Tipy a triky pro každodenní venčení psů

Tipy a triky pro každodenní venčení psů

 

Venčení psů je nedílnou součástí každodenního života páníčka. A to rovnou několikrát denně. Pejsek se prostě venčit musí. Navíc vzhledem k tomu, že je pro vašeho čtyřnohého miláčka procházka tou nejdůležitější součástí dne, rozhodně by neměla probíhat stereotypně. Poradíme vám několik tipů a triků, jak si společně užít venčení na maximum.

1

Jak často venčit psa?

 

Potřeby každého psa jsou rozdílné, ale pravidlem je, že byste měli pejska venčit alespoň třikrát denně. Pokud může váš pes celý den volně běhat na zahradě, lze venčení zkrátit pouze na ranní a večerní. Vždy je však důležité dbát na to, aby měl dostatek pohybu a možnost vykonat potřebu.

Samozřejmě každé plemeno je jiné a je nutné venčení přizpůsobit povaze psa. Pro příklad: border kolie bude vyžadovat častější a delší aktivní procházky, naopak takový šarpej je pes línější, takže ocení klidnější procházky.

Četnost a délka procházek je také závislá na věku pejska. Štěně bude vyžadovat častější a kratší venčení, mladý pes vás bude tahat na procházku prakticky celý den, a stařík ocení, pokud ho vezmete „na čuchandu“ párkrát denně, ale již ne příliš daleko.

Vždy je důležité zjistit si požadavky daného plemene a snažit se toho svého chlupatého miláčka poznat co nejlépe. Určitě spolu naleznete takové řešení, které bude vyhovovat vám oběma.

2

Jak dlouho vydrží pes bez venčení?

 

Doba mezi venčením by neměla přesahovat 8 hodin. I zde je však důležité brát v potaz rasu psa a velikost. Někteří psi menších plemen potřebují chodit ven častěji, protože mají malý močový měchýř. Velkou roli hraje také kvalita stravy, přičemž prémiová a superprémiová krmiva jsou mnohem lépe stravitelná, tudíž exkrementů není tolik jako po nekvalitní stravě. Vylučování ovlivňuje také věk, zejména štěňata a starší psi by měli být venčeni častěji.

Důležitá je při venčení pravidelnost. Nejenže se pejsek na procházkách vyvenčí, ale zároveň se protáhne, získá nové vjemy a prohloubí svůj vztah s majitelem.

3

Co potřebujete na procházku?

 

Základem všech procházek je vodítko a obojek nebo postroj. Vodítko vybírejte zejména podle velikosti vašeho psa a typu aktivity. Na trhu naleznete vodítka pevná, stopovací nebo přepínací se dvěma karabinami. Oblíbeným druhem vodítka je také navíjecí vodítko.

Postroj by měl pejskovi dobře sedět, neměl by nikde škrtit nebo být naopak volný. Většina postrojů lze nastavit přesně podle velikosti psa. Stejně tak obojek by měl sednout a neškrtit, ale zároveň nesmí být příliš volný, aby se z něj pes nevyvléknul. V nabídce Petamour najdete obojky nylonové a kožené.

Na procházce vám také rozhodně nesmí chybět odměny v podobě pamlsků. Ty můžete využít jak pro výcvik v parku, tak pro náhodné přivolání. Abyste měli odměny kam dát, pořiďte si pamlskovník nebo ledvinku, které jsou nejen funkční, ale zároveň stylové. Kromě pamlsků také nezapomeňte oblíbenou hračku vašeho miláčka. V naší nabídce můžete vybírat z různých míčků, plyšových hraček, přetahovadel, plovoucích hraček a dalších.

4

Na co nezapomenout během nočního venčení?

 

Při nočním venčení nebo v zimě, kdy jsou dny pochmurné a tmavé, dbejte na to, aby byl pes vidět. Ačkoliv jej máte stále pod dozorem, i malá nepozornost může způsobit velkou katastrofu. Do venčící výbavy by se vám tak mohla hodit bezpečnostní světýlka, svítící hračky, reflexní vodítka, svítící obojky nebo postroje či svítící vesta.

Během chladným zimních dnů nezapomeňte také obléci zimomřivého pejska do stylového kabátku nebo oblečku pro psy.

Jaká je povinnost při venčení psa?

 

Ačkoliv existuje rčení, že šlápnutí do exkrementu přináší štěstí, určitě by vás taková situace nepotěšila. Zejména, když byste spěchali do práce nebo na schůzku. Proto si i vy sami dejte pozor, abyste po svém pejskovi nenechávali nadělení v parku nebo někde na chodníku. Určitě se vybavte sáčky na psí exkrementy, které noste při každém venčení při sobě nebo zavěšené na vodítku.

Samozřejmostí je také psí známka umístěná na obojku, na které bude uvedené telefonní číslo na majitele a jméno psa. V případě, že by se vám pejsek zaběhl nebo ztratil, známka mu pomůže dostat se k vám zpět.