Proč kočka přede

Možná patříte k těm lidem, kteří si myslí, že předení koček je důkazem naprosté spokojenosti vaší kočky. Ne vždy tomu tak je. Kočka přede také z mnoha jiných důvodů. Jedná se o celkem složitý proces, který má hned několik dalších funkcí. Proč tedy kočky předou a jak to vlastně dělají? Pojďme společně rozluštit tuto kočičí záhadu!

 Proč kočka přede 1

Proč kočky předou

Důvodů, proč kočky předou, je hned několik. Ano, prvním z nich je vyjádření spokojenosti a naprosté pohody. Další důvody jsou však naprostým opakem. Předení koček může také znamenat reakci na stres či bolest. Vibrace, které se během předení vytváří, pomáhají kočce se uklidnit a vyrovnat se s krizovou situací. Vyluzovaný zvuk také tlumí bolest a pomáhá hojit rány. Že to zní jako science fiction? Právě naopak, možná právě díky předení kočky jen tak něco neskolí a tvrdí se o nich, že mají sedm životů.

Předení koček jako komunikace s mláďaty

Předení kočkám také slouží pro lepší komunikaci s mláďaty, ostatními kočkami nebo také s majitelem. Proto kočky nejčastěji předou při porodu, kdy se jim koťata rodí zatím slepá a hluchá. Vibrace, vytvořené předením, pomáhají matce komunikovat s mláďaty, ale také opačně.

 Proč kočka přede 3

Vibrace z předení pomohou kočce zpravidelnit dýchání, zklidnit ji a podpořit tvorbu svalů. Díky tomu samotný porod probíhá hladce a kočka se s ním dokáže lépe psychicky vyrovnat. Uklidňuje tak i svá koťátka a dává jim pocit naprostého bezpečí. Koťata se předení rychle naučí používat také, protože zjistí, že tak získávají větší pozornost své matky a následně chovatele.

Kočičí předená také pomáhá do těla kočky uvolňovat hormon štěstí, který právě slouží k výše zmíněnému uklidnění a nastolení pohody kočky. Pokud slyšíte svou kočku vrnět hlasitěji než obvykle, až agresivně, možná to znamená, že ji něco trápí nebo bolí. Hlasitým vrněním si pomáhá a ulevuje od bolesti.

Jak kočky předou

Předení koček vzniká pohybem hlasivek a prouděním vzduchu z těla ven a dovnitř. Je úzce spojené s dýcháním, kdy pomocí dechu kočka vtáhne vzduch dovnitř, hlasivky zavibrují, vydechne a vytváří se tak další vibrace. Kočka domácí může příst díky pevné stabilní kůstce u hlasivek a v tom se liší od velkých kočkovitých šelem. Ty mají kůstku u hlasivek pohyblivou, díky čemuž mohou naopak hlasitě řvát.

Dalším komunikačním prvkem koček je také mňoukání, které kočky však využívají ke vzájemné komunikaci mezi sebou velmi zřídka. Mňoukání se jim osvědčilo u lidského majitele, jenž se naučil na tento zvuk reagovat a kočce splnit její předpokládané přání (potravu, mazlení …).

K čemu je kočičí předení dobré?

Kromě výše zmíněných důvodů zařídila příroda kočkám vrnění také proto, aby si tak zpevnily svaly a posílily kosti. Protože kočka je tvorem poměrně líným a dvě třetiny svého života prospí, nemá moc možností jak posilovat svou svalovou a kosterní soustavu. Tu však následně potřebuje pro lov a ke svému divokému toulání. A právě k tomu kočkám skvěle poslouží vrnění, které brání řídnutí kostí, posiluje svaly a celkově zlepšuje kočičí kondici.

 Proč kočka přede 4

Příznivý vliv na chovatele

Předení koček neslouží pouze těmto divokým šelmám, ale nachází svůj účinek také přímo pro majitele kočičích mazlíčků. Vrnění pozitivně působí na depresivní pacienty či lidi trpící úzkostnou poruchou, nervozitou či spánkovou poruchou. Snižuje také vysoký krevní tlak a naopak snižuje riziko infarktu myokardu. Pomáhá lépe se vypořádat se stresem a utišit lidskou psychiku. To je jenom část z mnoha důvodů, proč jsou kočky doporučovány jako součást terapie v domovech pro seniory a postižené.

Místo sklenky alkoholu nebo něčeho sladkého si proto naordinujte pravidelnou dávku mazlení s kočkou. Uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe!

Udržujte svoji kočku zdravou a dopřejte ji kvalitní stravu. Podívejte se na naši nabídku krmiva pro kočky.