Co pes nesmí jíst

Co nesmí pes jíst? Tato otázka vyvstává v hlavě snad každého majitele či majitelky psa. Svému pejskovi chcete dopřát pouze to nejlepší, to je přece jasné. Některé potraviny jsou však pro vašeho psa zcela nevhodné a mohou mu ublížit, nebo mu dokonce způsobit fatální následky. Nemůžete odolat smutným psím očím žadonícím u vašeho stolu? Buďte zásadoví a chraňte svého pejska před nebezpečím, které na něj v pro psy zakázaných potravinách číhá. Poradíme vám, co nesmí jíst pes s nemocným srdcem nebo s cukrovkou, ale také pejsek zcela zdravý!


Petamour 1

Aby byl pes zdravý, měl lesklou srst a odolnou imunitu, potřebuje rozmanitou a kvalitní stravu. Způsobů, jak krmit psa, je hned několik. Někdo se rozhodne pro tzv. barfování, kdy většinu stravy tvoří syrové maso doplněné o přílohy. Dalším způsobem, jak zajistit vašemu psovi přísun živin, je krmení granulemi či konzervami.  Vždy je však třeba zaměřit se na kvalitní krmivo, s vysokým obsahem masa a dalších látek potřebných pro správný vývoj psa.

Na našem e-shopu naleznete široký výběr kvalitního krmiva pro psy. Dopřejte svému čtyřnohému miláčkovi jen to nejlepší!

 petamour 5

Seznam potravin, které pes nesmí jíst

Některé potraviny, které pes nesmí jíst, jsou pro něho velmi toxické. Jiné se naopak řadí k těm méně nebezpečným a nepředstavují pro něho tak velké riziko. Výjimku tvoří pouze situace, kdy jich pejsek spořádá velké množství. Mezi takové potraviny patří například paprika, která není pro pejska přímo jedovatá, ale mohla by mu způsobit nevolnosti. Pojďme se tedy podívat na seznam potravin, které pes nesmí jíst.

 petamour 2_2

Avokádo, hrozny, cibule, česnek i pažitka

Že pes nesmí jíst hrozny a rozinky, to mnozí z nás jistě již vědí. Hrozny jsou pro psy vysoce jedovaté. Často vyvolávají přecitlivělost a alergické reakce. Extrémním případem je pak smrt psa z důvodu selhání ledvin. Problém mohou mít i psi, kteří dosud s hrozny neměli problém.

Málokdo však ví, že pro psa je jedovaté také avokádo. To obsahuje nebezpečnou látku Persin, která poškozuje vnitřní orgány (srdce, plíce a žaludek a další …). Otrava se projevuje dýchacími potížemi, zvětšením břicha i nahromaděním tekutiny v hrudníku.

 petamour 4_1

Dalšími nepřáteli pro psa z řady potravin jsou cibule, česnek a dokonce i pažitka, které jsou pro vašeho miláčka jedovaté ve všech formách. Obsahují sirné sloučeniny, které u psa způsobují hemolýzu červených krvinek, což zapříčiní anémii.

Otrava se projevuje do 24 hodin, ale i po několika dnech a to bolestí břicha, únavou, průjmem, zrychleným dýcháním, dušností a apatií. Pes může zemřít na nedostatek kyslíku v orgánech a tkáních. Proto jsou cibule, pažitka i česnek označovány za pro psa nebezpečné až toxické.

Další nevhodné potraviny pro psy jsou lilek, aloe vera nebo rajčata. Klasické ovoce není pro psy nějak nebezpečné, ale riziko představují nezralé kousky ovoce, které obsahují vysoký podíl dráždivých kyselin. Ty pak mohou způsobovat křeče a trávicí problémy. Ani příliš zralé ovoce však nepatří k doporučovaným potravinám pro psy. Obsahuje mnoho cukru, který způsobuje průjmy, nadýmání a bolesti břicha.

Čokoláda, sladkosti a kofein

Čokoláda obsahuje toxické složky, které mohou způsobit poruchy srdečního rytmu až smrt psa. Nejnebezpečnější je tzv. threobromin, který se vyskytuje v bílé čokoládě. Otrava čokoládou se projevuje záchvaty, třesem, nevolností.

Také bonbony, žvýkačky i další sladkosti nejsou pro psí organismus vůbec dobré. S vysokým obsahem cukru se tělo psa nedokáže správně vypořádat, tudíž jej neukládá, nespaluje ani nevylučuje. To způsobuje průjem, letargii a často dochází až k selhání jater. Avšak ani dietní potraviny bez cukru nejsou pro psy bezpečné. Obsahují totiž xylotil, který je pro psy jedovatý.

Ani kofein nemá na psa pozitivní účinek, tak jako na člověka. Je obsažen nejen v kávě či čaji, ale například fazolích, které jsou pro psa také jedovaté. Kofein čtyřnohému miláčkovi může způsobit zrychlení srdečního rytmu, zrychlené dýchání, nevolnost až smrt.

 Petamour 3

Pes a alkohol

Pokud byste chtěli svého psa povzbudit a zlepšit mu náladu alkoholem, raději vyberte jinou možnost. Dopřejte mu vydatnou procházku, pamlsky či příjemné škrábání za ušima. Alkohol totiž může psovi způsobit otravu, a to již v malém množství. Pes jej nedokáže odbourávat a jeho tělo si tak neumí s alkoholem vůbec poradit.

Maso, mléko a mléčné výrobky

Mléčné výrobky se psům nedoporučují. Obsahují totiž vysoký podíl tuku, způsobují jim průjmy, záněty slinivky a alergické reakce. Z masných výrobků jsou pak pro psa nevhodné např. šunka, slanina a další salámy s nadmírou soli a tuku. Příjem velkého množství soli u psa způsobuje ledvinové potíže.

