Pes a děti

Každý z nás zná ty roztomilá videa a fotky dětí a pejsků, u kterých pokaždé slyšíme to dokonalé "aaaaww".

Děti a psy tak nějak jdou k sobě. Je to roztomilost sama o sobě. Dva nejlepší přátelé.

Spí spolu v jedné posteli, jedí spolu ve společné misky a to je jejich společné objetí.

Znova "aaawww"!!!

Dítě na cestě = čas začít na přípravu vašeho pejska

9 měsíců se může zdát jako spousta času na to, abychom zvládli připravit našeho pejska na příchod nového člena. Pozor však, měli bychom určitě zvážit to, jakou výchovou pejsek prošel a zda má osvojené aspoň základní pokyny. Pokud tomu tak není, může pro Vás být 9 měsíců začátkem velkého problému. Pokud je dítě na cestě, měl by pejskem zvládat aspoň sedni, lehni, přines, nesmíš. Jedná se o základní výcvik. Pokud má ve vašem okolí někdo malé miminko, bylo by fajn provést takový menší test a pokusit se tyto dva dostat k sobě, abychom měli aspoň malou představu o tom, jak se pejskem může chovat. Ještě než přinesete svoje malé poprvé domů, měl by se pejskem seznámit aspoň s pachem miminka. Manžel či partner by měl z porodnice přinést domů nějakou dečku, která bude plná pachů miminka a pejskem může začít se seznamováním. 

děti a psi

 

Výcvik ::: Výcvik ::: Výcvik

Jak už bylo zmíněno výše. Výcvik je základním předpokladem pro dobré přátelství vašeho dítěte a pejska. Pejskem musí projít aspoň základním výcvikem, abychom ho mohli nechat bez obav s dítětem o samotě. Musí znát své hranice.

Nechte pejska přijít za dítětem

Děti prostě milují pejsky. Občas mohou být na pejska příliš hrrr a pejskem se mže leknout. Snažte se dětem vysvětlit, že pejsek z nich může být nervózní a že až bude připravený, tak za nim přijde sám. Může se z toho stát dlouhý proces, ale výsledek bude stát za to. Měli bychom se snažit celou situaci čídit, ale nesmíme působit nervózně či jednat pod nátlakem. Váš pejsek to z vás vždy ucítí.

Naučte dítě, jak správně sahat na psa a hlavně za jaké situace!!!

Ano, malé děti když objevují okolní svět, tak si potřebují všechno osahat a také ochutnat. To už k tomu objevování prostě patří. Za této situace bychom však měli zbystřit naše smysly. Pes může všechno toto objevování vnímat úplně jinak, než my můžeme předpokládat. Naučte děti, kde jsou pejskovi dotyky příjemné a kde už mu to vadí, kde to považuje jako potencionální hrozbu. Také ho poučte, že by na pejska nikdy neměli sahat, když zrovna jí či spí. 

dítě a pes

 

Naučte se rozpoznávat řeč těla a varovné signály psa

Děti mají v oblibě tahat psy za ocas, uši a všelijak je otravovat. Měli bych se naučit rozpoznávat hranice, kdy je to pejskovi ještě příjemné a kdy ho to začíná obtěžovat. Pejsci většinou kousnou bez jakéhokoliv varování, takže vždy musíme být schopni odhadnout situaci a včas ji utnout. Musíme naučit děti respektovat soukromí pejska a respektu jejich vlastního prostředí.

Nikdy nenechte vaše dítě obtěžovat psa, který zrovna jí, žvýká kost nebo drží hračku v tlamě!!!

Děti mají potřebu vlastnit to, co jiný zrovna používá. Kdyby něco leželo celý den na stole, tak si toho nevšimnou, ale jakmile to něco někdo začne používat, tak to ihned potřebují vlastnit. Tato vlastnost může být nebezpečná v některých situacích, když si pejsek hraje, žvýká kost či zrovna něco jí. Mnoho kousnutí psem vzniká za situace, kdy se děti snaží pejskovi vzít něco, co je jeho. Doporučuje se naplánovat pejskovi čas na žrádlo nebo čas si hrát v době, kdy dítě zrovna spí, můžete se díky tomu tak vyvarovat situacím, které by vám mohli v budoucnu znepříjemnit život a hlavně tím vyvarujete pejska stresové situaci, kdy se má soustředit pouze na jedno. U starších dětí je tomu samozřejmě jinak, je už lze snadno naučit respektu, kdy ho pejsek potřebuje ze všeho nejvíce. 

Zahrňte děti do každodenní péče o psa

Děti milují pocit, když se mohou starat o pejska. Když ho mohou vést za vodítko během procházky, nebo když jim mohou doplnit misku s vodou. Pokud jsou děti už větší , měli by převzít větší zodpovědnost v péči o psa. Péče mezi nimi vybuduje větší a silnější vztah.

pes a dítě

 

Dítě a pes z útulku

Pokud se chystáte osvojit si pejska z útulku, tak je třeba mít na paměti pár skutečností. Již od počátku bychom se k pejskovi měli chovat naprosto přirozeně a nelitovat ho, čím vším si asi musel projít. Pokud pejskovi ze začátku povolíme všechno pouze z lítosti, může mít pocit, že on je tím vůdcem smečky a jakmile mu skončí pomyslné "prázdniny", tak by mohl nastat problém. Hned od příchodu pes musí pochopit, kde jsou vaše hranice a pes je musí respektovat. A je tomu i tak v případě, že máte malé dítě. Oba si na sebe musí zvyknout a pochopit své role ve vaší rodině. Když budete ze začátku pejska upřednostňovat kvůli již zmíněné lítosti a po nějaké době toto přirozeně opadne, mohl by to odnést jak pejskem, který se momentálně cítí zrazený a zmateným, tak také vaše dítě, kterému by pejskem mohl ublížit.