Kočka a klíště

Letošní rok s klíšťaty bohužel nešetří a tak se toto téma týká téměř každého z nás. Zejména pak majitelů koček a psů. V dnešním článku se zaměříme na přípravky proti klíšťatům pro kočku a také na to, jak kočce klíště vyndat.

 Kočka a klíště

Nejenže je klíště na první pohled odpudivým parazitem, ale také způsobuje mnoho závažných onemocnění, kterým je lepší se vyhnout obloukem. Jedná se například o lymskou boreliózu, babeziózu či klíšťovou encefalitidu. Tato onemocnění jsou také přenosná na člověka a nazývají se proto zoonózy.

Hlavním důvodem, proč se u nás takové choroby vůbec vyskytují a proč se klíšťata v České republice tolik přemnožila, je zejména globální oteplování. Změna klimatických podmínek klíšťatům jednoduše prospívá a mohou se u nás tak čím dál tím snadněji množit. Jejich výskyt již navíc není omezen pouze na určité období, ale objevují se u nás téměř celoročně.

Kde kočka klíště chytí?

Kočka může klíště chytit téměř kdekoliv, kde se vyskytuje vyšší tráva, lesy, městské parky či křoví. Ohroženy jsou tedy zejména ty kočky, které mohou chodit ven, ale i takové, které jsou doma a přichází do styku například se psem. Klíště se pak jednoduše přenese z mazlíčka, který byl právě na procházce až na kočku, jenž je sice doma, ale stále je pro klíště lákavá.

Přisáté klíště následně parazituje na těle teplokrevného živočicha, a to ať se jedná o psa, kočku či například ježka. Živí se sáním krve, čímž zvětšuje objem svého těla. Tímto způsobem pak vydrží i několik měsíců bez přisátí a migruje na dalšího jedince.

 Kočka a klíště 2

Nejpoužívanější přípravky proti klíšťatům a přírodní přípravky

Nejlepší ochranou před klíšťaty je samozřejmě prevence, kterou lze provést pomocí přípravků proti klíšťatům. Nejčastěji používanými přípravky jsou obojky a tablety, ale od chemických produktů se již často ustupuje a začínají se používat i přípravky přírodní. Ty nezatěžují organismus zvířete a zajišťují přirozenou prevenci před klíšťaty.

Vyzkoušet můžete například přírodní přípravek proti blechám a klíšťatům pro psy i kočky od firmy Ecopets. Jedná se o přírodní sérum (antiparazitikům), které obsahuje velké množství esenciálních olejů a odpuzuje tak hmyz i klíšťata. Doporučuje se dokonce jako antiparazitní přípravek pro štěňata a je vhodný také do domácnosti s malými dětmi.

Obojky a tablety proti klíšťatům pro kočky

Pokud se však rozhodnete problém s klíšťaty řešit chemickou cestou, pravděpodobně zabrousíte v nejpoužívanějších přípravcích, jako jsou obojky a tablety proti klíšťatům. Při pořízení takového přípravku však vždy nezapomeňte rozlišovat antiparazitika pro psy a kočky. Některé přípravky pro psy jsou totiž pro kočky vysoce toxické. Pozor dejte také, pokud máte ve společné domácnosti psa i kočku, aby kočka nepřišla do kontaktu s pro ni toxickým přípravkem. 

Antiparazitární obojky

Antiparazitární obojky představují jednu z nejznámějších forem prevence proti vnějším parazitům. Oblíbené jsou zejména proto, že se z nich látka uvolňuje postupně a vykazují tak dlouhou účinnost. Většina obojků je vhodná i pro kočky a nejsou pro ně nebezpečné. Při pořizování nového obojku od jiné značky se však vždy poraďte s lékárníkem a ujistěte se, že je obojek vhodný pro kočky.

U koček je poté dále riziko zachycení za obojek a to zejména u těch „venkovních“. Pokud jste tedy své kočce pořídili obojek, buďte obezřetní a snažte se ji mít více na očích. Nevýhodou antiparazitárních obojků je vysoký obsah chemických látek, které se uvolňují do těla zvířete i do jeho blízkého okolí. Pořídit však můžete i přírodní obojky pro kočky, které neobsahují chemické preparáty.

Obojek pravidelně umývejte od mastnoty (nejlépe mýdlem a houbičkou). Vrstva, která se na něm zachycuje, brání uvolňování antiparazitárních látek z obojku a obojek tak vlastně nemůže fungovat.

Tablety proti klíšťatům

Další formou ochrany jsou tablety proti klíšťatům, které patří mezi novinky. Jsou k sehnání u veterinárního lékaře a představují alternativu k obojku, pipetám nebo sprejům. Jejich výhodou je snadné podání, jsou ochucené a zvířeti je můžete nabídnout jako pamlsek. V současné době však nejsou tablety určené kočkám, ale pouze psům. Namísto tablet vám veterinární lékař pro kočky doporučí spot-on.

 Kočka a klíště 3

Jak vytáhnout kočce klíště?

Po každé procházce zvíře nejprve zkontrolujte. Zásadní je klíštěte se zbavit co nejdříve tak, aby nedošlo k jeho upadnutí z kůže a opětovnému přisátí na někoho jiného. Nejlepší je samozřejmě klíště objevit ještě přes přisátím a zbavit se jej. Pokud je však již zakousnuté do kůže, odstraňte ho šetrně a pokud možno se jej nedotýkejte.

K tomu vám nejlépe poslouží speciální pinzeta na klíště nebo háček na klíště. Nedoporučuje se klasická pinzeta, kterou máte doma. Její ostré hrany mohou hlavičku klíštěte utrhnout.

Jak postupovat při vyndávání klíštěte?

  1. Klíště zafixujte do pinzety a opatrně se ho pokuste kývavým pohybem vyndat
  2. Vyzkoušet můžete také vytočení jakýmkoliv směrem
  3. Neduste jej tukem, mýdlem a ani se ho nepokoušejte vytočit pouze jedním směrem
  4. Pokud v ráně zůstane hlavička, ránu vydezinfikujte (desinfekce se doporučuje i když hlavička v ráně nezůstane)

 

 Kočka a klíště 4

Ochranu proti klíšťatům u koček ani psů nezanedbávejte, můžete tak předejít mnohým nebezpečným nákazám a problémům do budoucna. Stejně tak nezapomeňte přípravky proti klíšťatům aplikovat pravidelně a svému čtyřnohému miláčkovi kontrolovat srst.

Přečtěte si také náš článek o Přírodním odčervení psů a koček.