Na co si dát pozor při adopci kočky z útulku?

Kočka domácí je blízkým přítelem člověka již od pradávna. Lidé si ji pořizují z různých důvodů, přičemž možností, kde si pořídit kočku, je nespočet. Vybírat můžete z registrovaného, případně z neregistrovaného chovu. Mnoho kočiček ale končí v útulcích, a proto pokud chcete udělat dobrý skutek, nabízí se adopce kočky z útulku.

Obrázek1_2

Kočka domácí, dobrý přítel člověka již od nepaměti

Kočka domácí je dobrým přítelem člověka od nepaměti. Lidé si ji pořizují z různých důvodů, často aby jim doma nebylo smutno a vytvářela jim pozitivní atmosféru. Někteří lidé si ji také pořizují na výstavy nebo pro neobvyklé kočičí sporty. Podle toho, za jakým účelem si kočku plánujete pořídit, se bude odvíjet, jestli ji zachráníte z útulku nebo budete chtít investovat do čistokrevné kočky od chovatele.

Z mnoha možností se nabízí právě kočky k adopci z útulku. Pokud tedy hledáte parťáka pro spokojený domácí život a berete v potaz, že kočička může mít také špatné zkušenosti z minulosti, kočičí útulek může být dobrou volbou. Počítejte však s tím, že váš nový mazel bude potřebovat maximální podporu, aby si zvykl na nové prostředí a pochopil, že u vás mu již nic špatného nehrozí.

Při adopci také pamatujte, že co si k sobě připoutáte, za to zůstáváte již navždy zodpovědní. Adopci kočky z útulku si tedy velice dobře promyslete.

Obrázek2_2

Jak vybrat vhodný kočičí útulek?

V České republice se nachází mnoho útulků se zvířaty. Kočičí útulek naleznete v Praze, Brně, Plzni, ale i na Vysočině. Je jich tu několik desítek, takže budete určitě mít z čeho vybírat. Kvalita útulků se liší nejen velikostí, ale také provozovatelem a kvalitou péče. Proto je důležité vybírat útulek pečlivě.

I mezi provozovateli útulků se najdou neseriózní lidé, kteří mnohdy i nezáměrně páchají na zvířatech další újmu. Každý útulek by měl být registrován u místní veterinární správy. Pokud tuto registraci nemá, porušuje tím zákony a je lepší se adopci kočky z takového útulku vyhnout.

Obrázek3_2

Jak seriózní útulek rozeznat?

Kvalitní útulek poznáte snadno. Jeho provozovatel vás ochotně vpustí do svých prostorů a nemá potíž vám vše vysvětlit. Nemělo by vám stačit vidět pouze přijímací místnost, ale také místo, kde útulek skladuje krmení a prostory, kde kočky žijí.

Pokud chcete být ještě důkladnější, můžete si projít recenze na webových stránkách nebo požádat o informace veterinární správu. S výběrem kočičího útulku nespěchejte, ten, který je nejblíže, nemusí být ten nejvhodnější.

 Obrázek4_2

Výběr kočičky k adopci

Po výběru vhodného útulku už jen stačí soustředit se na výběr kočičky, který je neméně důležitý. Nejprve si zjistěte, odkud kočky pocházejí, jak jsou socializované a případně jestli mají nějaké zdravotní či psychické problémy.

Zjistěte o kočičkách v útulku co nejvíce informací, a podle toho zužte svůj výběr již na konkrétní kočky. Zbystřete, pokud je v útulku nepoměrně mnoho koťat. To by mohlo signalizovat, že je útulek spíše množírnou, a i v takovém případě máte ještě čas z adopce kočky z takového útulku couvnout. Proč? Protože byste adopcí zvířete z takového zařízení množení koček ještě podpořili.

Obrázek5_2

S jakými kočkami se v útulku setkáte?

V útulku se setkáte s různými tipy koček, s kočkami nalezenými, vyhozenými nebo nemocnými. Dalším důvodem, proč se kočka dostane do útulku, je úmrtí majitele nebo nepromyšlená adopce, kdy majitelé kočičku vrátí zpět do útulku.

 Obrázek6_1

Na co se vás bude ptát útulek?

Útulky chtějí o zájemcích vědět vše důležité. Zejména pak ty, které mají zájem na tom, aby kočičky našly dobrý a bezpečný domov, kde již zůstanou navždy. Kvalitní útulek o vás bude chtít vědět co nejvíce informací. Tím se snaží omezit situace, kdy noví majitelé adoptovanou kočku budou chtít vrátit. Buďte tedy připraveni na dotazy ohledně vašich zkušeností, finančního zajištění, kdo bude o kočku pečovat, v jakém prostředí bude žít, za jakým účelem si ji pořizujete apod.

