Klíště a pes

Klíšťata, paraziti kteří trápí ne jednoho pejskaře. S příchodem jara toto odporné stvoření začne otravovat život našich mazlíčků. Jedná se nepopíratelně o nepřátele, kterým musíme každoročně čelit. Jedná se o stvoření, který v sobě dokážou přenášet nepříjemné nemoci, kterým posléze musíme čelit.

Co klíště vlastně je?

Klíšťata jsou parazitní členovci, kteří se živí krví svých hostitelů. Přitahuje je teplo a pohyb, a tak často hledají savce. To zahrnuje lidi, psy a kočky.

Klíšťata se skrývají ve vysoké trávě nebo v rostlinách v zalesněných oblastech, kde čekají na budoucí hostitele. Jakmile hostitele najdou, klíště se přichytne a zakousne do kůže hostitele. Klíště se samovolně oddělí, jakmile bude zcela nakrmeno. V závislosti na druhu klíštěte může pokračovat v krmení po dobu několika hodin až dnů.

Většina druhů klíšťat prochází čtyřmi stupni života: vejce, larva, nymfa a dospělost. Všechny stupně mimo vajíčka se připojí k hostiteli, aby se nakrmila. Ve skutečnosti musí tak učinit, aby dospěly. V závislosti na druhu může být životnost klíštěte několik měsíců až let. Dospělé samičky mohou položit stovky až tisíce vajec najednou.

psi a klíšťata

 

Nebezpečí, co klíšťata přinášejí!

Ne všechna klíšťata jsou infikována, ale i přesto musí být odejmuté z hostitele co nejdříve. Většinou to trvá několik hodin, než stihne klíště hostitele nakazit, proto je včasné odebrání klíštěte velice důležité. 

Symptomy jsou nejčastěji horečka a letargie hostitele. Dále se může vyskytovat slabost, anémie, bolesti a otoky kloubů. První symptomy mohou trvat od několika hodin až po několik dní. 

Pokud zaznamenáte některé z výše zmíněných příznaků u vašeho pejska, ihned navštivte vašeho veterináře. 

 

4 fakty o klíšťatech

  • Věděli jste, že klíšťata nejsou hmyz? Se svými osmi nohami a klasifikací arachnidy jsou blízce příbuzní pavoukům.
  • Klíšťata se nacházejí téměř ve všech částech světa a mohou přežít v širokém okruhu klimatických podmínek.
  • Klíšťata nemohou skutečně skákat na vašeho psa. Čekají v trávě nebo na keři a přelezou na potenciálního hostitele, který prochází
  • Samička klíštěte může položit až 3 000 vajec, u některých druhů je počet až 20 000.

 

psi a klíšťata_1

 

Jak klíště správně odstranit?

Pinzeta je stále nejefektivnější způsob odstranění klíštěte. Musíme však řádně vybrat tu správnou. Není dobré používat klasickou pinzetu, kterou máme všichni doma. Má příliš ostrá hrany a mohlo by dojít k utrhnutí hlavičky. Musíme si pořídit speciální pinzetu na odstraňování klíšťat. 

Jemně odhrneme srst pejska a snažíme se klíště uchopit co nejvíce u kůže. Velmi jemně klíště zatáhneme a snažíme se ho vytočit tak, abychom odebrali celou část klíštěte a nezůstala nám hlavička v hostiteli. 

Po odstranění klíště nijak nerozmačkávejte, mohli by dojít k infokaci. Ponořte ho do sklenice s vodou, kde klíště zahubíte. 

 

Prevence

Pokud svého pejska chcete vyvarovat škůdců, jako jsou klíšťata, navštivte svého veterináře, u kterého můžete zakoupit obojky proti klíšťatům nebo kapičku, kterou pejskovi aplikujete mezi lopatky a tím je chráněn před napadením nežádoucím škůdcem. Kapička i obojek jsou účinné pouze pár týdnů, je důležité nezapomenout aplikovat znova.