Proč pořídit škrabadlo pro kočku a jak vybrat to správné?

Proč pořídit škrabadlo pro kočku a jak vybrat to správné?

 Obrázek1

Škrabadlo je nezbytnou součástí kočičího života. Pokud si kočku plánujete teprve pořídit nebo ji již máte, nezapomeňte jej určitě zahrnout do výbavy. Ušetříte tak totiž nejen svůj nábytek, ale také kočičce dopřejete to, co jí je zcela přirozené. Proč tedy kočce pořídit škrabadlo a jak vybrat to správné?

Proč kočka potřebuje škrabadlo?

 

Škrabadlo je důležitým prvkem výbavy pro kočku a můžeme s jistotou tvrdit, že pro svoji spokojenost nepotřebuje nic tolik, jako právě škrabadlo. Nemusíte se tedy obávat, že po jeho pořízení se z něj stane lapač prachu. Navíc vás škrabadlo ochrání před zničením gauče a ostatního nábytku.

A proč je škrabadlo pro vaši čtyřnohou kamarádku vlastně tak důležité? Pro kočky je totiž škrábání zcela instinktivní. Brousí si na něm drápky a zároveň tak roznáší svůj specifický pach pomocí feromonů a „značkuje“ si své teritorium – stejně tak jako pes. Ačkoliv to u kočky žijící v domácnosti vlastně není potřeba, je to její přirozené chování. Proto nelze kočku škrábání odnaučit a určitě byste se o to neměli ani pokoušet. Je to totiž přirozený reflex, který k ní zcela patří. Kočka si zároveň během škrábání odstraňuje odumřelé buňky z drápků.

Obrázek2

Proč kočičce pořídit škrabadlo

 Kromě toho, že škrabadlo kočce slouží k jejím přirozeným potřebám, může se na něm i pěkně vydovádět. Zároveň při škrábání a skákání po škrabadle protáhne i své tělo. Pokud jste jí navíc pořídili škrabadlo i s pelíškem, může si v něm v klidu odpočinout.

Se škrabadlem se kočka zabaví a nebude se doma nudit. Nezničí vám tak nábytek a bude lépe spát. Možná si říkáte, že má vaše kočička přístup ven a může si tak drápky brousit o kůru stromu. Pokud ale žije především doma, bude mít tendence si doma také označit své teritorium. Právě z toho důvodu je pro ni škrabadlo skvělou pomůckou.

Obrázek3

Jak postupovat při výběru ideálního škrabadla?

Škrabadlo pro kočku vybírejte podle toho, kam jej umístíte. V malém bytě bude vhodné například nástěnné škrabadlo, které můžete zkombinovat s menším škrabadlem. Pokud máte k dispozici více prostoru, ideální bude větší škrabadlo s pelíškem nebo hračkou. Chcete-li číču potěšit a vytvořit jí vlastní svět, mohly by vás zaujmout kočičí stromy.

Další parametr, který je nutné zohlednit, je také samotná kočka. Pro aktivního jedince zainvestujte do škrabadla, které nabídne více možností. Tedy kromě plochy na škrábání disponuje také různými prolézačkami, patry, schovkami apod. Méně aktivní nebo starší kočička se naopak jistě spokojí se základním škrabadlem, na kterém je umístěn pelíšek, v němž si může dopřát chvíli nerušeného spánku.

Obrázek4

Typ škrabadla je také závislý na velikosti kočky. Můžete se tak rozhodnout, zda pořídit škrabadlo pro velké kočky nebo spíše menší doplněk pro malou kočičku.

Většina škrabadel je tradičně obmotána přírodním sisalovým provazem, který mají kočky v oblibě. Odpočívadla pro kočky bývají plyšová a velmi pohodlná. V naší nabídce naleznete elegantní škrabadla různých tvarů s hračkami a úkryty.

Obrázek50408860_1420-1

Při instalaci škrabadla dejte pozor, aby bylo stabilní a kočička si na něm neublížila. Počítejte s tím, že se kočka může rozdovádět a předvádět na něm doslova psí kusy. Proto jej postavte tam, kde nebude vadit a váš miláček si jej bude moci užívat bez omezení.

Je nutné kočku učit na škrabadlo?

Možná máte obavy, že pořídíte kočičce škrabadlo, které nakonec zůstane bez povšimnutí. Nemusíte se obávat, ve většině případů si kočička nového doplňku v domácnosti všimne velmi rychle a začne jej zvídavě objevovat.

A pokud se tak nestane, je tu stále naděje, že si škrabadlo oblíbí. K tomu vám dopomůže šanta kočičí, která přitáhne kočičí pozornost. Pomoci mohou, jak jsme již zmiňovali, různé hračky, a dokonce lze použít i výcvikové spreje.

Co je to a jak funguje šanta kočičí? O této rostlině jsme napsali článek, přečtěte si jej.