Jak často krmit kočku

V dnešní době je velký výběr již všeho. Když kouknete na internet, projdete si uličku s kočičím žrádlem v supermarketu či zkontrolujete nabídku u vašeho veterináře či ve zverimexu uvědomíte si, že máte nespočet variant, čím krmit vaši kočku. Které varianta je však ta správná? pokud ji budete krmit málo a do toho ještě špatným, druhem granulí, nebude se vaše kočka těšit dobrému zdraví. Pokud ji budete překrmovat, doženete vaši kočku k obezitě. Základem zdraví a spokojeného života je pestrá a vyvážená strava, to je všem jasné, ale jak často bychom měli kočku krmit? To je ta otázka, kterou bychom si měli položit.

Na věku záleží

Koťata vyžadují více stravy na podporu zdravého růstu než dospělé kočky a kvůli tomu by měly byt krmeny vícekrát během dne, Říka se, že kočky do šesti měsíců stáří by měly být krmeny třikrát denně. Od šestého měsíce do dospělosti by většině kočkám mělo vystačit krmení dvakrát během jednoho dne. 
Jakmile kočka dosáhne dospěloti, tedy okolo jednoho roku života, mělo by ji naprosto stačit krmení jedenkrát denně v některých případech maximálně dvakrát denně. Seniorský věk kočky, tedy 6 let a více, by neměl nijak ovlivňovat interval krmení.  Pokud vaše kočka prospívá a je již navyklá na určitý stém krmení,  tak bychom ji tohoto rituálu neměli přeučovat, pokud to není součástí doporučení ašeho veterináře v případě, že má kočka nějakou nemoc.

Jak moc bych měl kočku krmit

Jak moc bychom měli svoji kočku krmit, není zase tak těžká otázka. Odpověď se odvýjí od několika faktorů, jak je kočka velká, jak je stará, zda ji dáváte granule, konzervy či jiný druh krmení, zda je kočka aktivní, v očekávání nebo má nějaké zdravotní potíže. Všechny tyto faktory mohou ovlivňovat způsob, jak moc vaši kočku krmit.
Také záleží na tom, čím vaši kočku krmíte. Kvalitnější žrádlo má v sobě více nutričních hodnot, takže kočce trvá déle, než vyhládne. U žrádla s menší nutriční hodnotou tomu tak logicky nebude.

Mnoho majitelů koček umožňuje svým kočkám volný přístup k suchým potravinám, doplněný o konzervované žrádlo tak 1-2x týdně. Což samozřejmě není špatně, pokud krmíme kočku kvalitním krmivem. Nesmíme však zapomenout na to, že při suchém krmivu vyžaduje vaše kočka neustálou dostupnous vody, které v těchto potravinách chybí.

 

Kdy kočku krmit

Pokud si přivedete domů kočku, je dobré pokračovat ve stejném systému krmení, na který je kočka navyklá. Kočky jsem velice náchylné na změny a kočka se bude muset vyrovnat se spoustu novými faktory a pravidelné krmení celý tento proces urychlý.

 

Čím krmit vaši kočku

Základem zdravé výživy koček jsou bílkoviny na bázi masa, ryb či drůbeže. Suchá strava by měla být vysoká v živočišných bílkovinách a nízká v rostlinných bílkovinách. Tyto bílkoviny kočky všeobecně špatně stravují. Sacharady by neměly představovat více než 10% celkové směsi.

Tzn. mokré potraviny (konzervy) by se měly skládat převážně z masa s co nejmenšími jinými produkty. 

Příliš moc - příliš málo

Během života kočky budete muset upravit její stravu tak, aby vyhovovala měnícímu se metabolismu a dietním potřebám. Pokud jsou na dotek cítit žebra a páteř, dá se předpokládat, že svoji kočky krmíte příliš málo. Pokud žebra a páteř necítíte ani po silnějším zatlačení, vaše kočka trpí pravděpodobně nadváhou. 

Chránění vaší kočky před obezitou, je daleko snazší úkol, než udržovat kočku na dietě. Pokud se tomuto procesu vyvarujete, vy i vaše kočka budete šťastnější.

 

Pokud hledáte tu správnou a designovou misku pro vaši kočku,  tak určitě neváhejte a koukněte na e-shop Pet Amour. Máme zde na výběr od plastových po keramické té největší kvality. V nabídce najdete také designové zásobníky pro kvalitní skladování krmení vaší kočky.