Norská lesní kočka: přítulná a vášnivá lovkyně

Společenská přítelkyně, která si stále zachovává lovecké instinkty svých předků. Tak by se dala jednou větou charakterizovat norská lesní kočka. Plemeno se k nám dostalo až koncem devadesátých let, je ale čím dál oblíbenější. Pokud hledáte aktivní, hravé, chytré a přítulné zvířátko, bude Norka ideální volbou. Pojďme se s ní tedy seznámit blíže.

Původ

O původu norské lesní kočky existují dvě teorie. Wikipedia o tomto plemenu říká ,, Dodnes není jasné, odkud vlastně norské lesní kočky pocházejí. Předpokládá se ale, že původně ve Skandinávii neexistovaly místní divoké kočky, takže předkové norských lesních koček se museli dostat do severských lesů s pomocí člověka. Nejčastěji se uvádí, že norské lesní kočky by mohly být potomky skotských divokých koček dovezených do Norska na lodích Vikingů kolem roku 1000 n.l.“

Druhá teorie předpokládá, že by norská lesní kočka mohla být potomkem kočky angorské, která byla do Skandinávie zavlečena v 16. století. Evropská organizace chovatelů koček (FIFé) uznala plemeno v roce 1976.

Povaha norské lesní kočky

Norka je velmi společenské a přátelské zvířátko. Ke členům své smečky je přítulná, k cizím lidem se ale moc nemá. Své teritorium si ostražitě hlídá. Je velmi hravá, bude vhodným společníkem i k dětem. Nemá ráda samotu, proto je jí lépe ve společnosti majitelů nebo ideálně další kočky. Je trpělivá, samostatná a vyrovnaná.

Dopřejte jí pohyb

Norská lesní kočka je plemeno divoké. Byla zvyklá vyrůstat ve volné přírodě a touha po volnosti a svobodě je jí vlastní. Budete-li ji chovat v bytě, dopřejte jí pohyb a zábavu. Škrabadlo s prolézačkami je naprosto nezbytné, jinak vám svými drápky domácnost poničí a navíc bude nešťastná.

Lépe se jí povede na zahradě. Nezapomeňte ale výběh dostatečně zabezpečit, aby nemohla utéct. Nesmíte být překvapeni tím, že vám sem tam donese nějaký úlovek – myš, ptáčka nebo snad rybičku ze zahradního jezírka. Velmi silně vyvinutý lovecký instinkt, který si přinesla z divočiny, jí zůstal.

Kráska s dvojitou srstí

Tam, odkud Norka pochází, panuje drsné podnebí. Aby přežila i obrovské mrazy, je vybavená dvojitou srstí. Pod polodlouhými chlupy má ještě hustou podsadu. Ta ji chrání nejen před zimou, ale také před přehřátím v létě. Uvádí se, že se díky nesmáčivé srsti dokáže adaptovat na teploty v rozmezí – 40 až +30 stupňů Celsia. Péče o její kožíšek však není náročná, stačí ji 2x týdně vyčesat.

Norka je poměrně velké zvíře, v dospělosti váží od 3 do 9 kilogramů. Vzhledem je podobná rysovi. Jak můžete vidět na fotkách, má statnou postavu, dlouhý ocas a vysoké uši. V zimním období se jí okolo krku tvoří „límec“ a na zadních nohách „kalhotky“. Co se týče barev, povolena je jednobarevná srst v přírodních odstínech, barva bílá a tři kresby – tečkování, tygrování a mramorování.

Kolik Norka stojí?

Chov a prodej norské lesní kočky je už i u nás rozvinut. Podíváte-li se do inzerce, zjistíte, že koťata se prodávají v rozmezí 8-20 tisíc korun. Pokud je ale mládě potomkem rodičů – výstavních šampionů, můžete se s cenou dostat mnohem výše. Pozor si dávejte na množírny, kde zvířata „chovají“ jen kvůli výdělku a vlastně ani nemáte zaručeno, že se 100% o norskou kočku jedná. Do chovatelské stanice se vždy jeďte podívat, ať víte, v jakých podmínkách zvíře vyrůstá.

Video: Norská lesní kočka (reportáž s chovatelkou)