Jak na blechy u psa

Ať už chceme nebo ne, bývájí častým témetam mezi pejskaři blechy. 

Tento malý černý hmyz, který je okem těžko rozeznatelný od černé tečky, má rád teplé a také vlhké prostředí. 

Blechy mají silné zadní nohy, takže jim nedělá problém skočit z jednoho pejska na druhého. Blechy svého hostitele koušou. Reakce na kousnutí je závislá ne citlivosti pejska. U některého to může způsobit jenom lehké podráždění, u druhého může dojít až k vypadávání chlupů a silné alergické reakci. 

Blechy všeobecně nemají rády světlo, takže je vždy najdete spíše v kožichu vašeho pejska než na povrchu, ale kolikrát lze pouhým okem vidět, jak na pejskovi skáče něco, co není větší než špendlík hlavičky. Lze se také orientovat dle tzv. "bleší špíny". Jsou to malé černé tečky, které vypadají jako kolečko namletého pepře. Ve skutečnosti se jedná výkaly blechy z natrávené krve. Pokud si chcete být opravdu jistý, přiložte navlhčený kapesník a pokud se špína začne rozpouštet a brát na sebe podobu krve, jedná se opravdu o tyto malé potvůrky.

Jak postupovat, pokud se opravdu jedná o blechy?

Pokud jste zjistili, že má váš pejsek opravdu blechy, je zde několik variant jak postupovat.

1) Chemické odstranění blech

Bohužel blechy jsou trvalé a velice otravné. Takže neexistuje okamžitý způsob, jak se blech zpět. Naštěstí pilulky a spot-on chemické ošetření se ukázaly být jedním z nejrychlejších. Capstar je jednou z možností, jak zbavit vašeho pejska blech. Je to tabletka, která po ústním podání začne působit do 30ti minut a do 4 hodin by měla zlikvidovat 90% blech. Pokud mluvíme o nějakém spot-on přípravku, je důležité vybrat ten správný. Některé zabíjejí pouze vajíčka a ne dospělé jedince.

2) Přírodní cesta

Blech se lze zbavit také pomocí přírodních šampónů, které dokáží být velice účinné. Je také ale dobré zvážit, zda váš pejsek vydrží být po dobu účinku šampónu namočený a v klidu. Zpravidla tyto šampóny začínají působit až po 10ti minutách. Jakmile pejska umyjete, je dobré mrtvé blechy vyčesat a všech se jich zbavit.

3) Obojky proti blechám

Obojek mohou být účinné, ale musí být správně aplikovány. Abyste dosáhli správného stupně pohodlí, měli byste mít jen dva prsty mezi límcem a krkem vašeho mazlíčka. Ujistěte se, že jste po správné aplikaci odřízli přebytečnou část obojku. V opačném případě se může pejskem přebytečnou část pokusit žvýkat. Zkontrolujte balíček, pokud jde o informace o době trvání účinnosti, protože některé obojky ztrácejí účinnost, když se namočí, např. pokud váš pes hodně plave. Dávejte pozor na jakékoli podráždění pod límcem. Pokud k tomu dojde, budete možná muset použít jiný produkt.

 

Chraňte svůj domov

Říká se, že nejlepší věc, jakou můžete udělat v případě, že máte pejska je, zbavit se veškerých koberců.  Pokus však koberce i nadále přetrvávají ve vaší domácnosti, nezapomeňte minimálně 2x ročně použít parní vysavač. Blechy se rády ukrývají v kobercích především v místech, kde se koberec dotýká stěny. Minimálně jednou týdně doma vysávejte a po vysátí je dobré okamžitě vyhodit cely pytel do vysavače. 

PREVENCE --- PREVENCE --- PREVENCE

Pokud hledáte podrobný návod, jak zbavit svého pejska blech: navštivte tuto stránku https://www.wikihow.com/Rid-Your-Pet-of-Fleas

Pet Amour naleznete několik druhé kartáčů, které Vám pomohou v odstranění blech a v ulehčení trápení vašeho pejska.