Jak se správně starat o ústní hygienu psa

Majitelům pejsků to určitě není cizí. Nepříjemný zápach už potkal ne jednoho pejska. Jak však s tímto problémem zatočit nebo mu dokonce předejít je často nelehkým problémem.

Je důležité, uvědomit si jednu věc. Zápach opravdu není normální a neněl by být součástí života psa. Vyjímkou se však může stát, když pejsek během procházky s ní něco opravdu nelibého. Jakmile se něco takového stane, mělo by to působit jako varovný signál. Je důležité tento aspekt nepodceňovat a navštívit vašeho veteriáře. Zápach z tlamy nemusí signalizovat pouze zkažené zub tak, jak každému může asociovat, ale může to být příznak závažnějšího onemocnění jako je cukrovka či onemocnění ledvin. 

Stejně jako u lidí se pejsků tvoří zubní kámen, který časem může způsobit až zánět dásní. Pokud okolo zubů vznikají záněty, může dojít až ke krvácení dásní. Pokud se problém včas neřeší, může dojít až ke ztrátě zkaženého zubu. Proto je vždy dobré navštívit včas veterináře, který dokáže začínající záněty odhalit.

PREVENCE ::: PREVENCE ::: PREVENCE

Prevencí, jak je známo, můžeme přejít mnoha problémům. Neměli bychom podceňovat péči o dutinu ústní pejska. Pejsci v dnešní době dostávají měkkou stravu a neohlodávají kosti, jako tomu bylo dříve. Ohlodáváním docílili automatického čištění ústní dutiny. Je tedy důležité, tento aspekt podpořit z naší strany.

Čištění Zubů

Ano, dnes jsou vyráběny pasty, kterými lze čistit psí chrup. Pozor, nepoužívejte pastu určenou lidem, ta obsahuje fluor, který je pro psy toxický a mohl by podráždit žaludek. Pasta určená pejskům je vyráběna s příchutí pro psy atraktivní, která obsahuje enzymy pra kvalitní čištění. Je dobré použít i správný psí kartáček s vhodnou tvrdostí. Před začátkem čištění je dobré seznámit psa se vším, co bude při výkonu potřeba. Kvůli vaší pohodlnosti je dobré s pejskem trénovat již od štěňátka. Čištění probíhá podobně jako u člověka, dávejte si však pozor na přední část zubů, na tu mohou být pejsci citlivější.

 

CHVÁLÍME ::: CHVÁLÍME :::: CHVÁLÍME 

Cesta k úspěchu je neustále pejska chválit. Pokud se pejskem zdráhá, tak raději přestaňte a vyberte příhodnější okamžik. Pejska musíme pořád chválit a snažit se mu celý proces zpříjemnit. Samozřejmě se předpokládá, že hygiena se nestíhá provádět každý den. Proto je dobré v mezidobí pořídit pejskovy všelijaké hračky a tyčinky, které pomáhají v čištění dutiny ústní. 

I přes aktivní péči nezapomínáme na kontrolu veterinárního lékaře

I přesto že má váš pejsek provotřídní péči, je dobré nezapomínat na pravidelnou kontrolu lékaře. Jak už bylo zmíněno, pejskovi se na zubech může usazovat zubní kámen, který je potřeba odstranit. Zubní kámen se odstraňuje ultrazvukem pod celkovou narkózou. Lékař má tak prostor pro kontrolu celé dutiny ústní a případné vytrhnutí zubu, který by pejskovi v budoucnu mohl způsobit nemalé bolesti. 

Nepodceňujte péči o dutinu ústní vašeho pejska, můžete mu tak zajistit kvalitnější a plnohodnotnější budoucnost. 

V e-shopu Pet Amour lze najít několik druhů hraček, které pomáhají v čištění a péči o dutinu ústní vašeho pejska.