Psí povely a jak je trénovat

Při pořízení pejska nesmíme opomenout jednu důležitou věc a tou je trénink - výcvik. Každý pejsek by měl zvládat základní povely a mít jasno v tom, kdo je u vás hlava rodiny. Není nutné to s výcvikem přehánět, pokud nemáte s pejskem větší plány, není úplně nutné ho učit agility. V případě, že chcete mít s pejskem harmonický vztah, měl by zvládat několik základních povelů jako je: sedni, lehni, zůstaň, ke mě a chůze u nohy. Každá knížka či online článek vám říká něco jiného. Někde je uvedeno 10 základním povelů, někde tři tak my půjdeme tou zlatou střední cestou a vystačíme si s těmito pěti. 

Povely se pejskem nenaučí lusknutím prstu, je nutné se mu věnovat a zvolit ten správný výcvik pro něj a pro vás. Celý výcvik je založen na vzájemné důvěře páníčka a pejska, bez té nemůžete očekávat příliš úspěšný výcvik.

psí povely_2

V podstatě se jedná pouze o to, dostat psa tam, kam chcete vy. Pouček o tom, jak nejlépe vycvičit svého psa je nespočet, záleží pouze na vás, jaký způsob bude v harmonii s vámi a vaším pejskem.

Co je potřeba k výcviku?

Obrňte se trpělivostí, nebude to procházka růžovou zahradou. Je nutné mít vyhovující obojek a vodítko a dále nějakou hračku či pamlsek, abychom mohli pejska řádně odměnit za dobře odvedenou práci. 

Doma si určete priority!

  • Je nutné, aby pejska učil vždy jeden člen domácnosti, pejskem by potom byl zmatený a výcvik by nevedl dobrým směrem. 
  • Povely se snažíme vyslovovat vždy stejně. Jak názvy povelů tak jejich intonaci. 
  • Pejsek by měl být na výcvik vždy připravený. Před výcvikem ho řádně vyvenčíme a měli bychom si s ním trošku pohrát, aby se vydováděl. 
  • Dodržujeme přestávky. Cvičíme vždy pár minut a poté si s pejskem opět pohrajeme. Poté opakujeme. 
  • Chválíme. Vždy je potřeba pejska za dobře vykonanou práci řádně pochválit. 
  • Nikdy nepoužíváme tvrdé násilí. Pokud pejskovi nějaký povel nejde, musíme mít trpělivost. Pokud by se výcviku začal bát, tak se náš cíl bude více a více vzdalovat. 
  • Důslednost a trpělivost.
  • Pokud vy nejste v dobrém rozpoložení, tak výcvik přesuneme na vhodnou chvíli. Nervozitu přenášíme na pejska a výcvik by tím ztrácel smysl. 
  • Když výcvik nejde tak, jak bychom chtěli, tak i přesto pejska nehubujeme. 
  • Opakování je matka moudrosti 
 
psí povely_1_1
 

ODMĚNA ::: ODMĚNA ::: ODMĚNA

Odměna nemusí být pouze pamlsek, ale co si budeme povídat, pejska tím potěšíte asi nejvíce. Může to být také pochvala, pohlazení, hračka a nebo zmiňovaný pamlsek.
 
 

