Kupírování uší a ocásků

Kupírování ocásků a uší je stále nekonečné téma. Máme zde dvě skupiny. Pro a Proti. Zřejmě neexistuje ale nic. Kam se řadíte Vy. Považujete to za mrzačení psů? Zastáváte názor, že by se nemělo sahat na tělesnou podobu pejsků? Nebo patříte naopak do té druhé skupiny, která kupírování neodsuzuje? 

Ocas jako komunikační prostředek

Když pomineme to trauma a a bolest, kterou si pejsek musí prožít musíme si uvědomit, že ocas pro pejska funguje jako komunikační prostředek s ostatními pejsky či dokonce s páníčkem. V podstatě se jedná o jeden z nejdůležitějších komunikačních prostředků každého psa. 

corgi-4267309_960_720

Kupírování z praktického hlediska

Kupírová se provádělo především z praktického hlediska. Například ovčáckým psům mohl při nahánění dobytka právě tento dobytek ocas kdykoliv přišlápnout. Lovecký pes se mohl za ocásek kdekoliv zaháknout. Když měl někdo hlídacího psa, tak zloději mohli psa chytat za ocas. Strážní psi budili větší respekt, když měli kupírované uši. U ohařů se ocas kupíroval preventivně, protože byl náchylný na zranění. 

Zákon ::: Zákon

V ČR je kupírování oušek zakázáno. Je to podobně i s ocáskem? Zákon o kupírování říká:
Kupírování uší v ČR upravuje předpis č. 246/1992 Sb. Zákon České národní rady na ochranu zvířat proti týrání a to přímo v § 4 odst. 1 písm. g). Ve stejném zákoně pak § 7 definuje způsob provedení bolestivých zákroků. Mimo jiné stanovuje, že při krácení ocasu není nutno používat znecitlivění u štěňat mladších 8 dnů. Zákrok smí provádět odborně způsobilá osoba dle veterinárního zákona. Z čehož plyne, že kupírování ocasu není zákonem zakázáno. 

Bohužel stále najdeme veterináře, kteří provedou odstranění ocásku i u starších pejsků. Vždy se to dá zakamuflovat na nějaký ten úraz. Kupírování se provádí bez anestezie, takže ano, rozhodně to je pro pejska stresový a bolestivý zážitek.

kupírová ocasu

 Výsledky kupírování

Nejen, že psi ztrácejí části svého těla, přicházejí o důležitou možnost dokonale komunikovat se svým okolím. Mnozí psi s kupírovanými ocasy neplní kvůli bolestivým srůstům povel sedni, protože se tak snaží vyhnout bolesti. Průzkumy dokonce prokázaly, že psi s kupírovanými ocasy se častěji dostávají do rvaček. Je to pochopitelné, protože nejsou schopni pahýlem svého ocasu vyslat dostatečně čitelný signál k druhé straně, že jsou připraveni ke hře. A paradoxně, více než psi pracovní jsou v současnosti kupírováni psi výstavní. U nich se s využitím kupírování v praxi ovšem nedá počítat.
Kupírování ocásků [online]. [cit. 2018-04-25]. Dostupné z: http://infopes.cz/kupirovani-usi-ocasu-u-psu-zvitezi-formalni-predpisy-standardu-anebo-odpor-k-mrzaceni-psu/

kupírování ocásků_1