Jak začít s dogfrisbee? Zkuste tento zábavný psí sport!

Dogfrisbee je oblíbený psí sport, který milují psi i pejskaři na celém světě! Většina jej dělá pro zábavu, ale někteří se vypracují až k vrcholovému sportu. Jedná se totiž o aktivitu ideální pro aktivní čtyřnohé parťáky a jejich páníčky.

Nemusíte však toužit po soutěžích a oceněních, abyste si dogfrisbee užili. I pokud jej děláte jen tak na zahradě nebo na louce, bude to pro vás i vašeho čtyřnohého přítele ta největší zábava. Rádi byste vyzkoušeli se svým psem dogfrisbee, ale nevíte jak na to? Poradíme vám triky, jak s dogfrisbee začít!

Obrázek1_1

Co je to dogfrisbee?

Dogfrisbee je psí sport, jehož základ tvoří tým psovod a pes. Psovod vyhodí disk a pes jej musí nejlépe ve vzduchu chytit. V dogfrisbee pes také provádí různé triky. Tento sport je vhodný pro aktivní a lovecké psy. Frisbee nesmí mít ostré hrany, aby se pes nebo páníček neporanili. Hrát jej mohou psi různých velikostí.

V dogfrisbee se vyvinulo několik disciplín: Freestyle, Minidistance a Longdistance. Jednotlivé země na světě pořádají v těchto disciplínách soutěže a jejich pravidla se mírně liší. Pokud však s dogfrisbee teprve začínáte, stačí vám naučit se frisbee házet a psa jej chytat. Konkrétní disciplínu poté můžete vybrat později.

Pro psy je dogfrisbee především zábava. Milují zejména to, že se mohou za diskem vrhat, plnit úkoly, předvádět se před páníčkem a celkově je baví akční zábava s jejich milovaným pánem. Lidi si tento psí sport vybírají zejména proto, že je to stejně jako psa baví, nenaběhají se tolik, ale zároveň mají se čtyřnohým kamarádem pohyb na čerstvém vzduchu.

Obrázek2_1

Jak to celé začalo?

Dogfrisbee vzniklo v sedmdesátých letech v USA, kde je také nejvíce rozšířeno. Jeho otcem je Američan Alex Stein, jehož whippet Ashley miloval frisbee a skákal pro něj do výšek. V každé volné chvíli si ti dva spolu hráli s frisbee. Jednoho dne, zrovna během komerční přestávky při utkání Dodgers a Reds, si Stein s Ashley opět házeli s frisbee, ale jako plac si vybrali hřiště kolem dokola zaplněné tisíci diváky.

Ti byli z výskoků a rychlosti Ashley naprosto nadšení. Hra je natolik uchvátila, že jen mlčky sledovali, zatímco komentátor výkony doplnil několika slovy. Úžasná podívaná trvala několik minut, do doby, než zasáhla ochranka stadionu, která Alexe po ukončení spontánní show zatkla.

V tom celém zmatku se Alex s pejskem Ashley na několik dní oddělili. Ashley bloudil po plážích a hledal svého pána, až se jej ujala jedna rodina, která ho vrátila Alexovi. Alex s Ashley se stali během pár dní slavnými a objevili se na titulních stranách časopisů, v televizních show, a dokonce si Ashley zahrál hlavní roli v dokumentu, který získal nominaci na Oscara.

Tento šikovný whippet ale nebyl pouze televizní hvězdičkou, vyhrál také třikrát Mistrovství světa v Dogfrisbee a název po něm nese jedno z dogfrisbee pravidel – Ashley Whippet Invitational. 

Ashley zemřel v Alexově náruči ve věku 14 let. Frisbee hrál až do svých třinácti let. O jeho smrti informovala téměř všechna americká média.

 

Jak naučit psa dogfrisbee?

Nejprve je důležité zapamatovat si, že není kam spěchat. Začít s tréninkem dogfrisbee je ideální nejdříve ve 12 měsících psa. Jedná se ale o orientační věk, každý pes je samozřejmě jiný. U velkých psů je to ještě déle, vyplatí se počkat.

První kroky zkoušejte postupně, nikam nespěchejte a nejprve psa důkladně seznamte s dogfrisbee diskem. Naučte jej uchopit disk, poslat jej po zemi, přetahovat se a poté zkuste házet krátké a nízké hody.

Pamatujte, že trénink vyžaduje mnoho trpělivosti a dostatek času. Základ je vzbudit u štěněte zájem o hračku, o její chytání a přinášení. Je třeba probudit v psovi motivaci, zaujmout jej a úplně vymazat ze světa jakékoliv okolí. Jste jen vy dva a disk. Po dosažení jednoho roku (čím déle tím lépe) již můžete začít zkoušet přeskoky a obtížnější figury.

Když s frisbee začínáte, doporučujeme začít s měkčím diskem, klidně látkovým nebo gumovým. Přetahujte se o něj, uhýbejte, začněte hru. Disk musí pejsek ulovit, aby z toho měl radost a byl spokojený. Poté se s ním za odměnu přetahujte. Celou touto hrou si se svým psem tvoříte vztah založený na vzájemné důvěře. Je to základ, na kterém budete celé roky stavět.

V dalším kroku zlepšete aportování. Zahrajte si na honěnou, nechte psa disk ulovit a utíkejte před ním. Cílem je, aby zvíře disk drželo a utíkalo za vámi. Poté se s ním přetahujte a opět utíkejte, aby vás pes následoval.

 

Obrázek3_1

Jak psa naučit pustit dogfrisbee disk?

Psa musíte také naučit, aby disk na povel pustil. Jak psa naučit „drž a pusť“? Mějte po ruce dvě hračky, s jednou si s ním hrajte a poté přestaňte. Psa se snažte zaujmout druhou hračkou tak, aby tu první pustil. Zájem můžete vyprovokovat popotahováním hračky po zemi. Jakmile jednu pustí a druhou chytí, přidejte povel drž a pusť.

Obrázek4_1

Není to jen o dogfrisbee disku 

Bez dogfrisbee disku by to samozřejmě nešlo, ale základem je práce se psem. Je nutné si s pejskem budovat vzájemný vztah, posilovat fyzičku psa a dbát na regeneraci a protahování těla psa. Nezapomínejte ani na doplňky stravy a kvalitní výživu, která posílí imunitu a pohybový aparát vašeho čtyřnohého přítele. A to i v případě, že se dogfrisbee plánujete věnovat jednou nebo dvakrát týdně.

Stejně tak i vy se naučte správně házet, abyste psovi neublížili nebo mu disk schválně neházeli někam jinam. Pejska byste tak snadno demotivovali a už by se mu nemuselo chtít dogfrisbee hrát. Zapracujte tedy i na svých házečských schopnostech a své kondici.

Obrázek5_1

Dogfrisbee triky a rady nakonec

Pamatujte, že každý pes je jiný a ke každému je třeba přistupovat individuálně. Ideální je zkusit trénink doma a s diskem se nejprve seznámit. Pokud pes nejeví zájem, disk mu nevnucujte a dopřejte mu čas. Důležité je v nejlepším přestat, ale také každou hru ukončit úspěchem a pozitivně.

Pamatujte také, že při dogfrisbee nejsou potřeba pamlsky, odměnou psovi je právě disk. Ten by mu měl být vzácný, proto jej po hře vždy schovejte a nenechávejte ho psovi volně k dispozici.

Obrázek6