Jaká psí jména jsou oblíbená

Plánujete si pořídit štěňátko a nevíte, jak jej pojmenovat? Vybírat můžete z mnoha možností, seznam psích jmen je téměř nekonečný. Pamatujte však, že jméno pro psa je třeba patřičně zvážit. Budete jej totiž vyslovovat několik následujících let nejen doma, ale i mezi lidmi. Podívejte se, jaká jména jsou populární, a inspirujte se!

 Psí jména

Jak vybrat jméno pro psa?

Při výběru jména pro pejska nebo fenku ne vždy záleží pouze na vás. U čistokrevných papírových psů se vrhy od daného chovného psa pojmenovávají dle abecedy. Jména štěňat z prvního vrhu by tedy měla začít na písmeno A, jména z druhého vrhu od stejné feny nebo psa na písmeno B, a takto bychom mohli pokračovat dále, přesně podle pořadí písmen v abecedě.

Výběr psího jména vždy pečlivě zvažte. Pokud máte zcela volné ruce a neomezuje vás požadavek daný chovatelskou stanicí, popřemýšlejte, jaké jméno vás v posledních letech zaujalo nebo jaké se vám líbí. Můžete se inspirovat u oblíbených herců, umělců, spisovatelů, zpěváků či kapel. Fantazii se meze nekladou, ale vždy pamatujte, že byste se za jméno neměli stydět nebo by nemělo být urážlivé.

Při výběru můžete přemýšlet i několik dnů a dokonce ještě v době, kdy už máte pejska doma. Sledujte jeho povahu, chování, charakteristické rysy nebo jeho jedinečnosti. I to vám může s výběrem významně pomoci.

Do vymýšlení jména začleňte celou rodinu, každý přijde s nějakým návrhem či nápadem a poté můžete všichni hlasovat. Tím, že zapojíte všechny členy domácnosti, nemůže následně dojít k hádkám a sporům nad zvoleným jménem. Každý z rodiny se zapojí, každý vyjádří svůj názor a výsledné jméno bude spravedlivě odhlasováno.

 Psí jména 1

Psí jména po anglicku

Móda jmen v angličtině se rozmohla nejen u pojmenovávání dětí narozených po roce 2000, ale také u pojmenovávání psů. Anglická či americká psí jména pro fenku i pro kluka jsou populární a zní moderně. Navíc se zde nabízí velký a bohatý výběr jmen, která zní velmi dobře. Ne každý však anglická jména uznává, mnoho lidí dává stále přednost těm českým, která k pejskovi žijícímu v Čechách patří. Proto vždy záleží na každém majiteli pejska, jaké jméno vybere a jak si s širokými možnostmi poradí.

Nejoblíbenější psí jména pro fenku

Ať jste se již rozhodli pro anglické nebo české pojmenování, níže vám uvedeme nejoblíbenější, a pravděpodobně i nejhezčí, psí jména pro fenku. Výslovnost závisí zcela na vašich preferencích, u anglických jmen můžete do výslovnosti přidat přízvuk nebo je ponechat jednoduše tak, jak se píší. Je zcela na vás, případně na chovateli, jaké jméno zapíšete štěněti do jeho dokumentů.

Oblíbená jména pro fenky

Bella, Lucy, Molly, Daisy, Lilly, Besina, Baby, Peggy, Bára, Sára, Bublina, Betty, Jackie, Sandy, Lola, Honey, Dixie, Sadie, Maggie, Zoey, Lulu, Honey, Sophie, Klárka, Roxie, Chloe, Bailey, Katie, Annie, Dakota, Lexi, Lulu, Luna, Heidi, Shelby, Jasmine, Lady, Missy, Mias, Rosie, Angel, Žofie, Princess, Suzie.

Populární psí jména pro kluka

Stejně tak, jako jméno pro psí holku, je třeba jméno pro kluka pečlivě zvážit. Jména pro psa jsou často inspirována psími filmovými hrdiny nebo hrdiny z akčních trháků. Vybírat můžete jak podle povahy psa, tak i dle jeho vzhledu.

Je váš pejsek sportovní typ nebo to vypadá na pěkného pecivála? I podle těchto vlastností se můžete řídit, ale nemusíte tuto radu vzít doslova a pejska pojmenovat přímo Pecivál. Řídit se můžete také hmotností psa. K velkému pejskovi výborně sedne jméno Max, malý se může jmenovat Toby a ušatý pejsek třeba Dobby. Na výběr je mnoho variant a možností.

 Psí jména 2

Oblíbená jména pro psí kluky

Max, Charlie, Buddy, Luke, Ben, Rex, Akim, Jack, Rocky, Duke, Bear, Toby, Cooper, Tucker, Guiness, Brandy, Porter, Ginger, Whiskey, Pepper, Oreo, Olive, Kahlua, Peanut, Dasty, Dino, Denny, Budy, Andy, Bethoven, Míša, Puňťa, Flíček, Bud, Prim, Harry, Frodo, Dingo, Endy, Yoshi, Gizmo, Argo, César, Šaryk.

Základní pravidla výběru psího jména

A na závěr vám přinášíme několik rad, jak vybrat to nejlepší jméno pro vašeho mazlíčka.

  • Jméno by nemělo mít více než dvě slabiky – bude se vám lépe vyslovovat a pes si ho snadno zapamatuje
  • Lepší důraz mají jména na c, s nebo k – pes jej lépe uslyší a údajně bude i lépe poslouchat na přivolání
  • Jméno by mělo končit samohláskou tak, abyste jej mohli dlouze a táhle zakřičet při volání na dálku
  • Doporučujeme se vyhnout těm nejčastějším jménům, která jsou slyšet všude okolo
  • Nedávejte psovi jméno člena rodiny, nemuselo by to vyznít dobře
  • Buďte nadčasoví a myslete alespoň pár let dopředu. Jak se vám bude takové vybrané jméno líbit třeba za patnáct let?

 

 psí jména 3

Až si budete jistí se zvoleným jménem pro pejska, nezapomeňte si v psím kalendáři na internetu ověřit, kdy má svátek. Pejska určitě potěší, když jeho jmeniny oslavíte nějakou dobrotou, například výbornými a zdravými pamlsky.

Při výběru psího jména se zaměřte na to, že ačkoliv se jedná o jméno pro vašeho mazlíčka a prezentuje jeho, vy jste za něj zodpovědný a jméno vašeho psa tak trochu mluví i za vás. Buďte při vymýšlení kreativní, ale vždy zvolené jméno důkladně promyslete a poraďte se s přáteli nebo rodinou. Věříme, že pro vašeho čtyřnohého parťáka určitě vyberete to nejkrásnější pojmenování.