Koupání psů

Jak snadno a bez obtíží vykoupat vašeho pejska. 

Pro vás nebo vašeho pejska může být koupání noční můrou. Když to vidíme ve filmech nebo na internetu, tak se nad tím dokážeme i dlouze a hlasitě zasmát, ale jakmile to potká nás, tak už nám tak do smíchu občas není.

border-collie-jump-water-british-sheepdog-37860

Máme pro vás pár tipů, jak to zvládnete vy i váš pejsek

Síla pozitivní asociace

Celý proces by měl jít ruku v ruce s dobrou a pozitivní náladou. Musíme pejskovi ukázat, že na koupeli není nic špatného a že se jedná o dobrou věc. Zkuste během koupele pejskovi dopřát oblíbené hračky, masáž a náklonnost, aby si pejsek užil koupel pokaždé, když je nutná.

Trénink můžeme začít tím, že pejska dáme do prázdné vany a tam si s ním chvíli pohrajeme, aby se seznámil s prostředím a neměl z něho strach, až přijde na opravdovou koupel. Toto můžeme postupně trénovat, dokud pejsek nepřijde sám.

Chráníme uši

Během koupele bychom měli dávat pozor na to, abychom pejskovi nenamočili ouška. Ne že to pro něj je velmi nepříjemné, ale mohlo by mu to způsobit velké zdravotní potíže. Pro ochranu oušek se dá použít vata, kterou pejskovi strčíme během koupele dovnitř, abychom ho tak ochránili. Pokud nás ji pejsek nedovolí použít, tak dělám co můžeme, abychom uši co nejvíce ochránili.

Česání před koupelí

Před koupelí se doporučuje pejska trošku vyčesat.  Vyhneme se tak ucpání odpadu enormním nánosem chlupů a zbavíme tak pejska dalších nečistot.

Začínáme už od štěněte

Na koupel se snažíme navyknout již malé štěňátko, vyhýbáme se tak tomu, že v dospělosti bude mít ke koupeli odpor a bude pociťovat strach. Čím dříve s koupelí začnete, tím lépe ji pejsek bude snášet a pro vás to nebude stresujícím zážitkem

Užívaní správného šampónu

Pro řádnou koupel musíme zvolit ten správný šampon. Volbou vhodného šamponu se vyhýbáme následnému svědění či vysychání kůže našeho pejska. Šampon by neměl být nějak parfemován a měl by být založený na čistě přírodní bázi se správným obsahem pH.

Od krku dolů

Tak jak se vyhýbáme uším, tak stejně se snažíme vyhnout očím a čenichu. S koupelí postupujeme od krku dolů, díky čemu bychom měli pejska co nejvíce ušetřit jakéhokoliv kontaktu v oblasti hlavu.

Vysoušení

Buďte opatrní s používáním fénu, pejska může hluk stresovat a hrozí i případné popálení. Je dobré pejska vysušit řádně osuškou a zbytek už nechat na něm. Není třeba používat fén.

Odměna

Pokus se pejsek během koupele choval dle vašich představ, tak ho nezapomeneme odměnit, posilujeme tím pozitivní asociaci celkového procesu.

Koupání psa

Jak často bychom měli koupat?

Určitě záleží na momentální potřebě. Pokud pejsek zapáchám, je po dlouhé procházce, kde se s chutí vyválel v něčem, co je cítit na sto honů, tak koupel je nevyhnutelná. Pokud však tato situace nenastala, tak jednou za měsíc je koupel naprosto dostačující a není třeba to extrémně přehánět.

 

Pokud hledáte vhodný přípravek pro ideální koupel vašeho pejska, koukněte k nám na Pet Amour, máme na výběr z těch nejlepších a nejšetrnějších přípravků, které jsou vhodné pro pejska.