Mainská mývalí kočka: přítulný a hravý obr

Něžný obr, tak se někdy přezdívá mainské mývalí kočce. Proč? Protože i přes svou velikost, díky které se řadí mezi největší kočičí plemena, je mimořádně přítulná, klidná a přátelská. Právě pro tyto vlastnosti patří mývalí kočka mezi nejoblíbenější plemena. Navíc je velice tichá, její mňoukání téměř není slyšet. I proto je častým společníkem lidí žijících v bytech.

Původ

Mainka pochází z oblasti amerického státu Maine. Říká se, že plemeno vzniklo v 19. století křížením britských, ruských, amerických divokých a skandinávských koček.

Druhá teorie ale vypráví, že mývalí kočka vznikla už díky Marii Antoinettě a jejím norským lesním kočkám. Ta se o ně tolik bála, že je před francouzskou revolucí poslala do Ameriky. Ty pak křížením s americkou divokou kočkou daly vzniknout nové rase. Když se na obrázky „Mývalky“ a Norky podíváte, podobnost tu určitě je. Kdo je tedy skutečným předkem mainské mývalí kočky, se můžeme jen dohadovat.

Ideální kamarádka k dětem

Kdo někdy viděl foto Mainky vedle dětí, mohl se v první chvíli zděsit. Takový kočičí obr a malé batole? Ano, i přes svůj vzhled divoké šelmy je to ideální rodinný společník. Jakou má tedy povahu?

Mývalí kočka je velmi společenská. Se svým pánem si vytvoří pevný vztah a neustále se snaží pohybovat se v jeho blízkosti. Není však na člověku závislá, ráda si jde i po svém. Mainka je zvědavá, zajímá ji vše, co se kolem děje. I ve vysokém věku si s oblibou hraje. Některé z nich milují vodu. Snášenlivá je i k ostatním zvířatům, velmi dobře se jí bude žít ve společnosti další kočky. Není přehnaně aktivní, přesto bude spokojenější, když bude mít výběh.

Jak Mývalku poznáte?

Pro Mývalku je typická robustní stavba těla, rysí štětičky na vysokých, vzpřímených uších a dlouhý, huňatý ocas. Ten připomíná ocas mývala, odtud ostatně pochází její jméno. Ocas může dosahovat i délky půl metru. Váha mainské mývalí kočky se pohybuje okolo 8 – 10 kilogramů. Dožívá se přibližně 14 let věku.

Srst je bohatá, lesklá a polodlouhá. Kolem krku se Maince tvoří límec. Co se týče barvy, vyskytuje se mainská mývalí kočka pouze v přírodních odstínech. Povoleny jsou ale i různé kresby. Nejčastěji ji uvidíte černě mramorovanou nebo černě tygrovanou.

Péče o kožíšek není náročná, stačí ji jednou za týden dva důkladně vykartáčovat. Srst je ale může více mastit, to souvisí s hormonálními změnami.

Cena mainské mývalí kočky

Chovných stanic mainské mývalí kočky je poměrně hodně. Dobře si tedy rozmyslete, odkud si koťátko vezmete. Prostudujte webové stránky, zajeďte na návštěvu. Prodejní cena se pohybuje mezi 4 – 12 tisíci korun.

Video: Mainská mývalí kočka (reportáž s chovatelkou)