 

Konkrétní výběr určité kočky k adopci

Pokud se vám v útulku zalíbí určitá kočka, zjistěte si o ní co nejvíce informací. Ptejte se, jak se chová, proč se do útulku dostala, čím je krmená, jestli má nějaké zdravotní potíže a jaké má zvyky.

Předtím, než si kočičku adoptujete, chtějte vidět očkování, zdravotní testy, potvrzení o odčervení a další informace. Spolehlivý kočičí depozit poznáte také podle toho, že vám nabídne kontakt a pomocnou ruku v případě jakýchkoliv dotazů nebo potíží. Možnost zavolat a napsat osobě v útulku, která vám poradí, pro vás bude do začátku ulehčením.

V tom nejlepším případě navíc od útulku dostanete výbavu, na kterou byla kočička zvyklá (pelíšek, deku, hračky, přepravku či škrabadlo), a také krmení.

 

Existují nějaká rizika adopce kočky z útulku?

Největším rizikem je, že se kočička u vás v domácnosti nebude schopna přizpůsobit, a vy jí nebudete schopní zajistit takové podmínky, aby byla spokojená. V takových případech pak dochází u kočky k projevům nespokojenosti, jako je časté mňoukání, škrábání, různé neplechy v bytě a v krajních případech agresivita.

Kočky jsou velice milá a přizpůsobivá stvoření, takže pravděpodobnost takového chování je velmi nízká. Ale pokud by i přesto k výše uvedené situaci došlo, kontaktujte útulek a poraďte se s nimi na dalším postupu.

Dalším důležitým hlediskem je zdraví kočky. Zodpovědný útulek vám nepředá nemocné zvíře. Může se však stát, že u kočky vypuknou některá onemocnění až v době, kdy už bude zabydlená u vás. Dvě nejzávažnější nemoci lze otestovat ještě před adopcí. Jedná se o kočičí AIDS a kočičí leukémii. Tato virová onemocnění oslabují imunitu kočky, a pokud se neléčí, jsou velmi závažná. S odpovídající péčí ale může kočka prožít spokojený život.

O testování této nemoci musíte v útulku požádat a zaplatit jej. Cena se pohybuje okolo 900 až 1000 Kč za jeden test. Pokud bude kočička pozitivní, neměla by se pohybovat mezi jinými kočkami, aby je nenakazila, a neměla by být očkována – mohlo by to pro ni být rizikové.

 

Jak se připravit na příchod kočičky domů?

A teď konečně ta nejhezčí část celého procesu adopce – příchod kočičky domů! Možná budete z příchodu nového člena domácnosti zpočátku nervózní, ale nemusíte se ničeho obávat. Právě naopak, snažte se kočičku psychicky podpořit tím, že budete sami v klidu a budete jí oporou.

Adoptujete-li starší kočku, pamatujte na to, že již má zakódované nějaké vzorce chování. Snažte se jí tedy co nejlépe poznat, pochopit a poskytnout jí vše, co ke spokojenému životu potřebuje. Některé kočky jsou více společenské a potřebují být neustále v kontaktu s člověkem a celou rodinou, jiné se raději drží v ústraní a mají rády svůj klid. U koček se obvykle nemusíte obávat špatné hygieny, většina kočiček je až nadmíru čistotná.

Potíž nastává u nekastrovaných kocourů, kteří rádi značkují, ale také u některých koček, co si své teritorium značí škrábáním nábytku a čalounění. Proto doporučujeme kočičce pořídit kočičí škrabadlo.

Pro nového čtyřnohého člena rodiny mějte již předem připravené vybavení, zejména pelíšek, přepravku, misky, hračky a kočičí toaletu s příslušenstvím (lopatka, stelivo). Krmivo pořídíte na základě doporučení útulku, zejména podle věku kočky a případných zdravotních indispozic.

V případě, že si pořídíte koťátko, ve vaší smlouvě bude určitě klauzule o povinnosti zvíře v určitém věku vykastrovat. Tím bude zabráněno dalšímu množení koček, kterých je již takto nadměrný počet. S adopcí kočky souvisí adopční poplatek, který se pohybuje okolo tisíce korun. Z těchto peněz je financován provoz útulku a péče o zvířátka. Uděláte tak zároveň dobrý skutek.

Adopce kočky je velmi hezkým a záslužným gestem. Jste-li připravení se zodpovědně postarat o nového čtyřnohého kamaráda a poskytnout mu veškerou péči, nemusíte se adopce obávat. Důležité je vybrat vhodný útulek a najít si cestu k některé z kočiček. Budete-li se držet rad a doporučení provozovatele útulku, určitě si domů přivezete parťáka, se kterým vás bude bavit svět.