Základní povely

  • Sedni
  • Ke mně
  • Lehni
  • K noze
  • Zůstaň
 
Sedni
"Nejlépe bude, když pomocí vodítka dostanete psa na pozici vedle levé nohy. Pokud se rozhodnete používat pamlsky, připravte si je tak, abyste je měli co nejlépe po ruce a nikde je nelovili v kapse. 
Vodítko si dejte do pravé ruky a trochu se boky vytočte k psovi tak, aby se vám vodítko dobře  drželo. Držte ho napnuté směrem nahoru, ne do boku, abyste psa netahali bokem nebo ho nenutili se někam otáčet. Levou ruku položte psovi na záď tak, aby se vám dobře tlačil dolů. Doporučuji tlačit doprostřed mezi slabinami a ocasem. Vyslovte zřetelně a důrazně povel sedni, aby pes zpozorněl. Těsně po vyslovení zatlačte psovi na záď (ne moc!) a donuťte ho sednout. Nezapomeňte držet vodítko stále napnuté, aby si pes nelehnul. Ihned po tom, co jej posadíte, ho hodě a radostně pochvalte, můžete mu dát pamlsek. Několikrát to zopakujte a pokaždé trochu zmírněte tlak na psovu záď. Pokud se vám bude zdát, že si již sedá bez vaší pomoci, upusťte od pomáhání rukou.
Pokud tento způsob nefunguje, použijte pamlsku nebo oblíbené hračky. Nezapomeňte vždy při vykonávání cviku psa hodně chválit. 
Pamlsku můžete využít tak, že dáte psovi k němu čichnout a zavřete pamlsek do dlaně. Dáte povel sedni a jednou rukou psa dostanete do pozice sedni a ihned potom s pochvalou dostane pamlsek. Někteří psi si sednou jen pamlsek vidí. Tuto dobu musíte vystihnout a říct sedni, ještě předtím než si sedne. 
Sedni můžete cvičit také při podávání krmiva. Krmivo dáte do misky a psovi dáte čichnout jen tak, ať ví, že tam něco je. Obvykle když mu misku dáte trošku výš než je on, tak si sedne. Zkuste tuto dobu opět vystihnout a těsně předtím, než si sedne, mu dejte povel. Pokud povel správně splní, pochvalte ho. Pak misku položte a s povelem „vem si“ nebo „na“ dovolte psovi sníst si svoje jídlo. Dejte si velký pozor na to, jak pes sedá! Někteří psi mají tendenci si sedat tzv. na bok.
Nezapomeňte, že povely se musí neustále procvičovat, i když je pes už stoprocentně umí."
 
Základní povely. DOI: https://www.muj-pes.cz/vychova-a-vycvik/zakladni-povely-235.html.
 
Ke mně
"Vykonání tohoto povelu se vyžaduje po psovi, když potřebujete, aby okamžitě přišel k vám. Pes by měl všeho nechat a nejkratší cestou se k vám co nejrychleji dostat. Pomalý příchod je celkem na nic – než se k vám pes došourá, může už být pod autem.

Povel ke mně cvičte když je štěně dostatečně zvyklé na své jméno. Cvičte v klidném prostředí, kde nemá možnost někam utéct, nebo nemůže být jeho výcvik rušen třeba jedoucími auty. Zavolejte psa jménem a pokud se rozběhne směrem k vám, přidejte povel ke mně. Někdy štěně dorazí až k vám, někdy jej cestou zaujme něco lepšího a nedoběhne. Proto je lepší mít ho na delším vodítku, a pokud se cestou zastaví, jemně škubněte směrem k vám s opětovným povelem ke mně. Jakmile dorazí až k vám, hodně jej pochvalte. Můžete ho chválit i během doby, kdy míří k vám. Bude si vás tak více všímat. 
U malých štěňátek ze začátku stačí, když jenom přijdou. Jsou moc divoké a chtějí si všechno nové očichat, a až později přidáte s povelem ke mně spojený povel sedni – tzn. že pes přijde na povel ke mně a sedne si.
Sedání spojené s povelem ke mně:
Psa zavoláte jménem a přidáte povel ke mně, případně si ho na povel přitáhnete k sobě za dlouhé vodítko. Jakmile je pes u vás, donuťte jej sednout a opravdu hodně a radostně jej pochvalte. Můžete mu také po tom co přijde k vám dát povel sedni, ale to už bude pro psa trochu zmatek a pak ho vlastně pochválíte jen za povel sedni, ne za povel ke mně.
Pes si má sedat tak, že když k vám přijde, sedne si naproti vám a zvedne hlavu, dívá se vám do očí. Takže má sedět těsně před vámi. Dívání do očí samozřejmě po psovi vyžadovat nemusíte, ale pokud vás během cvičení pes pozoruje, mnohem lépe se s ním pracuje a také je lépe ovladatelný.
Pokud pejsek nechce přijít, můžete mu ukázat pamlsek. Nechte psa očichat si jej, a pak ustupte kousek dál Zavolejte psa a ukažte mu pamlsek. Jakmile se k vám rozběhne, pochvalte ho a když k vám přiběhne a sedne si, pamlsek mu dejte a znovu ho pochvalte.
Cvičit tento povel musíte zásadně v klidném prostředí, aby k vám pes rychle a ochotně přiběhl a nerušilo ho něco jiného. Až tento povel bude dostatečně dobře umět, můžete s ním cvičit i na procházkách nebo tam, kde je to víc rušnější."

Základní povely. DOI: https://www.muj-pes.cz/vychova-a-vycvik/zakladni-povely-235.html.