Pozor také na časté podávání jater, které způsobuje předávkování vitamínem A. Nevhodné jsou též drobné a ostré kosti, vařené kosti a kosti z drůbeže. Ty mohou poškodit stěnu vnitřních orgánů a psa bohužel i zabít. Také omezte podávání velkého množství kostí, které mohou psovi ucpat střeva a způsobit i smrt.

 petamour 8

Ořechy, makadamové ořechy a peckoviny

Pes by také neměl jíst ani ořechy. Například muškátový oříšek mu může způsobit bolestivé křeče. Také vlašské ořechy mohou vyvolat zažívací potíže, žloutnutí očí a letargii. Největší pozor si dejte na makadomové ořechy, které mohou způsobit fatální následky. Otrava se projevuje třesem, nevolností, zvýšením srdečního rytmu, zvýšenou teplotou a dokonce i dočasným ochrnutím.

Pozor také na peckoviny, zejména pecky meruněk třešní, broskví či švestek. Vy jistě víte, že by se pecky jíst neměli. Ale váš psí miláček toto neví a bohužel neví ani to, že obsahují jedovatý a smrtelně nebezpečný kyanid. Stejně tak pejska nekrmte jádry jablek a hrušek.

Léky a chemikálie – nejčastější příčina otravy psa

Lidské léky rozhodně nejsou určeny k podávání psům. Dokonce se řadí k nejčastějším příčinám otrav u psů. Proto nikdy svému psovi nepodávejte léky bez porady s veterinárním lékařem.

Také si dávejte pozor na chemikálie a pesticidy ve vaší domácnosti. Zavírejte spíž a všechny chemické prostředky ukrývejte na taková místa, kam se pes nedostane. Granule pro psy umístěte vždy úplně jinam, než chemikálie.

Stejně tak si dejte pozor na barvy a laky. Obsahují olovo, které je pro psy vysoce nebezpečné. A to nejen po spolknutí, ale také při vdechnutí výparů. Kapaliny do auta, jako je nemrznoucí směs nebo motorový olej, jsou též pro psa životu nebezpečné a mohou jej zabít již v menších dávkách. Nemrznoucí směs je navíc sladká a psa její chuť láká.

 petamour 6

Co nesmí pes jíst, když má cukrovku

Pokud máte doma pejska cukrovkáře, mnohé z jeho stravovacích návyků se budou muset změnit. Předem však chceme upozornit, že každý pejsek je zcela jiný, jak velikostně, tak věkově a lišit se může i typem cukrovky. Jinou spotřebu energie má pes atletický, jinou domácí gaučový mazlík. Proto byste měli tuto otázku určitě prodiskutovat s vaším veterinárním lékařem.

Krmivo pro psa s cukrovkou by mělo být zejména bohaté na vlákninu a bílkoviny. Redukovat byste měli uhlohydráty a tuky, které jsou těžce stravitelné, a pejsek kvůli nim přibírá na váze. Pes, který má cukrovku, nesmí jíst ovoce s vysokým obsahem fruktózy, cukr, sladidla a sladkosti. Tyto potraviny by však měly být tabu pro všechny pejsky, tedy i pro ty zdravé.

Co nesmí jíst pes s nemocným srdcem

Má váš pejsek problémy se srdíčkem? I v tomto případě se poraďte s veterinárním lékařem a zjistěte od něho, co nesmí jíst pes s nemocným srdcem. Určitě platí, že základem je plnohodnotná strava s dostatečným zastoupením živin a minerálů. Co by naopak pejsek jíst neměl, jsou určitě zakázané potraviny pro psy. Jak jsme výše zmínili, například Avokádo obsahuje látku Persin, která může být obzvlášť nebezpečná pro psy s onemocněním srdce. Pozor si dejte také na čokoládu či kofein, které psovi určitě nedávejte.

 petamour 7

Co nesmí jíst pes před narkózou?

Chystá se váš pejsek na operaci pod narkózou? Pak si nejprve od operujícího veterináře zjistěte, jaká by měla být příprava na operaci od majitele a co nesmí pes před narkózou jíst. Zpravidla však platí, že 12 – 18 hodin před zákrokem by měla být striktně dodržena hladovka (u dospělých psů). U štěňat do 6 týdnů věku to je poté 4 – 8 hodin. Hladovka ochrání vašeho pejska před komplikacemi během operace, do kterých patří například právě vdechnutí zvratků.

Před operací by také měl být omezen příjem tekutin, a to 2 – 3 hodiny před zákrokem (v létě stačí 1 hodina). Před zákrokem byste měli pejska vyvenčit a dopřát mu psychickou oporu v podobě vlastního klidu a povzbuzení pejska.

Dejte si záležet na tom, čím psa krmíte

Aby se pejsek cítil dobře a zdravotně prospíval, neměl by být krmen zbytky nebo pro psy zakázanými potravinami. Proto pejskovi určitě nedávejte to, co již sami nesníte. Raději se zaměřte na kvalitní a vyváženou stravu.

 petamour 9

Vhodné jsou například granule pro psy, které obsahují všechny potřebné živiny, vitamíny a další podpůrné látky, jenž váš pejsek potřebuje. Pokud budete psa krmit granulemi, již se nemusíte zaobírat otázkou, co nesmí pes jíst a jaké potraviny mu škodí. Vše potřebné totiž naleznete ve vybraných granulích.

Mnoho chovatelů velmi dobře hodnotí granule zejména od značky Taste of Wild, Essential Foods, Magnusson Petfood, Platinum Natural či Orijen. Všechny tyto granule naleznete na našem e-shopu www.Petamour.cz. Vyberte svému psímu miláčkovi granule, které mu budou opravdu chutnat.