Jak naučit psa na vodítku

Psi by si měli již od raného věku učit chodit na vodítku. Výcvik může být často náročný a nepředvídatelný, protože psi se všeobecně pohybují rychleji než lidé a jejich přirozeností je zkoumat každý kout či pach. Vodítko tedy omezuje jejich přirozené chování a pohyb. Každý pes má svoji individualitu, když je pro jednoho přirozené rychlé běhání, tak pro druhého může být naopak přirozená pomalá chůze přerušovaná častým zastavováním a očicháváním všech možných koutů. Je důležité uvědomit si, že pokud chcete naučit vašeho psa chodit na vodítku bez tahání, tak mu toto již od začátku nesmíte nikdy dovolit. Pokud nejste dostatečně vytrvalý a psovi to přece jenom dovolíte, tak s jeho pokusy bude neustále pokračovat, protože se mu to jednou určitě vyplatí.

 

Ptáte se, jak naučit vašeho pejska správně chodit na vodítku?

Určitě jste se několikrát setkali se psy, kteří věrně čekají na pokyn svého pána a chodí věrně u nohy. Minimálně aspoň v nějaké televizní show či filmu. Věřte, že tito psi absolvovali náročný trénink, aby se dostali do tohoto bodu poslušnosti. Je to impozantní ale také velice náročné práce a proces. Výcvik vyžaduje naprostou pozornost od pána tak od psa. 

Můžete použít několik metod:

  • dokud se váš pejsek nenaučí chodit na vodítku bez tahání, věnujte výcviku veškeré vaše procházky. Snažte se trénink provádět v kratších časových intervalech, ale za to několikrát denně tak, aby to pro psa stále byla zábava
  • najděte další způsoby, jak vašeho psa vycvičit. Doporučuje se, trošku psa unavit předtím, než trénink začne. Psi mají spoustu přebytečné energie, kterou mohou v době výcviku vynaložit někam jinam, než vy chcete a váš trénink tak může být bez očekávaného efektu. Trošku si s ním pohrajte, nechte ho proběhnout s ostatními psy v parku prostě cokoliv, co vám ve výsledku může pomoci při tréninku. 
  • pamlsky! Ano, to vždycky zabere. Snažte se psa odměňovat. Vymyslete takový pamlsek, který nedostává příliš často a pes na něj není tak zvyklý. Je dobré používat malé pamlsky, které psa hned nezasytí a naopak u něj vyvolají to, že pes bude chtít víc. Ale nezapomeňte, pes si takový pamlsek opravdu musí zasloužit. 
  • pokud chcete mít pod kontrolou vašeho psa, zatímco ho máte na vodítku, musíte po něm požadoval, aby on kontroloval především sám sebe. Jestliže váš pes není v klidu, když mu chcete připnout vodítko a on všemožně skáče, běhá a štěká, stůjte bez hnutí na místě, dokud se váš pes neuklidní, potom se mu snažte vodítko připnout. Pokud v tento okamžik začne stejný proces, tak opět stůjte nehnutě a trpělivě čekejte, než pes pochopí, že se má také uklidnit. Pak mu opět teprve můžete připnout vodítku.

 

 

Hodně lidí si myslí, že pro psa je naprosto přirozená chůze na vodítko, ale je pravda, že tyto dovednosti také požadují pečlivý trénink. Naštěstí se tento trénink považuje za jeden z nejlehčích. 

Trpělivost je klíčem k úspěchu

Rychlost či výbušnost určitě není tím postojem, který byste měli aplikovat během výcviku. Pamatujte, že každý pes je jiný, jeden snáší vodítko a obojek snadno a druhý si na ně zase těžko zvyká.

Vezmeme to krok po kroku

Vyberte vhodný obojek pro vašeho psa. Zní to jako naprosto zřejmá věc, ale žijeme v 21. století, a tak jak my máme na výběr z několika druhů kalhot, kabátů či bot, tak pro psy je vyráběno několik typů obojků.

Představte mu obojek a vodítko. Dejte mu prostor, ať si na obojek zvykne. Nechte ho nosit obojek na krátký časový interval v domě a během této doby si s ním hrajte a zahrnujte ho láskou. Pes by si měl naučit nosit obojek, protože to reprezentuje zábavu.

Příliš trénink neprotahujte. Pokud máte štěně nebo psa, který nikdy nebyl naučený chodit na vodítku, udělejte pro něj lekce krátké a zábavné. Pokud s pejskem plánujete nějaké agility či větší výcvik, snažte se ho již od začátku vodit po vaší levé straně. Pokud tomu tak není, je volba zcela na vás.

Prevence tahání. Využijte k odměně a pochvale každý moment, co váš pejsek chodí poslušně na vodítku. Pokud dojde k okamžiku, že pejsek přece jenom tahá, dejte mu jasně najevo, že takto se chovat rozhodně nemůže. Pejsek to rozhodně bude zkoušet, ale vy nesmíte polevit. Pejsek po chvíli pochopí, že toto není to správné chování. 

Pokud již pejsek tahá. Musíte ho přesvědčit o této věci. Musí pochopit, že taháním neuspěchá dojítí k jeho cíli. Ukažte mu, že když chodí poslušně, tak vás to dělá šťastnými a odměňte ho. Snažte aplikovat jednu věc, když se vás pes snaží někam zatáhnout zatstavte se a nenechte ho vyhrát. Pes po chvíli pochopí, že se k cíli nedostane. Možná vás tento proces bude provázet několik dní, ale pes rychle pochopí, že taháním vše spíše zpomaluje.

Naučtě ho chodit po vašem boku. Jak už bylo řečeno, levá strana je tradičnější. Pokud pes neustále běhá tam a sem, dejte mu vodítku zcela na krátko. Věřte, vaše procházka nebude příliš legrační, pokud pejsek bude neaustále pobíhat kolem vás. Pozor však, ať vodítko není příliš krátké.

 

 

K dobrému a efektivnímu výcviku potřebujete ten správný obojek, postroj, stahovací vodítko či jiné. Na e-shopu Pet Amour naleznete od každého ten nejlepší a zároveň designový kousek.