Lehni
"Lehni je velmi užitečný povel jak při výcviku, tak třeba u veterináře. Někdy je lepší, když pes při vyšetření u veterináře leží než sedí. A jak ho chcete dostat do polohy, kdy má ležet, když se bojí a snaží se utéct ze stolu? 
Povel lehni vychází z povelu sedni. Psa posadíme, vyslovíme povel a vezmeme jeho přední tlapy (zespodu) a položíme je na zem tak, aby pes ležel. Druhou rukou položenou na kohoutku mezitím jemně tlačíme psa dolů. Poté se psa oběma rukama přestaneme dotýkat a jakmile zůstává v poloze lehni, hodně jej pochválíme. Musíme dát pozor na to, že když při pokládání má pes tlapy na naší ruce, je celá jeho váha přenesena na naši ruku. Několikrát toto zopakujeme a pak už jen psovi tlačíme jemně na kohoutek s povelem lehni a dostáváme ho tak do správné polohy. Nezapomeňte, že po každém položení musí následovat obrovská a radostná pochvala!
Druhou možností je vzít vodítko a škubnout směrem dolů současně s povelem lehni. Avšak je to spíše druhá možnost, když první nefunguje. Pes se tomuto způsobu může vzepřít tím, že se „zasekne“ a ne a ne lehnout. První způsob je mnohem jemnější. Také ho do této polohy můžete dostat pomocí pamlsku a zatlačení na kohoutek, ale někteří psi se radši ohnou pro pamlsek, než aby si lehli.
Zase musíme dát pozor na správné ležení. Tak, aby všechny packy byly v přímce, ne položeny. Psi si s oblibou, aby odlehčili kloubům, lehnou zase tzv. „na bok.“ 

Základní povely. DOI: https://www.muj-pes.cz/vychova-a-vycvik/zakladni-povely-235.html.

K noze
"U nohy chodí pes většinou, když je nebezpečí, že by se mu něco stalo, kdyby běhal na volno. Např. když víme že se blíží přechod, tak abychom psa nechytali až u přechodu, půjde raději kousek u nohy. 
Povel k noze cvičíme výhradně na vodítku. Na volno by to nemělo smysl, psa nedostaneme tak rychle do požadované pozice jako na vodítku.  Pes na povel k noze chodí u levé nohy. Nejprve si ho zavoláme k sobě. Třeba povelem ke mně nebo k němu přijdeme když sedí, to je jedno. Dáme mu jasně a zřetelně povel „k noze“ a kolem noh ho obtočíme tak, aby přišel zezadu a přitáhneme si ho těsně vedle levé nohy. Nikdy psa na povel k noze netaháme čumákem směrem za nás kolem levé nohy a pak jej otáčíme, aby byl tak jak má!
Dáme tedy povel ke mně a kolem noh ho přivedeme k levé noze. Psa pochválíme. Dáme mu povel sedni. Pochválíme. Kousek poodejdeme, třeba dva kroky, pes sedí tam kde je. Znovu dáme povel k noze a psa přitáhneme k sobě. Pochválíme. Toto několikrát opakujeme do doby, než pes přichází sám k naší noze. Poté přejdeme k druhé části výcviku – chůze u nohy.  Psa zavoláme povelem k noze a následně pochválíme. Psa připneme na vodítko. Na povel k noze psa držíme stále u naší nohy a kousek popojdeme. Vodítkem korigujeme jeho chůzi tak, aby šel u naší nohy. Uděláme pár kroků a zastavíme se. Pes se také musí zastavit, poté ho pochválíme. Psa můžeme chválit i během chůze, bude nás více vnímat a bude mít radost že dělá něco dobře. Chůzi u nohy cvičíme tak dlouho, dokud pes nebude chodit sám u naší nohy, bez naší pomoci. Tratě samozřejmě můžeme zkracovat či prodlužovat podle libosti. Vždy ale musíme délku chůze u nohy přizpůsobit šikovnosti psa a dbát na přestávky! 
Poté začínáme nacvičovat zastavení u nohy s následným sedni. Kdykoliv se zastavíme, musí se zastavit i náš pes. Zastavení opět nacvičujeme pomocí vodítka – jdeme pomalou chůzí, psa chválíme a tak si udržujeme jeho pozornost, zastavíme se a vodítko držíme tak, aby   jít dál, případně ho o kousek stáhneme zpátky škubnutím! Ne potažením! A pochválíme!!! Následně ho posadíme, jestli s povelem sedni nebo jen zatlačením na zadek, to je už na vás. Doporučovala bych bez povelu sedni, aby si pes lépe zapamatoval, že při jakémkoliv zastavení si musí okamžitě sednout. A nezapomínejte psa chválit za všechno, co udělá dobře."

