Péče o srst

Péče o srst vašeho čtyřnohého kamaráda je velmi důležitá,  a proto je nutné, abyste psa  naučili péči o srst snášet co nejdříve. I když je váš pes ještě malé štěňátko, jemně mu vyčesávejte srst měkkým kartáčem, dostupný v internetovém obchodě www.petmour.cz pod názvem Kartáč pro stěně. Pokud začnete dostatečně brzy, štěně bude vaše jednání považovat za přirozené pokračování matčiny péče. Jestliže jste si pořídili již dospělého psa, každý den před jídlem ho chvíli zvykejte, že s ním budete manipulovat.

Pomůcky

Pořiďte si příslušné nástroje podle typu srsti vašeho psa. S nevhodnými pomůckami se vám bude špatně pracovat a pro psa bude vaše činnost nepříjemná a jednou by mohl vaši péči začít úplně odmítat. 

Kombinovaný kartáč pro psy se štětinami je dobrou pomůckou pro masáž pokožky. Pomáhá také roztírat po srsti přírodní oleje, díky nimž je psí srst lesklá a pokožka zdravá. Nejvhodnější je pro psy s krátkou srstí, protože delší srstí proniká kartáč hůře.

Drátkový kartáč pro psy s kovovými hroty má na gumovém podkladu připevněny dlouhé rovné kovové hroty. Používá se především u dlouhosrstých plemen. Je ideální pro péči o načechranou dlouhou srst.

Hřebeny pro psy s řídkými zuby se u některých plemen s hustou srstí používají k odstranění podsady. Pomocí hustého hřebenu lze po pročesání z posady vyčesat zbylé uvolněné chlupy. Nejlepší jsou speciální hřebeny pro psy s kovovými a na konci zaoblenými zuby, které neporaní pokožku, které zakoupíte na internetových stránkách www.petamour.cz. Druhy hřebenů:  jemný hřeben, hřeben s dvojitými zuby, středně hrubý hřeben a oboustranný hřeben.

Trimovací hřebeny se běžně používají u teriérů jiných plemen s hrubou srstí. Správné použití trimovacího hřebene vyžaduje jistou zručnost, tuto práci je lepší přenechat profesionálům.

Někdo raději používá místo kartáče speciální gumový vyčesávací kartáč na ruku. Jeho gumové výčnělky zachycují mastnotu a uvolněné chlupy. Takto ošetřovaný pes vypadá jak vyleštěný. Psům se tato péče obvykle líbí, protože mají pocit, že je majitel hladí.