěnlivě a bez přestávky vyje doma. V našem článku se dozvíte zajímavé informace o psím vytí.
Proč pes vyje 1

Proč pes vyje a odkud vytí pochází?

Psími předky jsou vlkové, u kterých je vytí běžnou součástí každodenní komunikace a prostředkem k přežití. Právě z toho důvodu mají i dnešní psi vytí hluboko zakořeněné ve své DNA a stále k nim patří, stejně jako k lidem naříkání, pláč nebo běžné hlasitější mluvení.

Samozřejmě, že pes žijící v bytě ve městě od svého pudu přirozeně upouští. Naopak v psovi na vesnici se tyto pudy projevují poměrně často, za příčinu se často přikládá větší blízkost k přírodě a přirozenější prostředí pro psa. Proč však domestikovaný pes vyje a k čemu vytí využívá? Existuje hned několik důvodů, které u vašeho společníka spouštějí přirozený reflex – vytí.

Vytí je pro psy součástí dorozumívání a používají jej pro upoutání pozornosti (zejména od majitele), když jsou doma sami a stýská se jim, či když je něco bolí. Někteří psi také vyjí při vysokých tónech z hudebního nástroje. Pokud tedy hrajete na klavír, housle nebo zpíváte, váš psí miláček se k vám pravděpodobně velmi rád přidá.

 Proč eps vyje 2

Proč pes vyje na měsíc?

Možná jste viděli svého psa výt na měsíc nebo alespoň v době úplňku slyšeli ve vaší ulici výt psy mnohem více než obvykle. Vysvětlení je hned několik. Podle některých výzkumů se vlkům za jasného měsíce nebo za úplňku loví nejlépe. Mají dostatek světla a současně i více energie – jak tomu tak za úplňku bývá i mezi lidmi.

A z toho důvodu vlci v tomto období právě hlasitěji a mnohem více vyjí. Svolávají tak další členy smečky, organizují lov nebo oznamují smutek z nepodařeného lovu. Úplněk nebo jasná noc přináší vlkům ideální podmínky pro noční život a z toho důvodu jsou aktivnější než kdy jindy. A tuto vlastnost zdědili ve své genetické výbavě také domestikovaní psi.

Podle některých názorů však bytový pes od vytí na měsíc upouští a to z naprosto jasných důvodů. K vytí potřebuje klid, nebýt rušen hlukem, lidmi a dalšími faktory, aby mohl vycítit energii z měsíce a začít v noci výt. Bohužel pokud je zavřený v bytě, domě či v boudě, o tyto podmínky přichází a k vytí se proto většinou neuchyluje.

Avšak, stejně jako člověk, ani pes není k úplňku netečný a mnohé vycítí. Vnímá silnější světlo, jasnější noc a možná i energii, kterou úplněk na zemi dodává.

 Proč pes vyje 3_1

Co dělat když pes doma vyje?

Nejčastějším důvodem, proč pes doma vyje, je úzkost a stres z nepřítomnosti majitele. Obvykle psi vyjí, když není páníček doma a je čeká celý den o samotě. Přicházejí tak o svého „vůdce smečky“ a sami si neumí v tu chvíli poradit a pomoci. Podléhají silnému smutku z odloučení a snaží se svého pána vytím přivolat. A když to nejde, vytí ještě zesilují, aby je slyšel.

Pokud ani přesto páníček domů nedorazí, spustí se u psa destruktivní chování ve formě kousání, škubání, drápání a ničení všech věcí v jeho dosahu. To se následně stává pro majitele obrovským a často neřešitelným problémem. Není však důvod pejska za vytí trestat, jak jsme již zmínili, jedná e o jeho přirozené chování, za které rozhodně nemůže. Nyní je na vás, abyste se postarali o jeho převýchovu a pejskovi pomohli od trápení.

Jak tedy psí vytí řešit a co dělat když pes vyje? Důležité je si nejprve uvědomit důvod vytí a podle toho dál jednat. Pokud pes vyje, když se za vámi zabouchnou dveře a jdete do práce, trápí ho smutek z odloučení. V tomto případě je situace řešitelná, a to ačkoliv to nebude zpočátku jednoduché.

 Proč pes vyje 4_1

Je nutné, aby si na psa udělal alespoň jeden člen domácnosti čas a pomohl pejskovi tento problém řešit. Doporučuje se učit psa být o samotě postupně. Nejprve odejděte z bytu na 1 minutu, počkejte za dveřmi, a když pejsek vydrží bez vytí, pochvalte ho a dejte mu pamlsek. Intervaly neustále prodlužujte, ale dejte si pozor, aby bylo prodlužování postupné. Začněte minutou, která když bude pro psa bez problému, navyšte na 3 minuty, 5 minut, 10 minut a postupně až na hodinu. Poté již nebude složité intervaly prodlužovat na další hodiny.

Tímto způsobem by se pejsek měl naučit zvyknout si vydržet doma i 8 hodin denně. Poté, co přijdete domů z práce, dejte si pozor na největší chybu, kterou dělá asi 90 % majitelů. Obrovské dojemné vítání, kterého se pejsek samozřejmě ujme a skáče, kňučí, štěká a někteří pejsci se dokonce začnou počůrávat.

Proto se doporučuje přijít z práce domů, odložit si věci a stále se chovat klidně. Pejska si téměř nevšímat a nechat ho v klidu si vás očuchat. Váš příchod z práce by neměl být výjimečnou událostí, ale zcela běžnou věcí, kterou pes musí akceptovat. Až po chvíli se mu začněte věnovat, pohlaďte ho a pochvalte, že byl hodný.

 Proč pes vyje 5

Další důvody, proč pes vyje

Pes může samozřejmě výt z mnoha jiných důvodů. Pokud u sousedů vyje sousedův pes, pokud ho rozčiluje siréna, když hrajete na hudební nástroj nebo když chce upoutat vaši pozornost.

Existuje však ještě jeden důvod psího vytí, a tím může být bolest nebo nemoc. Vyloučili jste všechny předchozí příčiny a stále se divíte, proč váš pes tak úpěnlivě vyje? Možná jej něco bolí a on to neumí dát jiným způsobem najevo. Pokud se vám tedy vytí zdá již podezřelé a nenašli jste jeho jinou příčinu, určitě neváhejte navštívit veterinárního lékaře a nechat svého pejska důkladně vyšetřit.

Udělejte svému pejskovi radost a pořiďte mu něco na zub na www.petamour.cz.