Základní povely. DOI: https://www.muj-pes.cz/vychova-a-vycvik/zakladni-povely-235.html.

Zůstaň
"Povel zůstaň je jedním z klíčových povelů výcviku. Nejen že ho využijete při dalších různých cvičeních, ale hodí se i běžně v praxi. Třeba pokud potřebujete, aby pes někde na chvíli setrval, např. před obchodem, nebo si chcete se psem hrát, ale pes za vámi neustále chodí a vy mu chcete házet míčky tak, aby je chytal. Pes by měl zůstat v kýžené poloze (tedy měl by zůstat tam kde je) i po zadání různých povelů, např. po sedni. Proto je také důležité psa tento povel naučit, pokud zůstávání na místě po vydání povelu nezvládá. Nejlépe se povel zůstaň učí psa, který umí lehni. Hůř se mu vstává než z pozice kdy sedí, a tak máte ještě chviličku navíc, abyste ho dostali zpět do kýžené polohy.
Psovi dejte povel lehni a nechte ho chvíli setrvat v této poloze. Poté vydejte povel zůstaň a buď o kousek ustupte, nebo začněte těsně kolem psa chodit dokola. Chození dokola je lepší, neboť si pes zvykne že mu odcházíte do různých stran. Po vydání povelu zůstaň ustupte o krok. Pokud pes zůstane, přijděte k němu a hodně ho pochvalte, dejte mu třeba i pamlsek. Několikrát toto zopakujte a pokud se bude dařit, můžete vždy vzdálenost o kousek prodloužit. Co se týče chůze okolo psa, choďte dokolečka kolem něho a podle toho, jak to bude zvládat, dělejte větší a větší kolečka. Nezapomeňte ze začátku psa neustále chválit a dělat přestávky. Jakmile se přestane dařit, pokračujte až další den, nechte psa vyběhat, nebo zopakujte povel, který už umí a hodně jej pochvalte, aby dostal znovu chuť do cvičení. Při nácviku povelu zůstaň je dobré, abyste zkoušeli chodit do různých stran, klidně i za psa, aby vás neviděl. Zařaďte do cvičení i běh od psa. Pes je naučen, že od něho jen popojdete, ale jakmile se rozběhnete, je to pro psa něco nového a pes vás může začít následovat. Tento povel cvičte v nerušeném prostředí, dokud jej pes nebude stoprocentně umět. Tam, kde by se otáčel jinam nebo by utíkal, to nemá smysl."

Základní povely. DOI: https://www.muj-pes.cz/vychova-a-vycvik/zakladni-povely-235.html.

Psí povely v cizí řeči

ČESKY ANGLICKY NĚMECKY FRANCOUZSKY
K NOZE  HEEL  FUSS  AU PIED
KE MNĚ  COME  HIER  ICI
SEDNI  SIT  SITZ  ASSIS
ZŮSTAŇ  STAY  BLEIB  RESTE
LEHNI  DOWN  PLATZ  COUCHER
STŮJ  STAND  STEH  DEBOUT
FUJ  NO  PFUI  MAUVAIS
PŘINES  FETCH  BRING  RAPPORTE
HOP  JUMP  HOPP  SAUTE
VPŘED  GO OUT VORAUS  EN AVANT
STOPA  TRACK  SUCH  PISTE
DRŽ  BITE  FASS  ATAQUE
PUSŤ  OUT  AUS  HALTE
MÍSTO  CRATE  ZWINGER  CHENIL
HODNÝ  GOOD  SO IST BRAV BON GARCON
JDI VEN  GO OUTSIDE  GEH RAUS  DEHORS
VOLNO  GO AHEAD  GEH VORAUS  VAS
ŠTEKEJ  SPEAK  GIB LAUT  PARLE
HLÍDEJ  GUARD  PASS AUF  GARDE
REVÍR  BLIND SEARCH  REVIER  CHERCHE

 

U nás v e-shopu Pet Amour naleznete ty nejlepší obojky, vodítka a postroje vhodné pro výcvik vašeho psa.

 

 
«