Vhodná kočka pro alergiky

Trpíte alergií, ale přesto byste si přáli domácího mazlíčka a tajně doufáte, že existuje kočka pro alergiky? Možná vás trochu zklameme, ani bezsrsté kočky nejsou zcela hypoalergenní. Ta dobrá zpráva však je, že alergie na kočky se neřadí k těm nejsilnějším a ani nejčastějším. Možná si nakonec budete moci nějakou tu kočičku domů pořídit.
Kočka pro alergiky 1

Příznaky alergie na kočky

Projevy alergie na kočky jsou různé. Může se jedna o svědění očí, slzení, rýmu, bolest v krku či dokonce dýchací potíže. Často se vyskytují také kožní projevy jako svědění kůže či vyrážka na kůži. Tyto projevy se mohou objevit jak po přímém kontaktu s kočkou, tak po kontaktu s předmětem, o který se kočka otřela či na něm ležela. Alergeny bývají také často rozptýleny ve vzduchu a vytváří prachové částice, díky čemuž se šíří po okolí. Ani tedy nemusíte být majitelem kočky, ale alergie se u vás může projevit. 

Možná se poohlížíte po kočce pro alergiky, protože se domníváte, že hlavním alergenem je srst. To však není zcela úplně pravdou, protože srst je pouze místem, kde se alergeny zachycují. Nejzásadnějším alergenem, který je odpovědný za vznik alergie na kočky, je protein sekretoglobin (označován jako Fel dl).

Tento protein je produkován ze slin a kožních žláz a šíří se po kůži i srsti. Odtud se pak snadno dostane do vzduchu a dýcháním až do těla člověka. Tím, že kočku hladíte, se tento alergen také uchytí ve vaší kůži a u alergických jedinců tak vzniká kožní vyrážka a svědění kůže.

Nejčastější zdroje alergenů u koček:

  • Kočičí sliny, které obsahují Fel dl
  • Roztoči v srsti kočky
  • Šupinky z odumřelé kůže
  • Venkovní alergeny (prach, pyl …)

 

 Kočka pro alergiky 2_1

Jaká pravidla bych měl při alergii dodržovat

Pokud jste alergický na kočičí alergen, bude pro vás pravděpodobně těžké se mu zcela vyhnout. I přesto, že kočku doma nechováte, tento alergen se vyskytuje v ovzduší, ve městech a na dalších místech, kde jsou kočky nebo jejich majitelé.

Rozhodnete-li se vlastnit kočku, pokuste se dodržovat alespoň několik pravidel, které vám pomohou alergické reakce snížit. Mezi tato pravidla patří zejména úklid a to hlavně míst, kde se kočka nejvíce zdržuje. Pravidelně vysávejte koberce, gauč, perte povlečení i záclony.

Omezte svojí kočce přístup do některých místností v bytě. Jste-li alergik, kočka by rozhodně neměla chodit do ložnice a spát s vámi v posteli. Mezi místa, která zachytávají více alergenů, patří například čalouněný nábytek či prostory, kde jsou koberce. Ty pochytají více alergenů než například plovoucí podlahy.

 Kočka domácí 4

Nezapomeňte věnovat dostatek času také kočičí srsti. Požádejte o pomoc nealergického člena rodiny. Zajistěte, aby kočku pravidelně kartáčoval, a to alespoň dvakrát týdně. Dbejte na to, aby vyčesávání prováděl venku a na jaře i vícekrát týdně. Tím bude zabráněno uvolnění srsti do ovzduší ve vaší domácnosti. Ochotného člena rodiny také poproste, aby pravidelně čistil kočičí toaletu. V moči se nacházejí také alergeny a to ve zvýšené míře.

Také se objednejte k alergologovi a nechte si vyrobit „vakcínu“ – alergenovou imunoterapii, která obsahuje omezenou dávku kočičího proteinu (alergenu). Tato látka vám je pak pomocí injekce vpravována do organizmu, čímž se vaše tělo učí budovat si imunitu. Tento proces je však běh na dlouhou trať. Vyžaduje pečlivé zdravotní testy a spoustu času, než se tělo naučí protein tolerovat.

 Kočka pro alergiky 4

Jaká jsou plemena koček pro alergiky

Možná stále doufáte, že musí přece existovat nějaká plemena koček pro alergiky. Určitě přemýšlíte například o plemenu sphynx či jiných bezstrstých kočkách. Bohužel, i toto plemeno vylučuje protein sekretoglobin, a ačkoliv je bez srsti, protein se vyskytuje v moči, slinách i odumřelých buňkách kůže. Právě z toho důvodu se nejedná o plemeno hypoalergenní a neměla by být označována jako kočka pro alergiky. Sphynx vám možná pomůže vyřešit potíže s línáním, nikoliv však s alergií.

Pokud se však chcete zaměřit na kočky, které alespoň méně línají, v úvahu připadá například devon rex, cornish rex či bengálská kočka. Žádná z těchto koček však není zcela hypoalergenní.

Pro shrnutí našeho článku, mějte na paměti, že neexistuje vyloženě určené plemeno koček pro alergiky. Ano, jsou kočky, které produkují alergenu méně a naopak kočky, které jej produkují více. Toto však nelze přesně určit a u žádné kočky nebudete mít nikdy stoprocentní jistotu. Raději se nejprve zaměřte na léčbu alergie a její útlum, a pokud se to alespoň zčásti podaří, můžete začít přemýšlet o vlastním domácím mazlíčkovi. Neberte však tento problém na lehkou váhu a své rozhodnutí si nejprve důkladně promyslete.